Termín dodávek kakaových bobů z Ghany do Evropy připadá na počátek příštího týdne. Na trhu s kakaem tak lze očekávat období značné volatility.
Ghana, která je druhým největším producentem kakaa na světě, se v letošním roce potýká s neočekávaným poklesem produkce. Země západní Afriky ručí makléřům a obchodníkům s kakaem svou úrodou ještě před sklizní a to v podobě prodávání kakaa „napřed“. Mnoho z těchto obchodníků však již čeká na své dodávky od začátku tohoto roku.
Makléři i obchodníci se nyní shodují, že pokud Ghana nedodrží konečný termín dodávek, dojde pravděpodobně na trhu s fyzickým kakaem ke shonu a šplhání cen a na trzích s futures k upravování zajišťovacích pozic. Podle komoditních makléřů je tak pravděpodobné, že aktivita se zájmem o krytí pozic na trhu vzroste.
Mezinárodní organizace pro kakao snížila odhad ghanské produkce ingredience pro výrobu čokolády během pár posledních týdnů z původních 810000 tun na 696000 tun. Oproti loňské sklizni 897000 tun se tak jedná o 22% propad.
Cena ghanských kakaových bobů na fyzickém trhu výrazně vzrostla a převyšuje v současnosti o zhruba 200 liber za tunu cenu kakaových futures, které se na londýnské Liffe momentálně pohybují okolo 2080 liber za tunu. Pokud dodávky z Ghany včas nedojdou, náklady kakaového obchodního průmyslu mohou dosáhnout až na 40 milionů dolarů.
Na který článek dodavatelského řetězce dodatečně vzniklé náklady dopadnou je nejasné, lze však očekávat, že tyto náklady spíše než konečný prodejce, kterým je Ghanský orgán pro kakao, ponese kakaový průmysl jako celek. Pokud k tomu však dojde, pro společnosti obchodující s touto komoditou, jejichž marže na prodej a nákup kakaa jsou neuvěřitelně malé, to podle analytiků bude tvrdá rána. Dodržení termínu ghanských dodávek v příštím týdnu je tak pro kakaový průmysl v současnosti velmi důležité.
Strmý pokles ghanské kakaové produkce mohl být podle Mezinárodní organizace pro kakao způsoben sezonním suchem, které přinesl silný vítr Harmattan, nedostatečnými srážkami, pozdním použitím hnojiva nebo krácením vládního programu masového postřiku. Ve hře však podle mezinárodní organizace mohly být i jiné strukturální faktory, jako je soupeření kakaového průmyslu s průmyslem těžebním, ty si v Ghaně vzájemně konkurují s ohledem na půdu, vodu, i pracovní sílu.
Dle nevládních organizací zůstává cena čokolády, která se z kakaa vyrábí, neustále příliš nízká a kakaoví farmáři nadále dostávají pouze zlomek zisku. Navíc varovaly, že chudoba pěstitelů kakaa nemotivuje k pěstování této komodity mladé farmáře.
Vývoj ceny kakaa v letošním roce v Londýně zobrazuje následující graf.
Zdroj: FT. BBG