Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB sazby dál nesnižuje, začala se ale více připravovat na nákupy aktiv

ECB sazby dál nesnižuje, začala se ale více připravovat na nákupy aktiv

03.07.2014 13:49, aktualizováno: 3.7. 16:02
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Aktualizováno

Evropská centrální banka nechává úrokové sazby beze změny. Hlavní sazba zůstává na 0,15 procenta, depozitní na -0,10 procenta. Žádná změna se nečekala, informace tedy byla pro trhy neutrální. Prezident ECB Mario Draghi na následné tiskové konferenci uvedl, že sazby zůstanou po delší dobu na stávající úrovni.

ecb

Minule oznámená opatření vedla k dalšímu uvolnění měnových podmínek. Banka podle Draghiho také zintenzivnila přípravné práce na programu nákupů aktiv. Měnový výbor se jednomyslně shodl na závazku používat nekonvenční nástroje, pokud si to vyžádají rizika příliš dlouhého období nízké inflace. Jestliže by se posouzení inflace změnilo, ECB by podle Draghiho použila právě nákupy aktiv.

Podle ECB jsou inflační očekávání pro střední období dál pevně ukotvena v souladu s cílem. Rizika pro inflaci vidí banka jako zhruba vyrovnaná a mírná. Rizika pro růst ekonomiky jsou vychýlena směrem dolů a zahrnují geopolitická rizika, vývoj rozvojových trhů, slabší domácí poptávku i nedostatečné strukturální reformy.

Měnový výbor rozhodl o některých úpravách cíleného LTRO. Minule banka uvedla svůj prvotní plán, že ve dvou operacích na trh uvolní 400 mld. EUR. Dnes prezident Draghi říká, že celkový objem by mohl dosáhnout zhruba jednoho bilionu. TLTRO podle něj výrazně pomohou k návratu inflace na cíl. Programů má být šest mezi březnem 2015 a červnem 2016.

K euru ECB jako obvykle uvádí, že kurz není cílem politiky, ale je velmi důležitý pro výhled cenové stability. Draghi dodává, že kurz eura je nyní sledován s velkou pozorností.

Zajímavou dodatečnou informací je pak rozhodnutí o změně frekvence jednání na 6 týdnů a poskytování zápisu z jednání. Ke změně dojde od začátku příštího roku.

Jednání ECB nepřekvapilo, když banka nijak neměnila nastavení měnové politiky a následný komentář drží ve hře její další uvolnění. Draghi potvrzuje, že v případě nepříznivého vývoje inflace by se ke slovu dostala forma QE v podobě nákupů ABS. Prozatím ale banka tento program stále připravuje a domníváme se, že vedle technické přípravy hraje důležitou roli také příprava podpory v měnovém výboru.

Komentář k euru se nese v obvyklém duchu, ale "velká pozornost", s jakou kurz banka sleduje, přece jen naznačuje, že by ho ráda viděla níž. Nejde však o slova, která by kurz měla nějak výrazně ovlivnit. Novou informací je zvýšení počtu i objemu TLTRO, jde však o programy, na které dojde až za tři kvartály, takže euro by oznámení nemělo dostat pod tlak.

Vyčkávání ECB lze zřejmě čekat i v dalších pár měsících. Banka bude dál připravovat nákupy ABS a zároveň pozorně sledovat (především) inflaci a její výhled, který ukáže, jak moc je spuštění akce nutné. Euro na rozhodnutí o sazbách nereagovalo. Za jeho propadem při konferenci stojí současně zveřejněná americká data.

 


Čtěte více:

ECB snižuje depozitní sazbu do záporu, navíc spustí LTRO a připravuje nákupy aktiv
05.06.2014 13:58
Evropská centrální banka dnes přišla s balíkem opatření na uvolnění mě...

Váš názor
  • smysl toho všeho?
    03.07.2014 17:11

    Co je cílem ECB? Jestli to je posouvání akciových trhů do nový a nových maxim, nebo zvyšování cen luxusních nemovitostí v Londýně, pak se jim opravdu daří. Komu vlastně uvolněná (až experimentální) politika centrálních bank vyhovuje? Uvědomují si to ti papaláši nahoře?!
    prizdis.áč
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data