Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obamova samochvála smrdí, nemá ale na výběr...

Obamova samochvála smrdí, nemá ale na výběr...

02.09.2014 16:15
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Po většinu své prezidentské vlády se Barack Obama musel vypořádat s abnormální kontrolou veškerých svých kroků týkajících se amerického hospodářství. Možná i proto se včerejší projev Baracka Obamy v Milwaukee u příležitosti amerického svátku práce nesl v duchu všech dílčích úspěchů, kterých jeho administrativa za poslední roky dosáhla.

„Dle prakticky všech měřítek se americká ekonomika i američtí pracovníci těší lepším podmínkám, než které znali ve chvíli, kdy jsem převzal úřad,“ uvedl Obama. Poukazoval tak na zrychlení hospodářské růstu ve druhém čtvrtletí, či na pokles míry nezaměstnanosti, která se v srpnu pohybovala na úrovni 6,2 %. To je výrazné zlepšení oproti hodnotě okolo 10 % z roku 2009, kdy Obama do prezidentského křesla usedl. Stejně tak americká hlava státu neopomněla označit za správné rozhodnutí záchranu automobilového sektoru či zdravotnickou reformu, která dle něj značně zlepšila život amerických pracovníků. V souhrnu tak kroky své administrativy shrnul Obama následovně: „Amerika je silnější dík rozhodnutím, která jsme přijali na záchranu naší ekonomiky, a to ve snaze odpovědět na jednoduchou otázku – je takový krok dobrý pro běžné Američany?

Samochvála smrdí, ale…

Říká se, že samochvála smrdí. Avšak nikoliv ve světě politiky. Právě zde totiž více než kde jinde plátí - „Co si neuděláš sám, to nemáš.“ Barack Obama jistě nese zásluhu na zlepšení amerického hospodářského stavu, avšak skutečně je to právě on, kdo si zaslouží všechen kredit? Dosáhl by současných přívětivých čísel i bez nekonvenční podpory dodané skrze nástroje kvantitativního uvolňování centrální bankou? Ať už s Obamou sympatizujete či nikoliv, dozajista uznáte, že odpověď na obě otázky zní ne.

Byl to totiž právě Obama, kdo přesvědčil Kongres o zvýšení minimální mzdy či navýšení infrastrukturálních výdajů, které nepřinesly prakticky žádný efekt. Tolik vychvalovaná zdravotnická reforma má bezesporu také své mouchy, přetrvávající vysoká daňová zátěž pro korporace pak ubližuje podnikatelským snahám, no a jak sám Obama uznal, námitky si zaslouží i způsob intervence amerických jednotek v Libyi z roku 2011. Zaslouží si snad za tyto a další přešlapy nést plnou zodpovědnost? Odpověď zní opět ne. Stejně jako je Obama pouze zčásti příčinou hospodářského úspěchu, je obdobě jen částečným strůjcem amerických neúspěchů. Zápasí totiž z nepřízní republikánského kongresu, omezenými pravomocemi či anti-americkou náladou, kterou si světová velmoc vybudovala účastí v lokálních ozbrojených konfliktech. O nich vyjma několika výjimek (přesun jednotek do oblasti Sýrie, nedávné bombardování ISIS v Iráku) Obama nerozhodoval. Byl to naopak právě on, pod jehož vedením začalo postupného stahování amerických vojáků z oblastí v Iráku a Afganistánu.

Barack Obama jakožto nejmocnější muž planety vzbuzuje zaslouženou pozornost. Jedni jej obdivují, jiní mu nemohou přijít na jméno. To už je holt úděl prezidentské pozice a Obama není výjimkou. V demokratickém uspořádání je to totiž právě on, kdo nese americký prapor takříkajíc v dobrém i zlém. Když se daří, máchá jim všem na obdiv. Když však chybuje, zrakům zůstane co nejvíce skryt. Právě v politice totiž kromě „co si neuděláš – nemáš“ platí, že „chybovat se nevyplácí“. A když už chybujete, jen se s tím proboha nechlubte.

Zdroje: Reuters, WSJ




Čtěte více:

Obama hodlá zatočit s „korporátními dezertéry“
25.07.2014 12:40
Barack Obama zaútočil na korporátní dezertéry amerického byznysu. Zatí...
Obama: Nemůžeme kontrolovat Putinovo uvažování. Naším úkolem je chránit to, co je správné a spravedlivé
04.08.2014 8:55
Spojené státy si za své historické účasti v misích na řešení válečných...
Obama zahájil bombardování islámských radikálů v Iráku
08.08.2014 15:45
Spojené státy začaly s cílenými leteckými údery na pozice islámských r...

Váš názor
  •  
    02.09.2014 20:01

    Vliv prezidenta, potažmo zákonodárců či Fedu, je velmi přeceňován. Lidé volí svoji peněženkou a vláda s tím mnoho nenadělá. Obama je slušný pragmatický chlapík a to většině lidem stačí. Mimochodem si všimněte, jak prezidenti vypadali při nástupu do funkce a jak po osmi letech. Musí to být šílený job. Nicménně americký prezident nemá zdaleka tolik moci, jak se všeobecně soudí. Pokud lze někoho vinit za ekonomickou krizi, jsou to rozhodně republikáni. (A to jsem republikán.) Je faktem, že běžní Američani trpí čím dál víc, propast mezi chudými a bohatými se pořád prohlubuje. Ale nikdo neví, co s tím. Je to dáno ekonomicky, technologicky, nevzdělané zaměstance nikdo nechce. Poptávka po kapitálu neustále roste, poptávka po práci neustále klesá. A to už padesát let. Rabování střední třídy vesele pokračuje. Takže platí to, co jste napsal - co si neuděláš sám, to nemáš. Nikdo za vás nic neudělá. Kdo spoléhá na prezidenta či na stát, tak je blázen. V životě i na burze. Konec. Thank you.
    Dan
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m