Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrálním bankám se při podpoře globální ekonomiky dostane důležité pomoci

Centrálním bankám se při podpoře globální ekonomiky dostane důležité pomoci

16.11.2015 17:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Když v letech 2007 a 2008 udeřila finanční krize, která vedla k Velké recesi, táhly monetární a fiskální politika ve významných světových ekonomikách za jeden provaz. Cílem bylo zabránit nové Velké depresi a tohoto cíle bylo dosaženo, protože monetární a fiskální stimulace ukončila recesi už v polovině roku 2009. Když ale v letech 2010 a 2011 přišlo oživení a zároveň výrazný růst rozpočtových deficitů, došlo k prudkému obratu fiskální politiky jak v USA, tak v Evropě. Jinak řečeno, fiskální politika se stala restriktivní. V Evropě byl tento vývoj důsledkem nové krize, která začala v Řecku. Reakce na ni byla velmi pomalá a krize se tak rozšířila do celé periferie.

Fiskální utažení ale v Evropě vedlo k další recesi a nakonec i k obratu v politice ECB. Ta udělala v polovině roku 2011 hrubou chybu, protože zvedla dvakrát sazby a pak musela přikročit k různým formám uvolnění, mezi které patřil i slib „udělat vše, co bude třeba“. V USA byla fiskální restrikce výsledkem politických sporů mezi republikány a demokraty točících se kolem dluhového limitu a daňových úlev. Tyto spory vedly i k růstu celkové nejistoty. V Japonsku byla fiskální politika utažena později, když Abeho vláda zvýšila v dubnu 2014 spotřební daň. Tento krok zatlačil ekonomiku zpět do recese a vedl centrální banku k rozšíření programu kvantitativního uvolňování.

V každé ze zmíněných velkých ekonomik byla tedy fiskální politika velkou brzdou růstu i inflace a donutila centrální banky k ještě agresivnější monetární politice. Tyto banky jsou často kritizovány s tím, že jejich politika nevedla k rychlejšímu oživení. Tato kritika ale zapomíná, že bojovaly proti mocným silám jak ve formě probíhajícího procesu oddlužení, tak ve formě fiskální kontrakce.

Tomu všemu je ovšem nyní konec. Zdá se totiž, že fiskální politika v zemích G3 se změní a bude (mírně) podporovat oživení. Důvody jsou následující: Nová rozpočtová dohoda dosažená v USA by měla znamenat stimulaci růstu ve výši asi 0,25 % HDP v roce 2016 a 0,15 % v roce 2017. Může se to zdát jako zanedbatelný efekt, ale pro ekonomiku rostoucí tempem kolem 1,75 % to je znatelná změna. K tomu se mohou přidat ještě vyšší investice do infrastruktury.

Posun k mírně stimulační fiskální politice by měl nastat i v eurozóně. První příčinou je únava z předchozího utahování opasků. Druhou je uprchlická krize. Proti požadavkům na další fiskální utahování vznášeným ze strany Evropské komise protestují zejména Itálie s Francií. V Německu by zase měl být patrný vliv přílivu uprchlíků. Většině z nich totiž musí být poskytnuto ubytování, prostředky na potraviny, zdravotní služby a vzdělání. V Německu by mohl letošní počet imigrantů dosáhnout 1,5 % celkové populace a související fiskální impuls by tak mohl v roce 2016 dosáhnout až 1 % HDP.

V Japonsku nedošlo k rozšíření programu monetární stimulace, fiskální stimulace by mohla být ohlášena už v listopadu. Je zajímavé, že někteří vysoce postavení zástupci japonské centrální banky BoJ tvrdí, že fiskální stimulace je v současné situaci lepší než stimulace monetární. Každopádně je pravděpodobné, že fiskální politika bude v Japonsku v roce 2017 expanzivní.

Popsané změny zřejmě nezpůsobí výraznou změnu v globálním růstu, inflaci a výnosech vládních dluhopisů. Na druhou stranu platí, že pro ekonomiku, která nedosahuje nijak vysokého růstu a jejíž inflace se pohybuje hluboko pod cílem, je každá pomoc ze strany vlády dobrá. Posun z restriktivní k expanzivní fiskální politice je vítaným krokem. V tom nejlepším případě bude tento faktor v zemích G3 nabírat na síle.

Autorem je Joachim Fels.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Krátkodobé investiční tipy - výběr z amerických akcií
16.11.2015 14:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Anonymous zahajuje boj proti Islámskému státu
16.11.2015 14:17
Hackerské aktivistické hnutí Anonymous bude podnikat masivní kyberneti...
Americký průmysl přináší další špatné zprávy
16.11.2015 14:37
Z amerického průmyslu poslední dobou dostáváme převážně špatné zprávy ...
Cameron: Názory na Asadův osud se nyní se sbližují
16.11.2015 15:37
Stanoviska Západu a Ruska ohledně budoucnosti syrského prezidenta Bašá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data