Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čokoholici pozor: Dražší kakao se zakousne do cen čokolády

Čokoholici pozor: Dražší kakao se zakousne do cen čokolády

02.07.2015 16:59
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Omezená nabídka kakaa vyhání ceny této komodity, která je klíčovou ingrediencí pro výrobu čokolády, vzhůru. Kakaový průmysl si však chce za každou cenu udržet své marže a tak se rostoucí ceny kakaa promítnou právě do cen čokolády pro běžné spotřebitele.

Ředitel Mezinárodní organizace pro kakao Jean-Marc Anga měl již v loňském roce pro milovníky sladké pochoutky zlověstný vzkaz: „Průmysl bude muset z důvodu strukturální nerovnováhy nabídky a poptávky na trhu s kakaem buď zmenšit tabulky čokolády, nebo zvýšit jejich ceny.“ Toto varování se stalo realitou. Cena kakaa trvale roste a výrobci čokolády tento trend přirozeně nezanechali bez odezvy.

Cocoa 5yr.png
Vývoj ceny kakaa za posledních pět let.

Dražší nebo méně
V zásadě na trhu s čokoládou převládají dva přístupy, jak se její producenti s vyšší cenou základní ingredience vypořádali. Buď zvýšili ceny anebo zmenšili balení. To alespoň vyplývá ze zprávy Euromonitoru. Není to ale zdaleka vše. Aby se nepřipravili o zisky, snaží se čokoládoví výrobci čokoholiky přimět k nákupu prémiových značek či takzvaných sáčků ke sdílení, jejichž obsahem bývají jednotlivě balené tabulky čokolády. Obě tyto kategorie totiž generují vyšší marže než klasická a standardně balená čokoláda.

Stoupající ceny komodit report Euromonitoru označil za jeden z klíčových faktorů menších ziskových marží u společností, které vyrábějí balené zboží. Cena za kilogram čokolády, která se pohybovala v Severní Americe v roce 2010 okolo 11 dolarů, je dnes o 27 procent vyšší a to na úrovni 14 dolarů. Producenti sladké pochoutky samozřejmě vyšší náklady přenášejí na spotřebitele. Nárůst cen čokoládových výrobků mohli zaznamenat zákazníci i v českých obchodech.

Jedním velmi efektivním způsobem, jak zvýšit cenu čokolády na kilogram jsou právě sáčky ke sdílení, tedy pytlíčky naplněné menšími čokoládovými tabulkami, které sice budí iluzi výhodné koupě, opak je však pravdou, jsou totiž dražší než standardně balená čokoláda. Na evropském trhu platí spotřebitelé 16 dolarů za kilo čokolády v sáčcích ke sdílení, za kilo klasicky balené tabulky čokolády je to o 25 procent méně, tedy 13 dolarů. Není překvapením, že je v zájmu zvyšování ziskové marže výrobců, aby zákazníci kupovali pytlíčky s jednotlivě balenou čokoládou. Pro zákazníky to přirozeně již tak výhodné není.

Volatilní komodity a producenti zboží
Dopady volatility cen komodit se dají zmírnit i změnou poměru ingrediencí. To je ale velmi riskantní krok, která by se nemusel společnostem vyplatit, může se totiž výrazně podepsat i na konečné chuti a textuře produktu. Výrobci „lepší“ čokolády úspěšně prosazují i jinou strategii vylepšování marží. Snaží se protlačit své prémiové produkty k širšímu spektru spotřebitelů, s tím, jak si kupující dopřávají sladké potěšení méně často. Společností, která úspěšně implementovala tuto strategii je například švýcarský Lindt.

Další skvělou fintou, která může ospravedlnit zvyšování cen je i získání certifikace od organizací poskytujících etické značení jako je Fairtrade nebo Rainforest Alliance. Získat takovou certifikaci je dost cenově náročné, lze tím tedy snadno ospravedlnit vyšší jednotkové ceny. Další cestou ke zmírnění dopadu zvyšování komoditních nákladů je zajištěním vlastních dodávek akvizicí producentů komodity. Tím se mohou společnosti ochránit před výraznými výkyvy v cenách. Některé společnosti již tuto strategii implementovaly. Jako příklad poslouží akvizice tureckého producenta lískových oříšků italským výrobcem Nutelly Ferrero v roce 2014 poté, co cena lískových oříšků, které jsou hlavní ingrediencí pro výrobu Nutelly, kvůli mrazům raketově vzrostla. Taková strategie může společnostem přinést větší jistotu s ohledem na dodavatelský řetězec. Výrobci nejen čokolády tak sníží komoditní rizika, náklady zpracování se stanou stabilnějšími a firmy tak získají větší prostor pro vyjednávání s maloobchodníky.

Zdroj: FT


Čtěte více:

Kakao: Propad ghanské produkce přinese na trh volatilitu
12.06.2015 11:54
Termín dodávek kakaových bobů z Ghany do Evropy připadá na počátek pří...
Americký trh práce skvělé výsledky nezopakoval, v červnu zklamaly hlavně mzdy
02.07.2015 14:47
Americký trh práce na tom v červnu nebyl zdaleka tak dobře jako v květ...

Váš názor
  • Všechno je jinak
    03.07.2015 6:34

    Tak to dopadá, když analytik jen převezme článek odjinud. Většina velkých výrobců provedla tento odporný trik: AFRICKOU kvalitní a chutnou surovinu NAHRADILA odpornou JIHOAMERICKOU surovinou. Taková upravená čokoláda má úplně jinou chuť. Pro ty co nepoznají rozdíl v chuti: Čokoládu vyrobenou z Jihoamerické suroviny poznáte tak, že cca 15-20 minut po pozření se vám udělá zle. Já dostanu křeče do břicha. Na jiné lidi to může působit rozdílně. Když srovnám chutě čokolád na českém trhu, mám dojem, že tenhle hnusný trik teď používají snad všichni výrobci. Takže moudra o tom, kdo má pytlíčky a kdo ne jsou podružné. Podstatné je, že velcí výrobci z Čechů a Moraváků zase dělají blbce.
    Detective
  • Češi v pohodě
    02.07.2015 17:24

    řetězce u nás dávno kakao.máslo z "čokolád" výrobce donutili vyměnit za palm.ztuž tuk a ten jde dolu, ale je fakt že i tak řetězce možná zdraží a bude výrobek ještě dražší než v Německu a páč většina Čechů netuší jak čokoláda chutná :o)) tak stačí napsat poslední šance koupit čoko za 20ku :o))
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení