Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Vláda jedné strany se v Číně blíží svému konci

Víkendář: Vláda jedné strany se v Číně blíží svému konci

14.03.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

V Pekingu proběhlo jednání Národního lidového kongresu. Asi 3 000 „zvolených“ zástupců ze všech koutů Číny se setkalo s cílem probrat stav země a předstírat podíl na jejím politickém vedení. Někdo toto setkání vnímá jako známku síly čínského politického systému. Ve skutečnosti ale maskuje jeho slabost. Vždy měl notnou dávku teatrálnosti, která měla evokovat moc a sílu komunistické strany. Politici i občané jsou si vědomi toho, že se podobným rituálům musí podřídit, radovat se z nich a papouškovat oficiální slogany. Toto chování je v Číně známo jako „ukazování toho, kde stojím“. Nejde ale o nic víc než o symbolickou participaci.

Navzdory zdání je čínský politický systém ve vážné krizi a nikdo si toho není vědom lépe než samotná komunistická strana. Vláda doufá, že tažení proti korupci a disentu vládu jedné strany posílí. Prezident Xi Jinping je rozhodnut vyhnout se chybě Gorbačova a nebýt tím, kdo bude řídit kolaps vlastní strany. Nakonec ale možná skončí stejně, protože jeho despotismus doléhá na celou zemi a tlačí ji ke kritickému bodu. Predikce toho, kdy autoritářské režimy padnou, jsou hodně nejisté. Jen málo odborníků ze Západu dovedlo předpovědět rozpad Sovětského svazu, CIA byla úplně mimo. Podobné to bylo s pádem komunistických režimů v evropských zemích. V případě Číny se o podobném vývoji hovoří už od roku 1989 a řada expertů vsadila své dobré jméno na predikce kolapsu komunistické strany. Jiní byli opatrnější a mezi ně jsem patřil i já. Časy se však mění a my tak musíme měnit i náš pohled.

Začala poslední fáze vlády jedné strany v Číně. Podle mého názoru pokročila více, než se většina domnívá. Další vývoj bude pravděpodobně hodně nestabilní. Ti, kteří se na současném systému aktivně podílí, tak budou činit až do chvíle, kdy bude jasné, že přichází změna. Konec pravděpodobně nebude klidný, čekat se dá spíše dlouhodobější chaotická a násilná změna. Nemohu vyloučit, že nakonec dojde k mocenskému puči. Současný prezident totiž svým tažením proti korupci ohrožuje klíčové stranické, armádní i ekonomické skupiny.

Existuje pět indikátorů zranitelnosti současného systému a slabosti komunistické strany. Za prvé, čínské ekonomické elity jsou jednou nohou venku a jsou připraveny Čínu ve velkém počtu opustit v případě, že se systém začne hroutit. Rekordní počet bohatých Číňanů posílá své děti na studia do zahraničí. Mimo jiné to také poukazuje na kvalitu čínského vzdělávacího systému. V USA například probíhá vyšetřování „porodní turistiky“. V jejím rámci cestují tisíce Číňanek do USA, aby se do Číny vrátily s potomky narozenými ve Spojených státech. Bohatí Číňané také masivně nakupují aktiva v zahraničí a využívají daňové ráje. To vše napovídá, že tito lidé nemají moc velkou důvěru v čínský systém.

Za druhé, současný prezident po svém nástupu k moci v roce 2012 zvýšil míru politické represe. Jde o média, film, umění, literaturu, náboženské skupiny, internet, Tibet, disidenty, právníky, nevládní organizace, univerzitní studenty, apod. Je explicitně zakázáno uznávat západní „univerzální hodnoty“, včetně demokracie, svobodného tisku a neoliberální ekonomiky.

Za třetí, i zastánci současného režimu začínají mít pochyby. Minulý rok jsem se jako jeden z mála cizinců a jako jediný Američan zúčastnil konference o „čínském snu“. Dva dny jsme poslouchali prezentace od stranických akademiků. Jejich tváře a řeč těla byly ztuhlé, jejich nuda byla jasně viditelná. Bylo zřejmé, že propaganda ztrácí svou sílu a císař nemá žádné šaty. Za čtvrté, korupce, která je prorostlá stranou a armádou, je stejně tak prorostlá celou společností. Současné tažení proti korupci je tvrdší než to předchozí. Problém ale žádné takové tažení nevyřeší, protože korupce je nerozlučně spojena s vládou jedné strany, sítěmi vzájemných vazeb, netransparentní ekonomikou, státem ovládanými médii a neexistující vládou práva.

Navíc se ukazuje, že cílem současné kampaně jsou hlavně spojenci bývalého vedení země, a to může pro současnou vládu také představovat riziko. V neposlední řadě je tu ekonomika, která čelí řadě systematických překážek, na které neexistuje nějaké jednoduché řešení. Dosavadní reformy jsou umírněné. Přestože spotřebitelské výdaje rostou a došlo k některým reformám ve fiskální oblasti, významné zájmové skupiny mají stále velkou moc a další změny blokují.

Řešením popsaných problémů je pouze politická reforma. Bez ní se Čína nikdy nestane inovativní společností a znalostní ekonomikou. Když padl Sovětský svaz, tehdejší čínské vedení bylo posedlé tím, že zkolaboval sesterský komunistický režim. „Čínský sen“ má zabránit tomu, aby k něčemu takovému došlo v Číně. Její prezident jen pár měsíců po svém zvolení říkal, že Gorbačov Sovětský svaz zradil a Moskva neměla „skutečného chlapa“, který by se jeho krokům postavil. Současná čínská represe má být opakem perestrojky a glasnosti. Předchozí čínské vedení si ale z rozpadu SSSR vzalo úplně jiné poučení a snažilo se o otevření systému a částečné politické reformy.

Někteří odborníci se domnívají, že po současné represi přijdou reformy směřující k větší otevřenosti. Ale na to bych nesázel. Současná vláda vše vnímá jako hru s nulovým součtem. Uvolnění kontroly by podle ní vedlo k pádu. Navíc věří, že USA se aktivně snaží o ukončení vlády komunistické strany. Nezdá se tedy, že by razantní reformy byly skutečně na pořadu dne. Čínská komunistická strana je druhou nejdéle vládnoucí stranou na světě, první je strana v Severní Koreji. Žádná strana ale nevládne navždy. Už nyní hodně jejích členů i běžných občanů hlasuje nohama.

Autorem je David Shambaugh, který působí na George Washington University a Brookings Institution.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Jiří Rusnok exkluzivně pro Patrii: Jsem zastáncem vstupu do eurozóny, jedná se však o politické rozhodnutí
12.03.2015 14:34
Prezident republiky Miloš Zeman by rád viděl stávajícího vrchního ředi...
Hledá se Putin
13.03.2015 9:07
Ruští novináři postrádají hlavu státu, podle moskevského rozhlasu se V...
Ukrajina není Zimbabwe
13.03.2015 13:00
Washington Post píše o tom, že ukrajinskou ekonomiku postihla hyperinf...

Váš názor
  • Americký DĚS
    14.03.2015 13:38

    Toto je typická ukázka toho, jak jsou americani posledních 30 let naprosto mimo v otázce chapani vseho neamerického, pro ne je jen americke spravne a nejlepší a vse ostatní je odsouzeno k zaniku. Hruzny pohled. Snaha naordinovat americky systém všude je totalne zkazotvorna a vede jen k naprostemu zhrouceni a chaosu. Viz Somalsko, Afganistan, Irak, Lybie, Syrie, boze, ted by chteli to same zacit na Ukrajine, vždy zacnou posilanim zbrani apod....Napr. v Cine by americky systém vedl k uplne mafianskemu systemu, horni 1% by si rozkradlo cely stat a pomoci vlastnich stran, vlastnich zakonu, vlastní statni policie, uradu a vlastnich soudu by drzeli zbylých 99 % obyvatel v chudobe, otroctvi a nucenych praci za almuznu dalších 200 let, nastal by stredoveky systém vlády jen ekonomických oligarchu a mafie. To co je u nas posledních 20 let by byl raj proti tomu co by nastalo v Cine, kde by si dnesni miliardari vse privlastnili. U nas se k majetkum a k moci preci jen museli prokradat postupne, a v ceste jim branili tu a tam zmeny volebni ci zákonu, ale v cine by takova změna okamzite vyhodila do sedel ty jiz existujici miliardare, ketri by si vse zaridili jen k svému prospechu a zadne volby ci zákony by je uz nezastavili v nastale totalni EKONOMICKE TOTALITE. Kdo vymyslel, ze v kapitalismu se neuplaci a nekamaradickuje, nelobuje ? Americky systém je zalozen jen na lobingu ci uplaceni! Obcasna nynejsi korupce v Cine je normalni jev každého systemu, našeho, amerického i cinsekeho atd., proste nic jiného, kvůli cemu by se mel systém vymenit za jiny, americky, pro cinu jasne horsi. Americani jen zavidi Cine jeji rozvoj, vzestzup ekonomicky i vojensky a celych třicet let ji predikuji rok co rok stejny kolaps, implantuji ruzne embarga. Měli by se jit všichni americani lecit k chocholouskovi a nebo drzet jazyk za zuby.
    Katka
    • Re: Americký DĚS
      15.03.2015 22:35

      Ne že bych chtěl nejak hájit všechny kroky USA natož např. tragickou Bushovu invazi do Íráku včetně jejich dnešních důsledků. Ale vinit je ze stavu Somálska, Sýrie, z rusko-ukrajinské války atd. je nonsensus totalis. A autorce doporučuju ke čtení minimálně Černou knihu komunismu, aby jí přešly iluze o zdravém vývoji v Číně a nejen tam.
      karel304
      • To jen mistni vztekly rudy BĚS
        16.03.2015 8:35

        zanechal po sobe obvykly blivanec ...
        hm
  • Peníze až na prvním místě
    14.03.2015 11:30

    Každá proměna režimu má velkou spojitost s ekonomikou. Režim i ekonomika vystupují střídavě jako příčina nebo následek změn. K tomu by se mělo přihlédnout ve snaze něco předpovídat. Čínská ekonomika se nemusí dostat do krize hluboké natolik, aby to vyvolalo převraty a naopak. Navíc Asiaté mají jinou ochotu snášet krizi a těžko odhadnout, jak jsou na tom dnes. Faktorů je příliš mnoho.
    kadanfm
    • Re: Peníze až na prvním místě
      14.03.2015 12:02

      neco na tom je.. jen aby ta porodnost nemela nejake negativni dusledky.. nejdriv se do usa stehuje mexiko, ted cina, zitra indie.. pozitri cela eu.. zajimalo by me, co shambaugha drzi v usa.. asi ty penize, ktere jsou bohuzel na prvnim miste. takrka drogova zavislost na jednom zdroji je ale svina, nemusi se vyplatit a shambaughovi se muzou snadno rozpadnout i spojene staty.
      Azb
  •  
    14.03.2015 10:25

    Klasická ukázka PROPAGANDY...
    george
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data