Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co z eurozóny přicházející data znamenají pro měnovou politiku ECB?

Co z eurozóny přicházející data znamenají pro měnovou politiku ECB?

31.07.2014 12:15
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Na makrodata výživný týden dnes doplnily údaje o vývoji nezaměstnanosti za červen a jádrové inflace za červenec v eurozóně. Jádrová inflace nevybočila z očekávání a zůstala na hodnotě předchozího období 0,8 %. Příjemnou zprávu však přinesl údaj o míře nezaměstnanosti, která klesla na 11,5 % z předchozích 11,6 %. Nabízí se pak logická implikace, co zveřejněné údaje mohou znamenat pro měnovou politiku Evropské centrální banky?

Informace v podobě lehkého poklesu míry nezaměstnanosti pro ECB znamená příjemný signál pokračujícího trendu. S ohledem na hospodářské oživení Spojených států, které jsou pro evropské ekonomiky důležitým obchodním partnerem, má pak nastoupený trend slibnou podporu.

Jádrová inflace pří výpočtu vyřazuje některé volatilnější položky, jako například energie či potraviny, díky čemuž není tak silně náchylná na dočasné cenové šoky. I proto je často vnímána jako proxy pro rozhodování centrálních bank. Zachování hodnoty na 0,8 % pak lze vnímat ve skrze pozitivně. Za prvé se jedná o splnění konsensuálních odhadů, za druhé samotné ECB nemusí současná stabilizace způsobovat hlubší vrásky na tváři. Jenže…

Dnešní sérii makrodat doplnil také odhad meziročního vývoje CPI v eurozóně za červenec. Podle odhadu dojde ke zpomalení cen z 0,5 % na 0,4 %. Pokud se očekávání naplní, pro centrální banku to znamená signalizaci pokračujícího poklesu cen, na který by mohla být nucena v krátkodobém horizontu reagovat. V červnu avizovaný balík opatření na uvolnění měnové politiky totiž začne působit se zpožděním zhruba tří až čtyř kvartálů, a proto je pro banku v krátkodobém horizontu klíčové sledovat vývoj cen na spodní linii. V případě stabilní inflace tak banka nemusí nutně intervenovat na dosažení inflačního cíle dvou procent, který je prozatím na hony vzdálený. Avšak při dodatečném poklesu bude ostřejší reakci v podobě měnového stimulu velice vážně zvažovat.

Měnová autorita se již dříve nechala slyšet, že současné nastavení záporných depozitních sazeb hodlá udržet po delší časový úsek. Ve hře proto zůstávají nekonvenční nástroje, především pak v podobě nákupu aktiv, které by mohly být použity v případě příliš dlouhého období nízké inflace. To potvrzují slova samotného měnového výboru ECB. Ten se začátkem července jednomyslně shodl na závazku používat nekonvenční nástroje, pokud si to vyžádají rizika příliš dlouhého období nízké inflace. Konkrétní podobou nekonvenčních nástrojů by pak měl být nákup cenných papírů zajištěných aktivy. Ty by mohly případně doplnit již schválený plán dlouhodobých dodávek likvidity pro banky (LTRO) pro období mezi březnem 2015 a červnem 2016, v jehož rámci uvolní ECB až bilion EUR.

Dnešní data tedy ve výsledku podporují současnou strategii vyčkávání, avšak ECB bude bedlivě vyhlížet 14. srpen a na něj naplánovaný finální údaj vývoje CPI v eurozóně. I proto se dá předpokládat další příprava programu nákupů ABS pro případný zásah. Možná tak dnešní data malou vrásku na tváři měnové autoritě přece jen přidělala, pokud se totiž srpnový „černý scénář“ poklesu CPI potvrdí, na ECB může čekat závažná otázka – Spustit nebo nespustit QE?




Čtěte více:

ECB sazby dál nesnižuje, začala se ale více připravovat na nákupy aktiv
03.07.2014 13:49
Evropská centrální banka nechává úrokové sazby beze změny. Hlavní sazb...
ECB hodlá po skončení zátěžových testů bank v eurozóně zveřejnit velké množství dat
17.07.2014 14:29
Evropská centrální banka (ECB) hodlá po skončení zátěžových testů bank...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data