Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace v Rusku akceleruje, centrální banku čeká Sophiina volba – obětuje rubl, nebo HDP?

Inflace v Rusku akceleruje, centrální banku čeká Sophiina volba – obětuje rubl, nebo HDP?

10.12.2014 14:13
Autor: Michal Putna, Patria Online

Dnes odpoledne byla zveřejněna data o ruské inflaci na mezitýdenní a meziroční bázi. Růst spotřebitelských cen v týdnu končícím 8. prosince dosáhl 0,3 %, stejně jako v předchozím týdnu. Údaje na t/t bázi jsou však vysoce volatilní, proto je užitečnější podívat se na meziroční změnu. Prosincová inflace (k 8.12.) y/y akcelerovala na 8,9 %, proti 8,5 % v předchozím období. Tento údaj je dvojnásobkem inflačního cíle, ke kterému se centrální banka snaží růst spotřebitelských cen stlačit.

Údaje o inflaci, které dnes zveřejnil ruský statistický úřad, jsou předehrou pro zítřejší zasedání ruské centrální banky - BR (Bank Rossii), na kterém se bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Centrální banka má tři možnosti, jak zareagovat na skomírající rubl a zhoršující se ekonomické podmínky v zemi:

1) Zvýšit úrokové sazby – tato varianta sice podpoří rubl a boj proti inflaci, avšak poškodí ekonomiku přes kanál dražšího kapitálu pro banky a firmy. Ruské společnosti navíc musí v prosinci splatit tranši z cizoměnových půjček, denominovaných primárně v dolarech, v celkové výši 35 mld. USD. Je navíc přinejmenším sporné, zdali růst úrokových sazeb rublu opravdu pomůže. Při posledním - nečekaném úrokovém hiku 31. října zvýšila BR sazby dokonce o 1,5 p.b. na 9,5 % (trh očekával zvýšení pouze o 50 bazických bodů), avšak rubl v reakci na růst sazeb posílil pouze na 4 minuty a poté pokračoval v pádu (podrobnosti ZDE). Růst sazeb by tedy mohl spíše zbrzdit akcelerující inflaci, než dát rublu dlouhodobou podporu. Dle průzkumu agentury Bloomberg se zítra očekává růst sazeb o 0,5 p.b. na 10 %.

BR již vystřílela celý svůj měnověpolitický arsenál, avšak ruská měna pokračuje ve svém pádu (od počátku roku minus 65 % proti dolaru). Ruská měnová autorita zvýšila sazby, prostřednictvím intervencí nakoupila rubly za 70 mld. USD (YTD), zavedla free float, snížila sazby na FX repo operace, avšak nic z toho rublu nepomohlo.

2) Snížit úrokové sazby – platí vše, co bylo uvedeno výše, avšak v opačném gardu. Snížení sazeb by tedy poškodilo rubl, avšak bylo positivním impulsem pro ruskou ekonomiku. Ta se potácí na hranici recese a s vysokou pravděpodobností dojde v příštím roce k dalšímu poklesu HDP. MMF snížil odhad růstu pro celý letošní rok na 0,2 % z původních 1,3 %.

3) Ponechat sazby na stávající úrovni – kdyby se ruská centrální banka rozhodla ponechat sazby beze změny na úrovni 9,5 %, tak by de facto pouze prodlužovala status quo a resignovala na svůj cíl, tedy udržovat inflaci v roce 2015 a 2016 na úrovni 4,5 %, resp. 4 %. Rostoucí ceny přitom snižují reálné příjmy (nejen) ruských domácností a tlačí na pokles jejich spotřeby. Spotřeba domácností přitom činí 51 % ruského HDP (data 2013).

Žádná z variant tedy není ideální a BR bude volit mezi nejmenším zlem. Ruská centrální banka tak stojí před Sophiinou volbou, zdali obětovat rubl, nebo HDP společně s reálnými příjmy domácností a firem.

Potenciálně sice existují dva faktory, které by mohly rozhodování BR usnadnit, avšak oba jsou z pohledu banky exogenní a navíc vysoce nepravděpodobné. Ruské centrální bance, potažmo celé ekonomice, by pomohla: i) vyšší cena ropy a/nebo ii) zrušení sankcí Západu.

Levná ropa ukrajuje rozpočtové příjmy ruského státního rozpočtu a oslabuje rubl. Ruská měna je přitom vskutku „ropnou měnou“, jak ukazuje následující graf. Pokles cen ropy je úzce provázán s depreciací rublu (červená).

roparubl

Světová cena ropy však není v režii Kremlu a navíc vyhlídky pro příští rok hovoří o cenách někde na úrovni 60-65 USD/barel. Tato cena by měla odrážet marginální náklady amerických těžařů z břidlic a mohla by proto představovat jisté dno pro cenu černého zlata. Jen pro informaci je dobré připomenout, že rozpočet Ruské federace počítá pro letošní rok s cenou ropy 100 USD/barel, aby na konci roku dosáhl vyrovnaného salda (aktuálně se ropa Brent obchoduje za 65,8 dolarů).

Duhou eventualitou, která by snížila tlak na ruskou centrální banku, je zrušení/uvolnění sankcí Západu. Ty na sebe Rusko „přivolalo“ anexí Krymu a celým svým postupem v rusko-ukrajinském konfliktu. Sankce omezily přístup ruských bank k financování, k technologiím (nejen na těžbu arktické ropy) a odstartovaly úprk kapitálu z Ruska (125 miliard dolarů v letošním roce – tj. nejvíce od krize v r. 2008). V reakci na sankce Západu Rusko mimo jiné od poloviny prosince zavádí vlastní platební systém, který by měl zemi zajistit větší finanční stabilitu a omezit vliv Visa a Mastercard (tyto společnosti v rámci sankcí omezily přístup některých klientů k účtům, více ZDE).

Na existenci sankcí má Kreml podstatně větší vliv než na cenu ropy, avšak z nedávných vyjádření německé kancléřky Merkelové to vypadá, že sankce mohou trvat i několik let a může naopak dojít k jejich rozšíření. Prezident Putin sice ve své „one man show“ minulý týden nominálně podpořil spolupráci s EU, avšak všechny jeho kroky v reálné politice směřují opačným směrem. Koneckonců, sankce jsou „odpovědí“ na ruský postup na Ukrajině a Krymu. Nezdá se být proto pravděpodobné, že by došlo ke zrušení sankcí v dohledné době. Centrální banku tedy zítra čeká těžká volba.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Ruská ekonomika oslabuje, sílí obavy z hospodářské recese
22.08.2014 15:50
Ruská ekonomika vykázala dva měsíce po sobě meziroční pokles. Uvedlo t...
Levná ropa sráží Putina do kolen
14.10.2014 16:00
Ruská ekonomika aktuálně čelí několika rizikům, včetně sankcí Západu. ...
Ruská centrální banka vyprášila shortaře
24.11.2014 13:00
Ruská centrální banka (CBR) svými kroky z posledních týdnů pořádně zav...

Váš názor
  •  
    15.12.2014 14:01

    S dnešní oslavou jsem nějak nepočítal.
    ..
  •  
    15.12.2014 9:47

    Kdy myslíte, že oslavíme překročení 60 rublíků za dolar? Podle mě bude BR o tuhle metu bojovat, ale do vánoc to neudrží.
    ..
    •  
      15.12.2014 10:10

      Po lednu 70. Putin je pašák, ten to dokáže :-))))
      Jesse
  • ReRe: "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu"
    12.12.2014 10:43

    :-) Vidím, že tady zkoumanci měli včera večer mejdan. A to jsem se ještě ani nepodívala na 'HDP...' A copak jste, milí frekventanti mého projektu zkoumajícího možnost budoucího vývinu logického myšlení u (nejen tzv.) nevzdělatelných dospělých, tak oslavovali?... Vzájemně se tu podporují sice správným citátem, který ovšem nikterak nedokazuje, že neplátci dph platí dph. Takovéhle citace jsem konkrétně s ruphejem a VELKOUMEDVĚDICÍ zažila ode dne DPH druhého před 767dny bezpočet. Oni si jenom nepamatují, že nikdy neuspěli. Ale tak už to u těchto jedinců s MP bývá celkem pravidelně. Zamyslet se nad tím, co papouškují, nedovedou. Ale naděje pro ně tu je. Když se budou tak pěkně snažit opakovat po mně mé výrazy, jak jsem to mnohokrát uložila ruphejovi a on poslušně začíná skutečně určité věci opakovat, do DPH dne 1111. se mu třeba podaří zopakovat bezchybně i větu : "dph neplátci dph neplatí". Uvidíme.
    Kalka.
  • to bude prča
    12.12.2014 10:11

    http://svobodnenoviny.eu/finlandizace-ukrajiny-je-zakonita-bohuslave-sobotko/
    velkamdvědice
    • Re: to bude prča
      12.12.2014 10:20

      Ty čteš Vyvadila? o))))
      ..
      • nechápu
        15.12.2014 10:16

        jak může být tato zrůda ještě na území ČR zdráva a živá... Vyvydil je jeden z největších hajzlů mezi právníky a bolševickou pátou kolonou Putina. Putinovi píše milostné dopisy a informuje ho o situaci v naší zemi. Už je na seznamu. Mazlit se s ním nebudeme.
        Jesse
        • Re: nechápu
          15.12.2014 11:10

          jesse, ty nechápeš víc věcí, ale z toho si nic nedělej.Neb platí, ráno moudřejší večera.Počkej si a prozříž, pak se p......
          zidak
      •  
        12.12.2014 10:31

        kdo je Vyvadil? na každém šprochu pravdy trochu,je mi jedno kdo co píše hlavní je se pobavit
        velkamdvědice
        •  
          12.12.2014 11:05

          A které státy by se měly ještě "finlandizovat"? :-D
          sgt.Mike
  •  
    11.12.2014 14:11

    A rubl je zpět nad 55 za USD. Pánové, otvírám šampaňské :-D
    sgt.Mike
    •  
      11.12.2014 18:28

      No vida, nyní dokonce 56 RUB/USD. Na zdraví, pánové!
      sgt.Mike
      •  
        11.12.2014 20:18

        Tak to abych otevřel minimálně loňskou pálavu výběr z hroznů.
        ..
        •  
          11.12.2014 22:31

          Výjimečně lze povolit i vodku :-DD Rubl před chvílí překročil 57, ale pak asi Ruská centrální banka opět spálila kus svých rezerv. Rusofilové, investujte v Rusku. Cedulová banka vám vložené rubly zhodnotí o 10,5%! Solidní výnos, ne?
          sgt.Mike
  • "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu".
    11.12.2014 13:40

    správně kopíruješ el Mrcocha. Ovšem blbý nezůstáváš zřejmě jenom ty... To je tvůj a tvých soudruhů v postižení důkaz, že platím jako neplátce dph? Chabota, chabota, zkoumanče. Tohle jsme tu probírali nesčetněkrát ode dne DPH druhého...
    Kalka.
    • Re: "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu".
      11.12.2014 20:21

      ... hezky kopeš nožičkama, ležmo na krovkách, ale nic nenaděláš, "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu". A jedno, že máš ochránce.
      ☺lolek☺
    • Re: "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu".
      11.12.2014 13:48

      Jistě, to je důkaz, že i Tvůj ochránce připočítává dph k ceně a ty ho platíš. Už se z toho nevylžeš.
      mn
      •  
        11.12.2014 20:12

        ... hezky kopeš nožičkama, ležmo na krovkách, ale nic nenaděláš, "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu". A jedno, že máš ochránce.
        ☺lolek☺
      • Důkaz placení dph neplátci dph?
        11.12.2014 14:07

        :-))) Jednak žádného ochránce (na rozdíl od VELKEMEDVĚDICE, který se jich neustále musí dovolávat, vlastního myšlení nemaje) nepotřebuju, milý zkoumanče. Na takovéhle hejno blbečků stačím sama. Jinak ty vyvozuješ z tohoto správného výroku el Mrcocha, že platím daň z přidané hodnoty? :-)) Ano, to jsou holt ty zkraty v dlouhém vedení těch (nejen tzv.) nevzdělatelných dospělých, jejichž možnost vzdělatelnosti se v mém projektu v rámci závěrečné práce na studiu speciální pedagogiky zkoumá...
        Kalka.
    • Re: "K takto stanovené ceně, se účtuje DPH dle příslušného předpisu".
      11.12.2014 13:46

      ... tož, důkaz máš, jsi jistě spokojena.
      ☺lolek☺
  • Ehm...
    11.12.2014 11:13

    czech.ruvr.ru/news/2014_12_10/Evropska-unie-zakaze-svym-obcanum-investovat-na-Krymu-8118/ Muze mi nekdo vysvetlit, v cem je ta EU tak svobodna? Co kdybych mel par drobaku a chtel investovat do turismu na Krymu? Driv neslo obchodovat se zapadem, ted jsme jakoze svobodni a pro zmenu je zakaz obchodu s vychodem? Pripomina mi to posadku male plachetnice, ktera se houpe ze strany na stranu, hrozi jeji prevrzeni a posadka, misto aby ji zacala vyvazovat na stred, porad beha z jedne strany na druhou a porad hrozi prevrzeni....
    Mezernik
    • Re: Ehm...
      11.12.2014 12:17

      ... mohu Ti to vysvětlit třebas já. Svobodný svět nesouhlasí s anexi Krymu Ruskou federací. Tento svůj verbální nesouhlas zesiluje produktivním sankčním režimem. Tento sankční režim jsou povinni respektovat občané svobodného světa, neboť jsou jeho občany. Svoboda sebou přináší i povinnosti. Nemáš zač.
      ☺lolek☺
      •  
        11.12.2014 13:03

        Svoboda = kdo chce, at si neobchoduje s vychodem, kdo nechce, at neobchoduje. Moskva si svobodne rozhodla, ze se nebude obchodovat se zapadem, lide si demokraticky zvolili komunisty a vetsinove si rozhodli o povinnosti pracovat. Nemas zac.
        Mezernik
        •  
          11.12.2014 13:24

          ... svoboda sebou přináší i povinnosti, bez nich jde o anarchii, ta v Evropě nevládne. Čiliž, obchoduj si s Krymem, a nes následky. Nemáš zač. ... já se po Tobě vysvětlení nedožadoval, Ty ano. Pročež nemám důvod Ti děkovat.
          ☺lolek☺
          •  
            11.12.2014 14:33

            v tom pripade to svadim na recnickou otazku
            Mezernik
        • Mezerník
          11.12.2014 13:06

          Svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Ty si mladý blb, co nic nezažil a jen se vytahuje. Svoboda není možnost beztrestně vraždit. Máš to v palici zjednodušené. Vrazi a lumpové se zavírají do vězení a občanská práva ztrácí. Tobě to nevadí, že rusáci na dovolené vraždí ukrajince. Seš už takovej.
          svoboda
    • Re: Ehm...
      11.12.2014 12:11

      Ty seš blbeček, co se narodil do bavlnky. Nezažil si válku, jako na jiných kontinentech, nezažil si totalitu, klidně pakuj do Korei, máš žrádlo, teplo a jistoty. A pořád brečíš. Ubožáčku. Jsi mezi miliardou vyvolených a kde je tvůj vděk hňupe? Vyjmenuj kontinentky, kde je lépe, nebo konečně drž tu svou nevymáchanou hubu.
      všechnověděl
      •  
        11.12.2014 12:16

        nekomu tecou nervicky ty bolseviku,jen bolsevik chtel zavrit hubu svobodnym lidem
        velkaamdvedice
        • Cetv - bolševik z novinek
          11.12.2014 12:54

          Pravda bolí bolševiku, co? Tak nám napiš kde jsou lepší podmínky k životu než v Evropě? To jste na schůzi neměli.
          bandera demokrat
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m