Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Patria Finance - Informace k nabídce odkupu akcií O2 CR a CETIN

Patria Finance - Informace k nabídce odkupu akcií O2 CR a CETIN

19.06.2015 14:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Patria v rámci komplexního informačního servisu přináší informace týkající se odkupu veřejně obchodovaných akcií společnosti O2 Czech Republic a.s. (dále jen „O2“), ISIN: CZ0009093209 a Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (dále jen „CETIN“), ISIN CZ0009000089.

Níže uvedený postup platí pouze pro klienty společnosti Patria Finance, kteří již mají založený obchodní účet (v opačném případě je zapotřebí si nový účet u Patrie otevřít).

Skupina PPF dne 15. 6. 2015 uveřejnila dobrovolnou veřejnou nabídku společnosti PPF A4 B.V. k odkupu akcií O2 a CETIN. Nabídková cena činí 78,00 za jednu akcii O2 a 176,00 za jednu akcii CETIN a akcionáři ji mohou písemně přijmout v období od 15. 6. 2015 do 13. 7. 2015.

Kompletní informace, včetně všech relevantních dokumentů, jsou k dispozici na webových stránkách společnosti PPF ZDE.

Na tuto nabídku je možné reagovat následujícími způsoby:

A. využít veřejnou nabídku k odkupu akcií za cenu 78,00 /akcii O2, resp. 176,00 /akcii CETIN
B. nereagovat na nabídku a akcie si ponechat
C. prodat akcie na burze za tržní cenu


Ad A) využít veřejnou nabídku k odkupu akcií za cenu 78,00 /akcii O2, resp. 176,00 /akcii CETIN

Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, dodržte prosím posloupnost následujících kroků:

1) Zašlete do Patria FinanceŽádost o převod CP a Potvrzení o přijetí pokynu – O2“, resp. „Žádost o převod CP a Potvrzení o přijetí pokynu – CETIN

- obě žádosti naleznete v příloze tohoto textu (rozlišujte prosím žádost dle jednotlivých emisí – O2/CETIN, v případě využití nabídky k odkupu obou titulů, vyplňte obě žádosti)
- žádost řádně vyplňte a podepište (v případě chybně vyplněné žádosti nebude Patria Finance žádost akceptovat)
- Váš podpis nechte úředně ověřit
- zašlete e-mailem na info@patria-direct.cz z Vaší e-mailové adresy, kterou evidujeme v našem systému, NEBO poštou na adresu Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 110 00 Praha 1 (zašlete prosím s dostatečným předstihem s přihlédnutím k termínům stanoveným ze strany PPF, u žádostí přijatých po 7. 7. 2015 nemůžeme garantovat včasné odeslání potvrzení)
- po obdržení žádosti Vám budou akcie O2 a/nebo CETIN v daném počtu blokovány na Vašem evidenčním účtu do 12. 8. 2015 (O2), resp. 10. 8. 2015 (CETIN), tj. nebude možné s blokovanými akciemi jakkoliv disponovat do dne vypořádání transakce
- na Vaši korespondenční adresu v evidenci Patria Finance Vám zašleme dokument zpět potvrzený za naši společnost (aktuálnost korespondenční adresy si prosím zkontrolujte po přihlášení na https://webtrader.patria-direct.cz/; dokument Vám nemůžeme zaslat e-mailem, jelikož PPF akceptuje pouze dokument s originálním podpisem a razítkem Patria Finance)

2) Vyplňte „Oznámení o akceptaci“

- Oznámení o akceptaci naleznete ZDE (je potřeba rozlišovat formuláře pro fyzické a právnické osoby a jednotlivé emise – O2/CETIN, v případě využití nabídky k odkupu obou titulů, vyplňte obě Oznámení o akceptaci)
- Oznámení vyplňte a podepište
- Váš podpis nechte úředně ověřit
- v kolonce „název a kód účastníka v Centrálním depozitáři“ uveďte název „Patria Finance, a.s., kód účastníka: 963
- veškeré otázky k formuláři prosím směřujte na společnost PPF
- Oznámení o akceptaci NEZASÍLÁTE na adresu sídla společnosti Patria Finance, a.s., ale do PPF

3) DORUČTE následující dokumenty do PPF:


- „Žádost o převod CP a Potvrzení o přijetí pokynu“ – musí obsahovat potvrzení od Patria Finance (viz bod 1)
- „Oznámení o akceptaci“ (viz bod 2) – musí být originál
- Ostatní požadované přílohy – uvedené ve veřejném návrhu na odkoupení akcií O2, resp. CETIN (např. plná moc s Vaším úředně ověřeným podpisem pro případ, že je nabídka přijata prostřednictvím zmocněnce, apod.)

- doporučenou poštou na adresu společnosti PPF uvedenou ve zveřejněných nabídkách ke koupi akcií:

V PŘÍPADĚ AKCIÍ O2
O2 DOBROVOLNÝ ODKUP, P.O. Box 499
Evropská 2690/17
160 41 Praha 6
Česká republika
(s označením obálky „O2 – DOBROVOLNÝ NÁVRH“)

V PŘÍPADĚ AKCIÍ CETIN

CETIN DOBROVOLNÝ ODKUP, P.O. Box 277
Evropská 2690/17
160 41 Praha 6
Česká republika
(s označením obálky „CETIN – DOBROVOLNÝ NÁVRH“)

- dokumenty je nutné doručit doporučenou poštou tak, aby do PPF došly nejpozději v poslední den Doby závaznosti, tj. 13. 7. 2015 do 16:00 hod místního času v Praze (dokumenty není možné doručit osobně ani prostřednictvím kurýrní či jiné služby)

Upozorňujeme, že varianta využití veřejné nabídky k odkupu akcií je zpoplatněna, a to v závislosti na způsobu doručení „Žádosti o převod CP a Potvrzení o přijetí pokynu“ do Patria Finance. V případě jejího zaslání poštou/e-mailem činí poplatek za převod akcií 500,- Kč/jeden titul, v případě osobního vyřízení v sídle Patria Finance činí 1 000,- Kč/jeden titul. Poplatek je tedy účtován zvlášť za převod akcií O2 a zvlášť za převod akcií CETIN. Poplatek bude uhrazen z kupní ceny k datu převodu akcií. Peněžní prostředky za prodej akcií budou na Vašem evidenčním účtu u společnosti Patria Finance disponibilní až k datu převodu akcií (nejdříve 12. 8. 2015 – O2, resp. 10. 8. 2015 - CETIN).

Dovolujeme si Vás také upozornit, že osobní vyřizování „Žádostí o převod akcií a Potvrzení o přijetí pokynu“ je z kapacitních důvodů možné v sídle Patria Finance (Jungmannova 24, 110 00 Praha 1) pouze mezi 9:00 – 13:00 hodin. Děkujeme za pochopení.


Ad B) nereagovat na nabídku k odkupu akcií

V takovém případě si akcionář zachová veškerá práva akcionáře (právo na účast a hlasování na valné hromadě, právo na výplatu dividendy, pokud je dividenda vyplácena). Skupina PPF v návrhu také uvedla, že pokud nabude takové množství akcií CETIN, že dosáhne ve společnosti Česká telekomunikační infrastruktura a.s. podílu umožňujícího realizovat právo na tzv. vytěsnění akcionářů, kteří na nabídku nereagovali (nuceného přechodu účastnických cenných papírů na Navrhovatele), bude toto právo realizovat. Skupina dále doplňuje, že nemá v úmyslu aktivně prosazovat vyřazení akcií O2 z obchodování na regulovaném trhu v České republice za předpokladu, že budou zachovány, dle názoru Navrhovatele, odpovídající podmínky pro zajištění bezproblémového obchodování akcií na takovém regulovaném trhu (zejména velikost tzv. free float a zachování odpovídajícího objemu obchodů).

Ad C) prodat akcie na burze za tržní cenu

Akcionář může prodat své akcie na burze za tržní cenu (závěrečná tržní cena činila ve čtvrtek 18. 6. 2015 v případě akcií O2 CR 96,00 , v případě akcií CETIN 172,60 Kč). Prodejní pokyn lze zadat elektronicky prostřednictvím obchodní aplikace webtrader.patria-direct.cz či telefonicky na lince (+420) 221 424 424. Poplatek spojený s prodejem akcií je stanoven dle platného Sazebníku poplatků.

Doporučení analytiků Patria Finance


Akcionářům společnosti CETIN doporučujeme účastnit se dobrovolného veřejného návrhu, v jehož rámci PPF nabízí všem akcionářům CETIN 176 Kč/akcii. Nabídka oceňuje CETIN zhruba na 6,8x loňského pro-forma provozního zisku (EBITDA) společnosti, což je výrazně nad průměrem ocenění regionálních telekomunikačních firem na úrovni 4,6x. Naopak, o nabídce na výkup akcií O2 CR nemá smysl uvažovat, když je aktuální tržní cena výrazně nad 78 Kč/akcii z dobrovolné nabídky k odkupu.

Za vhodné alternativní investice v sektoru evropských telekomunikací považujeme např. francouzské operátory Orange a Iliad, britský Vodafone či norský Telenor. Další zajímavou investiční variantou mohou být i námi doporučované investice do zahraničních společností se stabilním a zajímavým dividendovým výnosem, především ze sektorů běžné spotřeby, farmacie, utilit, již zmiňovaných telekomunikací, ale i bank – tj. kupříkladu společnosti jako Coca-Cola, Roche, Pfizer, GDF Suez, Verizon či Intesa Sanpaolo.

V případě jakýchkoliv dotazů či nejasností, nás neváhejte kontaktovat na telefonních číslech (+420) 221 424 142, (+420) 221 424 240 nebo na emailové adrese info@patria-direct.cz.

Přílohy:

Žádost o převod CP a Potvrzení o přijetí pokynu - O2.pdf

Žádost o převod CP a Potvrzení o přijetí pokynu - CETIN.pdf

Tento dokument byl vytvořen společností Patria Finance, a.s. (Patria), licencovaným obchodníkem s cennými papíry regulovaným Českou národní bankou. Patria vycházela z důvěrných externích zdrojů, avšak za úplnost a přesnost takto převzatých informací neodpovídá. Tento dokument nepředstavuje nabídku k nákupu či prodeji investičních nástrojů. Investiční nástroje nebo strategie zde zmíněné nemusí být vhodné pro každého investora. Názory a doporučení zde uvedené neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých investorů, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním investorům. Tento dokument má sloužit investorům, u nichž se očekává, že budou činit vlastní investiční rozhodnutí a budou se o výhodnosti investic do jakýchkoli investičních nástrojů zde uvedených rozhodovat samostatně, zejména na základě náležitého zvážení ceny, případného nebezpečí a rizik, jejich vlastní investiční strategie a vlastní právní, daňové a finanční situace. Hodnota, cena či příjem z uvedených aktiv se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do uvedených aktiv znehodnocena. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna. Pro další informace viz: https://www.patria.cz/disclaimer.html



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data