Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Dopředu nás neposouvá konkurence, ale monopoly

Víkendář: Dopředu nás neposouvá konkurence, ale monopoly

20.09.2014 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Konkurence je pro břídily, my potřebujeme monopoly

Pokud nějaká firma vytváří mnoho hodnoty, ještě to neznamená, že má sama vysokou hodnotu. Například americké aerolinky přepraví miliony lidí a vytvoří miliardy dolarů hodnoty každý rok. V roce 2012 stál průměrný lístek 178 dolarů, ale letecké společnosti na něm vydělaly pouze 37 centů. Srovnejme to s Googlem, který vytváří mnohem méně hodnoty, ale o dost více si jí podrží sám pro sebe. Aerolinky spolu soupeří, Google konkurenci nemá. Jde o srovnání dokonalé konkurence s monopolem.

Základní ekonomie vnímá dokonalou konkurenci jako ideál, který je široce rozšířený. Každá firma na konkurenčním trhu má produkt podobný těm ostatním a nemá možnost diktovat si prémiové ceny. Kdyby tomu tak nebylo, na trh by vstoupila firma nová a eliminovala by nadměrné zisky. Pokud jich na trh vstoupí naopak příliš mnoho, budou realizovat ztráty a některé z nich to zabalí. Vše se pak vrátí na udržitelný trend. Opakem je monopolní společnost, která si ceny diktuje. Nečelí konkurenci a vyrábí takové množství, které maximalizuje její zisky.

Pro ekonoma je každý monopol stejný. Pro mě ale nejde o společnosti, které jsou vůči ostatním agresivní, či se jim dostává příliš vysoké vládní podpory. Já vidím firmy, které jsou dobré v tom, co dělají, a jejich produkty nemají blízký substitut. Právě Google je dobrým příkladem. Protože od přelomu tisíciletí se mu podařilo odtrhnout se od Yahoo! i od Microsoftu. Američané si konkurenci idealizují a myslí si, že je zachránila před socialismem. Ve skutečnosti jsou ale kapitalismus a dokonalá konkurence v rozporu. Kapitalismus stojí na akumulaci kapitálu. Dokonalá konkurence ovšem eliminuje zisky a podnikatelé vědí, že vytvoření dlouhotrvající hodnoty nelze dosáhnout komoditním byznysem.

Jak velkou část firem vlastně představují monopoly? A jak velká část operuje v prostředí dokonalé konkurence? Těžko říci, protože oproti obecnému přesvědčení se firmy mezi sebou hodně liší. Oba typy firem pak mají motivaci nemluvit o své pozici pravdu. Monopolista lže, aby se chránil. Ve snaze udržet si své monopolní zisky udělá vše, aby svůj monopol skryl. Obvykle tak činí poukazování na (neexistující) konkurenci. Definice trhu je navíc složitá. Google má 68% podíl na trhu vyhledávání, ale pokud bychom ho začali považovat za reklamní firmu, jeho pozice by už ani zdaleka dominantní nebyla. Na globálním trhu by pak měl podíl dosahující asi 3,4 %. Co kdybychom ho brali jako diverzifikovanou technologickou společnost? Pak by jeho podíl klesl asi na 0,24 %, což je nesmyslné ve světle toho, jaký je jeho skutečný vliv.

Relevantní trh

Firmy čelící silné konkurenci si zase vymýšlejí, že mají oddělený trh. Podnikatelé mají vždy tendenci podceňovat míru konkurence, ale to je největší chyba, kterou může začínající společnost učinit. Fatální chybou je právě příliš úzká definice trhu, která vede k přesvědčení, že na něm bude mít firma dominantní pozici. Můžete tvrdit, že vaše restaurace nabízí jen britskou kuchyni, což nikdo jiný ve vašem městě nedělá. Na takovém trhu nebudete mít konkurenci. Ale nejsou skutečným trhem restaurační služby v celém městě?

Restaurace čelí intenzivní konkurenci. Právě z tohoto důvodu nechávají majitelé babičku v pozici vrchního a po dětech chtějí, aby myly nádobí. Google je něco jiného. O konkurenci se starat nemusí a může se tak starat o své zaměstnance, produkty a jejich dopad na svět kolem. Jeho motto „nebuďte zlo“ je součástí jeho marketingové strategie. Zrovna tak je ale charakteristické pro firmu, která je dost úspěšná na to, aby brala etiku vážně a zároveň tím neohrozila svou vlastní existenci.

V byznysu jsou peníze velmi důležité, nebo jsou úplně vším. Monopolisté si mohou dovolit přemýšlet i o něčem jiném než o nich. Firmy v dokonalé konkurenci nemohou. Jediná věc, která může posunout podnik od dennodenního boje o peníze, je monopol. Avšak zatímco jeho výhody jsou patrné pro všechny uvnitř, co lidé tam venku? Jsou vysoké zisky dobré i pro zbytek společnosti? Zisky platí zákazníci ze svých peněženek a monopoly si svou špatnou pověst zaslouží. Ale jen ve světě, který se nemění. My však žijeme ve světě dynamickém, objevujeme nové a lepší věci. Kreativní monopol dává zákazníkovi více možností, vytváří úplně nové kategorie produktů. I vlády jsou si toho vědomy. Částečně tak tvrdě pracují na tom, aby monopoly vznikaly (patenty), částečně se pak snaží vzniklé monopoly zničit.

Proč jsou tedy ekonomové posedlí tím, že ideálním stavem je dokonalá konkurence? Jde o pozůstatek minulosti. Ekonomové zkopírovali své matematické postupy od fyziků devatenáctého století. Jednotlivce a podniky vnímají jako zaměnitelné atomy, ne jako jedinečné tvůrce. Jejich teorie popisují stav rovnováhy, protože ten je jednoduché modelovat. V něm přichází vše do klidu, který ale znamená smrt. Každá nová inovace a nový produkt je ovšem takové rovnováze velmi vzdálen. V reálném světě je úspěch firmy založen na tom, že udělá něco, co jiní udělat neumějí. Monopol tak není patologickým jevem či výjimkou. Je podmínkou každého úspěšného podnikání. Tolstoj napsal, že „všechny šťastné rodiny jsou si podobny, každá nešťastná je ale ve svém neštěstí výjimečná“. V podnikání je tomu naopak. Všechny šťastné firmy se liší, všechny neúspěšné jsou si podobné. Nepodařilo se jim totiž uniknout konkurenci.

(autorem je Peter Thiel)

I u vyšetření rakoviny může méně znamenat více


Včasná diagnóza byla dlouho považována za hlavní zbraň v boji s rakovinou. Nyní ale někteří odborníci varují, že jde o zbraň dvojsečnou. Je jasné, že rakovina se v raném stádiu lépe léčí. Podle některých názorů ale příliš pečlivá diagnostika vede k tomu, že dojde k objevení i malých abnormalit u prostaty, prsou, slinivky a v dalších orgánech. Mnohé z nich jsou pak nazývány rakovinou a agresivně léčeny i přesto, že nemusí představovat žádné nebezpečí. Řada lidí tak podstupuje operace, chemoterapii a další léčbu, která může mít na jejich zdraví doživotní dopad, ale přitom není nevyhnutelná.

Časopis Lancet Oncology v souvislosti s uvedeným píše, že když pacienti slyší slovo rakovina, většinou předpokládají, že mají nemoc, která se bude zhoršovat a povede k jejich smrti. Stejně smýšlí i řada lékařů. Pravda je ale taková, že ne každý případ rakoviny je smrtelný. Například u rakoviny prostaty je její postup v 60 % tak pomalý, že nepředstavuje reálné nebezpečí. Pokud je i přesto léčena, výrazně se zvyšuje riziko impotence či inkontinence. Asi 15 % pacientů tak nyní volí pouhé pozorování a podle některých lékařů je to správná volba. Přibližně 2,5 miliónu Američanů je ročně diagnostikováno rakovinou kůže, ale jen zřídka jde o smrtelnou chorobu. Objevují se tak názory, že by se v této souvislosti neměl automaticky používat výraz rakovina a namísto chirurgického odstranění by mělo probíhat pozorování.

Návrhy na změnu přístupu k rakovině ale představují kontroverzní téma. Proti jsou lidé, kteří věří, že včasné objevení rakoviny zachraňuje životy lidí. Dohady o příliš intenzivní diagnostice podle nich přicházejí kvůli statistickým odhadům a pomýleným studiím. Otis Brawley z American Cancer Society k tomu dodává:

„Jsem si jistý, že asi u 10 – 30 % případů rakoviny prsu by bylo v pořádku, kdybychom je pouze monitorovali. Nemohu se ale někomu podívat do očí a říci mu, že je mezi těmi 10 – 30 % a že nebude léčen.“ Pacienti se prý navíc domnívají, že je vždy lepší podstoupit přehnané léčení, i kdyby to nebylo nutné. Problém spočívá v tom, že pokud je léčeno 1 000 lidí, kteří léčbu mít nemusí, může to znemožnit léčbu jednoho člověka, který ji skutečně potřebuje.

Problém tkví částečně v tom, že moderní medicína používá definici rakoviny z padesátých let devatenáctého století. Malé nádory byly v té době nedetekovatelné, nyní to jde hladce. Potřebujeme tak nové testy, které by rozlišily, co se skutečně bude chovat jako rakovina a co jako rakovina pouze vypadá. V tuto chvíli ale takové testy k dispozici nejsou. Pacienti i doktoři tak raději volí agresivnější postupy.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Kdo nejvíc vydělává na úchvatné rally akciového trhu?
19.09.2014 10:52
Spojené státy si užívají jeden z nejlepších akciových růstů své histor...
10 nejvýnosnějších realitních trhů na světě
19.09.2014 11:00
Investice do nemovitostí mohou být zajímavou příležitostí, jak diverzi...
Red Hat má doslova pod čepicí; výsledky 2Q15
19.09.2014 12:03
Red Hat (RHT) včera večer ohlásil svoje výsledky za druhé čtvrtletí ho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m