Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Region CEE a s ním i ČR zažije letos rekordní rok fúzí a akvizic

Region CEE a s ním i ČR zažije letos rekordní rok fúzí a akvizic

02.11.2015 15:22
Autor: Pavel Daniel

Region střední a východní Evropy (CEE) bude mít rok 2015 za velmi úspěšný. Alespoň co se týká objemu fúzí a akvizic (Merge&Acquisition). Podle některých analýz má být totiž co do objemu rekordní. A ze zemí, které přitáhnou v regionu nejvíce pozornosti investorů, hrají prim Česká republika a Polsko. „I když zatím není možné toto tvrzení ověřit oficiálními statistikami, protože mnoho transakcí bude ukončeno až v posledním čtvrtletí 2015, podle našeho odhadu skončí letošní rok minimálně 10 % nárůstem fúzí a akvizic v ČR a 7 % pro CEE,“ konstatoval Igor Mesenský, partner společnosti TPA Horwath, jedné z předních poradenských firem v oblasti daní a auditu působících ve střední a jihovýchodní Evropě.

ČR v akvizicích a fúzích přitahuje pozornost investorů

Podle odborníků stojí za zájmem investorů o fúze a akvizice v ČR mimořádně levné a dostupné akviziční financování a navíc roste odvaha českých středně velkých firem kupovat i své konkurenty s cílem ovládnout lokální trh. „Banky mají přebytek likvidity a obecně jsou otevřenější financovat široké spektrum akvizic, a to i oborech, které v minulosti nebyly zcela obvyklé, jako třeba IT služby nebo cestovní ruch“ řekl Patrii.cz Marek Prokeš z akvizičního financování ČSOB. Zkušenosti poradenských firem potvrzují, že v letošním roce nakupují i společnosti, které by dříve na akviziční financování nedosáhly a dochází tak ke konsolidaci oborů.

Letošní rok je ale i bohatý na transakce, kdy dochází k refinancování dříve poskytnutých úvěrů. „Z významných transakcí akvizičního financování či refinancování můžeme zmínit například CETIN, ve kterém se investovalo 1 171 mil. eur,“ uvedl Marek Prokeš. Důvodem letošních rekordních M&A transakcí v České republice jsou, kromě cenově dostupného bankovního akvizičního financovaní, i aktivity privátních investorů z řad movitých úspěšných podnikatelů. Ti investují do pro ně zcela nových oborů, než ve kterých doposud podnikali. Dalším důvodem je stále probíhající mezigenerační výměna ve firmách. „Podle našich pozorování a analýz trhu se domníváme, že přibližně 1/3 menších českých firem změní v příštích letech majitele z těchto uvedených důvodů,“ uvedl Igor Mesenský.

I když se M&A transakce letos v České republice uzavírají napříč všemi sektory, čilá prodejní a nákupní aktivita probíhá právě v sektoru dodavatelských firem. „Investoři poptávají zejména projekční či inženýrské firmy a distributory průmyslových komodit v rámci B2B,“ upřesnil Igor Mesenský. Mnoho z těchto transakcí se však svojí hodnotou pohybuje pod 5 mil. USD, což je limitní hodnota sledování statistikami společnosti MergerMarket.

Němečtí investoři hledají v ČR příležitosti

Nejaktivnějšími zeměmi s rozvinutým trhem fúzí a akvizic v rámci CEE zůstává Česká republika spolu s Polskem. Tyto země stále představují pro zahraniční investory potenciál dalšího růstu, který může být na jejich domácích trzích již vyčerpán nebo omezen. Oproti roku 2014 poradenské společnosti zaznamenali zvýšenou poptávku investorů o fúze a akvizice od německých investorů. Ti mají zájem především o investice do českých firem ze segmentu automobilového, strojírenského nebo energetického průmyslu včetně jejich dodavatelů. V posledních týdnech prý přicházejí zástupci investorů z Jižní Koreje, Japonska a Číny. A v jejich hledáčku jsou také spíše tradiční obory – automobilový průmysl a jeho dodavatelé, strojírenství a energetika.

S tím souhlasí i Marek Prokeš: „Kromě celkově ekonomicky stabilnějšího klimatu je Česká republika atraktivní zejména díky většímu zastoupení firem střední velikosti, než je v regionu obvyklé, a často i díky větší technologické vyspělosti firem umožňující další rozvoj a zajímavé zhodnocení pro investory. Polsko je zase atraktivní zejména svou velikostí a tím, že je tam možné najít výrazně více firem se zajímavým růstovým potenciálem.“


Čtěte více:

Globální oteplování bude chudým brát a bohatým dávat
02.11.2015 14:00
Nová vědecká studie publikovaná v časopise Nature tvrdí, že pokud budo...
Futures na Wall Street mírně rostou; výsledková sezona je v plném proudu
02.11.2015 14:15
Futures na Wall Street jen zanedbatelně rostou při lepších makrodatech...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university