Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Herbalife – tvrdý Ponzi oříšek

Akcie Herbalife – tvrdý Ponzi oříšek

03.03.2015 17:30

Dnešní akcie je taková světoznámá právní specialita. Výjimečnost společnosti Herbalife a jejích akcií je patrná už z pohledu na vývoj ceny akcií. Je to horská dráha s velmi prudkými zvraty, pro kterou není problém tu a tam generovat návratnost násobně vyšší než návratnost celého indexu. V pětiletém pohledu se nyní tato návratnost pohybuje pod trhem, ale ve srovnání s mnohem nudnějším Avonem je stále dost vysoko. Při pohledu na graf je také trochu těžké uvěřit, že by beta HL dosahovala jen 1,5, jak udává FT. Tedy že by akcie byla systematicky rizikovější o pouhých 50 % více, než celý index

sous1

Zdroj: FT

V souvislosti s finančními trhy se někdy hovoří o různých Ponzi schématech a pyramidách. Většinou jde o příliš kreativní úvahy. Nejde o to, že by na trzích nedocházelo k excesům, systém ale není od základu navržen tak, aby oškubával ty, kteří přijdou poslední. I když musím říci, že s růstem algoritmického obchodování a neustálými závody v rychlosti se možná i toto mění. Ale i zde věřím v sebeočistnou schopnost trhů. O tom, že bychom se na HL spolu mohli podívat, jsem začal uvažovat ve chvíli, kdy na ní zde kolegové poukázali v článku o nejvíce shortovaných akcií. Důvod tohoto jejího „privilegia“ je jednoduchý – i zde se řeší, zda jde o firmu, či Ponzi schéma.

Mým cílem je dnes poukázat hlavně na to, jaký je fundament společnosti, právnickou stránku věci musí zvážit každý sám. Možná, že zde v tuto chvíli hovoříme v podstatě o investiční binární opci – dopadne to dobře vs. dopadne to zle (= HL končí). Podívejme se krátce na to, jak definuje pyramidové schéma mocný americký SEC: Neexistuje v něm žádný skutečný produkt, či služba. Naopak existují sliby vysoké krátkodobé návratnosti a příjmů dosažených bez větší námahy. Společnost/pyramida nemá významné příjmy z maloobchodního prodeje produktů, nebo služeb, po klientech je vyžadováno, aby si při vstupu zakoupili řadu produktů a podobně. K tomu můžeme přidat složitou strukturu poplatků a důraz kladený na získávání nových členů. Jak tedy podle vás s ohledem na tuto definici vypadají pravděpodobnosti u naší HL opce?

Skeptici tvrdí, že tento popis je na HL jak vyšitý. Letošní rok by slovy jednoho z nich tak měl být pro firmu přelomový a „pokud její činnost neukončí SEC, může se stát, že jí podle posledních výsledků ukončí ona sama“. A těmi výsledky se dostáváme k jádru naší dnešní mise: Co firma vlastně generuje? Pokud to je pyramida, do roku 2013 fungovala hezky a měla prostor pro další významný růst tržeb i zisků:

sous2

Zdroj: FT

Provozní tok hotovosti do roku 2013 silně rostl, bez problémů pokrýval investice. V roce 2013 zbylo HL po investicích asi 620 milionů dolarů. Z toho vyplatila 120 milionů na dividendách a 300 milionů na odkupech. Zbylo jí tedy dost a k tomu ještě zvýšila dluh o 444 milionů dolarů. Proč? Aby jí o cca 600 milionů vzrostla zásoba hotovosti v rozvaze na necelou miliardu. Rozvaha firmy je celkově dost specifickou kapitolou. Celková aktiva dosahují 2,3 miliardy dolarů, z toho více než 600 milionů hotovosti (ke konci roku 2014) a hodně netradiční mix financování: Účetní hodnota VJ je záporných 334 milionů dolarů, krátkodobé závazky téměř 900 milionů dolarů.

sous3

Zdroj: FT

Výsledky roku 2014 investory moc nepotěšily. V roce 2014 dosáhla firma provozního CF ve výši 511,4 milionu dolarů, investice spolykaly 157 milionů dolarů. CF po investicích tedy prudce kleslo na cca 350 milionů dolarů. Buďme skeptiky (nebo vlastně optimisty?) a předpokládejme, že HL se krátkodobě svým CF nedostane na standard roku 2013, vydělá cca to, co v roce 2014. Požadovaná návratnost se u ní může podle standardního modelu (!) pohybovat kolem 9 %. Na ospravedlnění současné kapitalizace by pak muselo volné CF dlouhodobě klesat o 5 % ročně. To znamená, že v roce 2020 bude podle tohoto scénáře na cca 75 % současného standardu. Kapitalizace přitom nyní dosahuje asi 2,9 miliard dolarů, takže trh má ve srovnání s pány a paními účetními hodně odlišný názor na to, jakou hodnotu má vlastní jmění společnosti.

Je jasné, že v případě HL je výše uvedené opravdu jen velmi demonstrativní úvaha, která hapruje už od oné požadované návratnosti. Určit její relevantní „objektivní” velikost v současné vysoce nestandardní “binární” situaci je nemožné. Jinak řečeno, jsme tak v situaci, kdy má trh na základě kolektivního hlasování prostě pravdu*. S jistotou můžeme jen konstatovat, že doposud šlo o firmu, či schéma, které generovalo velmi dobré provozní i volné cash flow. Pokud by se HL podařilo vylízat se ze současných problémů a najet na předchozí trendy, půjde o cenovou raketu. Dokonce i pokud by společnost zamrzla na volném CF ve výši oněch 350 milionů dolarů (ignoruji nadbytečnou hotovost, CF by bylo stabilní – neklesalo by o oněch 5 % ročně), hodnota vlastního jmění by měla být asi o 140 % výše než je současná kapitalizace.

Cristiano Ronaldo podle stránek společnosti už hlasoval. Má to napsané na tričku. Ale investoři silně tápou – akcie je nadále hodně volatilní, například 27. února dovedla smazat 11 %. I kdyby nakonec padlo soudní rozhodnutí, že akcie není pyramidou, či Ponzi schématem, efektivně jako nástroj masivní redistribuce už nyní funguje. Vlastně tak jde o další příklad sebenaplňujícího se proroctví. Páni právníci ukažte se – jak to dopadne?


*Za poznámku stojí jeden „detail“: Dejme tomu, že akcie HL má s 50 % pravděpodobností hodnotu 0 a s 50 % pravděpodobností hodnotu 60 dolarů. Současná cena akcie by se tak měla ustálit na 30 dolarech (tam se nyní nalézá). Jinak řečeno, „správná“ tržní cena nyní neodpovídá konečnému rozuzlení celé věci, je (teoreticky) jen váženým průměrem všech scénářů. Pokud například zůstaneme u oněch 50 % vah, můžeme si tipnout, jakou hodnotu trh přiřazuje scénáři, v kterém vše dopadne dobře, tak, že vynásobíme současnou cenu akcie dvěma. Tedy s předpokladem, že v druhé možnosti je hodnota akcií nulová.


Váš názor
  • v životě
    04.03.2015 13:55

    bych do něčeho takového neivestoval...a když o tom přemýšlím, nikdy bych to ani neshortoval
    Bo
  •  
    03.03.2015 18:37

    Pokud jsem správně zjistil, tak šéf hedge fondu Bill Ackmann nebo jak se píše podal žádost na přezkoumání k úřadům v USA zda se nejedná o pyramidu a vyšetřování pyramidu odmítlo. Takže toto je už rozhodnuto na přelomu červenec/srpen 2014. Sníženou cenu vidím právě napadáním v prohlášeních Billa Ackmana a shortováním pomocí jeho hedge fondu akcií Herbalife,.....
    pepé
    • vyšetřování pokračuje
      04.03.2015 8:47

      - viz například http://seekingalpha.com/article/2944836-herbalife-meets-the-definition-of-pyramid-scheme-set-by-every-regulator
      JS
      • Re: vyšetřování pokračuje
        04.03.2015 20:06

        díky, myslel jsem že je rozhodnuto, tak to se ještě mohou dít věci, znovu krvácet nechci, naštěstí je z čeho vybírat
        pepé
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.