Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Globální oteplování bude chudým brát a bohatým dávat

Globální oteplování bude chudým brát a bohatým dávat

02.11.2015 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nová vědecká studie publikovaná v časopise Nature tvrdí, že pokud budou emise oxidu uhličitého růst stejným tempem jako doposud, na konci tohoto století budou globální příjmy o 23 % nižší, než jsou nyní. Pro některé země ale bude globální oteplování výhodné. Například Rusko, Mongolsko či Kanada by z něj měly těžit. O něco lépe by na tom měla být dokonce většina evropských zemí. Mírné zhoršení ekonomické situace by nastalo v USA a v Číně. Dramatický negativní dopad by pak pocítila Afrika, většina asijských zemí, Jižní Amerika a Blízký východ.

„Klimatické změny by v podstatě prudce snížily hodnotu všech nemovitostí na jih od Spojených států. A celá planeta by se kvůli nim stala méně produktivní,“ říká Solomon Hsiang z University of California Berkeley, který je jedním z autorů studie. Klimatické změny jsou podle něho „v podstatě masivním transferem hodnoty z horkých částí světa do těch chladnějších“. Jinak řečeno, „je to, jako kdybychom chudým brali a bohatým dávali“.

Práce na studii vedl Marshall Burke ze Stanfordu a jejím základem byla data z posledních padesáti let ze 160 zemí světa. Podle jejích závěrů existuje pro ekonomickou aktivitu určitá ideální teplota, která se v ročním průměru pohybuje zhruba kolem 13 °C. Pokud se nějaká země nyní nachází pod tímto ideálem, oteplování ji posunuje směrem k němu. Země, jako jsou Spojené státy, se už ale nacházejí nad tímto ideálem a oteplování je od něho tedy ještě více vzdaluje. Globální průměr dosahoval během dvacátého století asi 13,9 °C.

Burke tvrdí, že změny, které přináší oteplování, jsou na první pohled minimální, postupně se ale sčítají. Jasně patrné jsou případy, kdy například dojde k poškození úrody kvůli vysokým teplotám. Některé studie ale už nyní ukazují i to, že horka mají negativní dopad na výrobu automobilů v USA. U ekonomik, jako je ta americká, existuje poměrně velká nejistota ohledně dlouhodobého dopadu, protože se nyní nacházejí blízko zmíněného teplotního optima.

U jiných zemí je ale vývoj jasnější, protože tam je už nyní horko a je pravděpodobné, že další oteplování přinese velké škody. Jedná se například o Indii, Pákistán, Vietnam, Venezuelu či Nigérii. Studie přitom počítala s tím, že emise porostou dosavadním tempem, ale řada zemí se snaží o jejich snížení. Pokud budou dodrženy současné závazky na snížení emisí, dojde podle Burkeho do roku 2100 ke snížení globálních příjmů o 15 – 23 %. Na jeho studii přitom existují rozdílné názory. Například Gary Yohe z Wesleyan University považuje jeho studii za velmi pečlivou a významnou. Ale Richard Tol z University of Sussex hovoří o tom, že studii nemá cenu číst, protože pracuje s příliš teoretickými vztahy.

Zdroj: AP


Čtěte více:

Čtvrtletní zisk a tržby Nissanu výrazně rostly
02.11.2015 13:17
Čistý zisk japonské automobilky Nissan Motor za druhé finanční čtvrtle...
Trading Contest 2015 - Výsledky čtvrtého soutěžního kola + celkové pořadí TOP 10
02.11.2015 13:22
V uplynulém kole již bylo dle pravidel povoleno obchodování všech inst...

Váš názor
  • Jestli se oteplí v ČR,
    02.11.2015 20:40

    mohlo by to prospět kvalitě tuzemského vína. Jsme zvyklí si to naše vínečko dosti idealizovat neúměrně k faktu, že se nacházíme na klimatické severní hranici, po kterou lze révu ještě smysluplně pěstovat - jenže to platí jen o těch naších nejlepších lokalitách. Proto polovina produkce je nic moc a hlavní známkou kvality se stala pouze míra nekyselosti a sladkosti. Tomu nejvíce vyhovují "babské" odrůdy jako např. tramín červený, rul. šedé anebo děvín (ten se v slunných ročnících ani nedá pít, jak je sladký). Spolehlivým východiskem bývá dovoz rozlévaných vín z Maďarska. Rulanda jako rulanda,,,
    kadanfm
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m