Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Itálie začíná míchat kartami v eurozóně, akcie jsou zatím laxní

Itálie začíná míchat kartami v eurozóně, akcie jsou zatím laxní

18.09.2015 17:50

Eurozóna není optimální měnovou unií, řada jejích členských zemí kvůli tomu významně trpí. Zas a znovu se tak objevují úvahy o jejím rozpadu, ona se ale ne a ne dělit, fragmentovat, rozsypávat, či jinak zanikat. Je jistě hodně pravdy na tom, že jí významným způsobem drží pohromadě politické tlaky. Ale podobně působí i některé tlaky ekonomické. Asi nejvýznamnějším jsou vnější eurové dluhy řady členských zemí. Pokud by totiž některé země euro opustily kvůli tomu, aby jejich měny depreciací dohnaly to, co zameškaly za poslední řadu let, tyto dluhy by prudce narostly. Oslabené měny by tak sice mohly pomoci některých vývozním sektorům, ale také by výrazně zvýšily dluhovou službu, která byla nastavena v „tvrdých“ eurech.

S ohledem na výše uvedené se tak pravděpodobně nedá čekat, že by eurozónu položil vývoj v menších ekonomikách typu Řecka (s nutným předpokladem, že ECB bude nadále fungovat jako věřitel poslední instance a bude bránit případným krizím likvidity). Pokud by se ale v problémech i nadále potácely větší ekonomiky, byla by situace přece jen jiná – tlaky působící proti zmíněným „lepidlům“ eurozóny by nakonec asi přece jen byly příliš velké. Jak to nyní konkrétně vypadá? Španělsko si vede poměrně dost dobře. Uvažovat o Francii jako o zemi, která nakonec potopí euro, je přece jen příliš odvážné finance-fiction. O Německu nemá moc smysl v tomto kontextu vůbec hovořit (i když existují názory, že vystoupit by mělo právě ono). Čtenář tak už ví, o kom bude dnes řeč.

Itálie ještě nedávno splňovala obě hlavní podmínky pro adepta rozkladače eurozóny: Jde o velkou ekonomiku, které se vedlo dost zle. Je ale možné, že po Španělsku i zde nakonec přece jen svítá na lepší časy. Graf shrnuje vývoj růstu italského HDP (mezičtvrtletní i meziroční):

it1
Natixis jako tvůrce grafu poukazuje na to, že současné italské oživení je do značné míry taženo vyšší aktivitou ve výrobním sektoru a v oblasti investic. Negativním překvapením je naopak zaostávání exportů, kterým zatím podle všeho moc nepomáhá slabé euro. Itálie je přitom co se týče exportů podobná Německu v tom smyslu, že nejvýznamnějším trhem je pro ní sice zbytek eurozóny, znatelně se ale také projevuje ochlazení ekonomické aktivity v rozvíjejících se zemích. Každopádně se zdá, že oživení italské ekonomiky je taženo zejména domácí poptávkou a to je bezesporu jeho dobrým rysem. Natixis očekává, že italská ekonomika letos poroste 0,7 % tempem a příští rok dokonce o 1 %.

Hodnocení uvedených růstů je samozřejmě relativní. Na jednu stranu jsme rádi, že se Itálie dostává z recese a hlubokého útlumu. Na straně druhé jsou zmíněná tempa růstu v současné fázi globálního cyklu smutným důkazem toho, že eurozóna má před sebou ještě dost práce. Celkový pohled na ekonomickou aktivitu v této měnové unii pak do určité míry napovídá, že se jednotlivé ekonomiky přetahují o poptávku v celé eurozóně i v zahraničí. Jinak řečeno, hraje se hra s trochu nulovým součtem. Úspěch Španělska tak doposud byl do určité míry zrcadlovým obrazem určitých problémů Německa a hlubších problémů Itálie. I z tohoto pohledu je dobré, že její oživení je taženo zejména domácí poptávkou a celá věc se tak pohybuje k hře se součtem nenulovým.

Suma sumárum: Pokud bychom se řídili čistou ekonomickou logikou, eurozóna není dlouhodobě životaschopná a ani ony vnější závazky v eurech by nemohly hrubě nefungující měnovou unii dlouhodobě udržet pohromadě. Minimálně scénář rychlého rozpadu eurozóny se ale se zlepšující se ekonomickou aktivitou v Itálii posouvá do již zmíněné kategorie finance fiction. A kdo ví, možná se nakonec podaří vyřešit i hlavní překážky oné nefunkčnosti. Americká měnová unie také nebyla optimální od samého počátku.

Co na to akcie?

Na samotný závěr investiční pohled: Akcioví investoři prozatím žádnou italskou euforií netrpí. Za posledních pět let je totiž FTSA Italia pouhých 10 % v plusu (v grafu oranžově), zatímco DAX i americký SPX si připisují zisky v řádu mnoha desítek procent. Oranžově je v grafu vyznačen španělský IBEX a my tak můžeme rychle zjistit, že ani u tohoto periferního premianta poslední doby žádná akciová rally zatím nepřišla. Tento trh si dokonce vede hůře než trh italský:

it2

Zdroj: Bloomberg

Jak vypadá vývoj za posledních 12 měsíců? I zde jakákoliv periferní euforie chybí, Španělsko si dokonce vede nejhůře. Itálie je pak na tom zhruba stejně jako trh německý. Bylo by zajímavé podívat se namísto cen na vývoj valuací. To, co se zdá jako cenová anémie, může klidně být valuační nafouknutostí a naopak. Toto téma si ale nechám pro některý z dalších příspěvků.

it3

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Týden na měnách - Sazby v USA stále u nuly
18.09.2015 17:40
Hlavním tématem končícího týdne byla bezesporu americká měnová politik...
Pražská burza ztratila jako burzy na Západě; Erste pod 700 Kč - poprvé od začátku července
18.09.2015 17:45
Pražská burza dnes svorně s evropskými trhy zavřela o 2,58 % na 983 bo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.