Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naštěstí bude nuda, jen koruna konečně posílí

Naštěstí bude nuda, jen koruna konečně posílí

23.12.2015 17:45

O svátcích si navzájem i sami sobě přejeme hodně věcí. Minimálně v ekonomické oblasti bychom možná naše přání mohli vtěsnat do „tak hlavně hodně nudy“. Té se obvykle snažíme za každou cenu vyhnout, ale dobře fungující ekonomika bez krizí, kostlivců ve skříni a podobných jevů by vlastně měla být hodně velká nuda. V minulém příspěvku jsem se vrátil k hlavnímu epicentru potenciálních problémů globální ekonomiky v roce 2016, dnes předestřu úvahu pozitivnější a tudíž nevyhnutelně mnohem nudnější.

Základem dnešního pohledu na jakýsi základní scénář vývoje v příštím roce mohou být nové projekce od Commerzbank. Tato banka čeká, že růst americké ekonomiky bude v letech 2015 – 2017 na 2,5 % ročně. Inflace by se měla postupně zvedat z 0,2 % přes 2 % na 2,2 % v roce 2017. Tak trochu v duchu obecně patrného německého inflačního konzervatismu tedy vidíme, že Commerzbank očekává inflaci v roce 2017 nad cílem ve výši 2 %. Celkově pak nejde o žádnou hitparádu, která by mohla trhy poslat do další prudké rally. Ale podle mne je v současné době namístě radost z opačného pohledu – uvedené by nemělo přinést žádný velký negativní šok a prudkou korekci.

Zlepšení by mělo nastat v Japonsku. Tedy v zemi, kde dosažení 1 % růstu a inflace blížící se v roce 2017 2 % může být považováno za úspěch. Spolu s Japonskem můžeme už nějaký čas hovořit téměř jedním dechem o eurozóně. Té totiž podle mne stále hrozí „japonizace“, respektive spíše její negativní rysy. Nezaměstnanosti pod 4 % si totiž asi v eurozóně ani v celé Evropě užívat nebudeme. Jaká jsou tedy očekávání pro nám blízkou monetární unii, do které chceme/nechceme?

sou-1


Eurozóna si v roce 2016 šáhne na růst 1,3 % a v roce 2017 to bude dokonce 1,5 %. Inflace by se tou dobou mohla pohybovat na 1,7 %. I z toho je patrné, kterému pólu globální ekonomiky budeme blíže – zda tomu západnímu (USA), či východnímu (Japonsko). Detailnější pohled na eurozónu ukazuje určité zpomalení v Německu a ve Španělsku. Zrychlit by naopak trochu měla Itálie a Francie. A hlavně Řecko, které by mohlo v roce 2017 dosáhnout více než 2 % růstu a jeho cenový pohyb by se měl z deflace přehoupnout do inflace ve výši 1,5 %. Jen nevím, zda je tu s ohledem na předchozí očistec namístě hovořit o úspěchu.

Ze zbytku světa bych rád poukázal ještě na Čínu. Tato země stále není úplně bezpečně vzdálena tvrdému přistání – i když nejde o hlavní scénář, nelze ho ani zdaleka vyloučit. Z globálního pohledu je pak Čína asi tím největším rizikem roku 2016. Commerzbank ale v podstatě předpokládá nudu i zde (ono predikovat tvrdá přistání není jednoduché technicky, ani psychologicky a společensky). I její relativně umírněné projekce ale hovoří o tom, že růst v zemi draka klesne z letošních téměř 7 % na 6 % v roce 2017.

Ač to nezaznívá explicitně, z projekcí na nás celkově dýchá posun k větší rovnováze v celé globální ekonomice: Spojené státy se oddlužily a až na parciální výjimky stojí jejich ekonomika na poměrně pevných nohou. Čína a USA jsou v globálním pohledu do značné míry dvě strany jedné mince a je potěšující, že v Číně by měl dál probíhat posun směrem ke spotřebě, odbourávání dluhu a nadbytečných kapacit. A Japonsko s eurozónou se snad budou dál posouvat od útesu.

Nuda i na měnových trzích. Až na jednu výjimku

Popsaný vývoj by měl na měnových trzích vést k tomu, že euro se bude postupně přibližovat k paritě s dolarem, nejblíže jí bude v Q2 2016 (viz druhá tabulka). Na posledním řádku tabulky je uveden vývoj kurzu, který je a bude pro globální ekonomiku možná nejdůležitější. Jde o kurz čínského renminbi k dolaru. Jeho důležitost vyplula jasně na povrch během posledních měsíců. Krátce řečeno – čím více by se Čína snažila exportovat své deflační tlaky do světové ekonomiky oslabováním svého kurzu, tím hůře pro globální ekonomiku.

Podle Commerzbank by skutečně mělo docházet k postupnému oslabování renminbi k dolaru. Do prvního čtvrtletí roku 2017 by měl tento kurz oslabit o necelých 8 %. Z USA tak by pak zřejmě opět sílily hlasy o nefér konkurenci, ale žádná revoluce se asi konat nebude.

sou-2

Pozornému čtenáři pravděpodobně neuniklo, že v tabulce je i kurz koruny k euru. Ze všech uvedených čísel jde snad o jedinou oblast, kde nuda nebude. Hovořím ale až o roce 2017. Commerzbank totiž předpokládá, že během prvního čtvrtletí toho roku bude kurz uvolněn a koruna se posune z 27 za euro na 24,5 za euro. Názor, že v době uvolnění už nebudou silné fundamentální tlaky na posílení koruny existovat, tak tedy v Německu zřejmě nesdílí.


Čtěte více:

Dvanáct globálních firem vyplácí dividendu už sto let
23.12.2015 17:00
Akcie dividendových aristokratů. To jsou cenné papíry firem, které by ...

Váš názor
  • Velmi
    23.12.2015 22:58

    zajímavé shrnutí. Předpokládám, že Commerzbank své predikce zasílá i budoucím guvernérům ČNB. :-) Mě zaujal odhad na kurz EUR/CHF. Z tabulky o inflaci a růstu již Swiss vypadla. Vzhledem k jejich letošnímu lednovému veletoči se možná do roku 2017 dočkáme dalších překvapení. A co se týká Číny - bude překvapovat stále větší a ještě větší množství nevěřících "Tomášů". Dorůstá generace potomků "politických" elit, která studuje na univerzitách po celém světě. Ta se začne výrazně prosazovat v nasměrování této velmoci ve stylu "čím více ekonomiky - tím méně politiky" . A jedna technická :unikla mně Table 2.
    AMN
  • Tak nejak prumerna prognoza nudy 2016/2017
    23.12.2015 18:58

    Jirko celkove zrejme prumerne souhlas, az na tvrzeni, ze se dluh v USA stabilizoval a v Cine snad ma klesat... V obou pripadech opak je pravda.
    Kolemjdouci
    • Re: Tak nejak prumerna prognoza nudy 2016/2017
      23.12.2015 21:18

      Díky za poznámku, v textu jsem nebyl dost specifický. U obou zemí mám na mysli dluh soukromého sektoru. Zde jsou USA skutečně stabilizované (a někdo by mohl tvrdit, že to platí i u veřejného sektoru). A "měl by" u Číny má znamenat vývoj preferovaný. Jak ale píšete, reálný vývoj bude asi v dohledné době jiný.
      JS
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data