Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britská monetární lekce a peníze z dronů

Britská monetární lekce a peníze z dronů

11.04.2016 17:45

Tento týden by měl být co se týče nových ekonomických dat klidnější. To nejdůležitější máme v tuto chvíli navíc asi za sebou, protože už víme, že čínské deflační tlaky o něco polevily. Tudíž snad klesá i pravděpodobnost toho, že Čína se v rámci své exportní tradice bude pokoušet exportovat i tyto tlaky do světové ekonomiky nějakými problematickými experimenty s měnovým kurzem. Přijdou ještě data týkající se vývoje maloobchodních tržeb v USA. Ta by měla ukázat, jak moc se rostoucí zaměstnanost projevuje v ochotě amerického spotřebitele trávit víkendy v supermarketu a tím poskytovat nejcennější komoditu (poptávku) ekonomice USA a z velké části i ekonomice globální.

Monetární sága Velké Británie

Svou dnešní úvahy bych ale rád zaměřil na Velkou Británii. Mým cílem přitom není stále populárnější diskusní téma - Brexit, ale naopak téma, které se z výslunní mediálního zájmu poněkud stáhlo – britská monetární politika. Krátkým pohledem do historie si připomeňme, že Britové v této i jako v mnoha dalších oblastech přemýšlejí mnohem více jako Američané než jako kontinentální Evropané. Od samého počátku krize se tak vydali cestou agresivního monetárního uvolnění. A nebyly to většinou diskutované Spojené státy, ale právě Velká Británie, kde se lámal chleba ohledně všech teorií o hypersupermegainflacích, které mělo zažehnout QE.

Jak ukazuje následující obrázek, agresivní monetární uvolňování v UK bylo po určitou dobu skutečně doprovázeno znatelným zvýšením inflace. Britští centrální bankéři si tak prošli těžkou zkouškou ve chvíli, kdy aktuální data na první pohled potvrzovala obavy z vysoké inflace. BoE si ale stála na svém s tím, že inflační tlaky jsou jen přechodné. A dnes už jasně víme, že mala pravdu. Celková i jádrová inflace totiž postupně znatelně klesly, první se pohybuje mírně nad nulou, druhá mírně nad 1 % (a obě tudíž hluboko pod 2 %). V úterý se dozvíme, jaký je aktuální vývoj a tudíž i to, jak bude pravděpodobně pokračovat tento monetární experiment. Obecně se čeká, že do zvyšování sazeb se BoE nijak hrnout nebude. Nicméně i do této oblasti stále více promlouvá téma Brexitu.

VB DRONY.png

Představme si na chvíli, jaký by asi byl vývoj, kdyby se BoE před lety poddala tlaku inflačníků a třeba v roce 2011 svou politiku prudce otočila. Výsledkem by nakonec bylo pouze to, že poté by musela ještě více uvolnit. Původní QE by pak pravděpodobně bylo jen jemným odvarem toho, k čemu by musela přikročit aby „jestřábí“ škody. A nepropadejme pocitu, že jde o neproduktivní šťourání se v minulosti. V USA je problém příliš ukvapeného utažení monetární politiky stále aktuálním tématem.

V určitém smyslu na tom jsou tedy v této oblasti lépe eurozóna i Japonsko. Ani v jedné z těchto ekonomik totiž není snad pro nikoho relevantní diskuse o jakémkoliv utahování monetární politiky. Smysl má hovořit jen o tom, zda ještě více šlapat na plyn (a hlavně jak), či zda současné nastavení monetární politiky už stačí. Ve skutečnosti je to ale diskuse mnohem složitější.

Posun do teritoria negativních sazeb už v praxi jasně ukazuje, že některé snahy o šlápnutí na plyn mohou být i kontraproduktivní (Japonsko). Jinak řečeno, neplatí že „negativní sazby jsou sazby jako každé jiné“. A možná by bylo lepší, kdyby i v ČNB místo negativních sazeb probírali možnost peněz z vrtulníků (či spíše z dronů). To by ale vyžadovalo značnou dávku politického a společenského kontrariánství (a je mi jasné, že se o tom lehko píše). BoE na druhé straně ukazuje, že někdy je třeba jít svou cestou a vyplatí se to. Snad ale nakonec nebude nutné testovat ani jeden z těchto poptávkových stimulantů.


Čtěte více:

Bude ze schůzky ropných producentů v Dauhá jen medvědí katalyzátor cen?
11.04.2016 11:48
Již tuto neděli 17. dubna se v katarském Dauhá chystá tolik diskutovan...
Zhodnocení výhledu na rok 2016 po proběhnuvším 1Q
11.04.2016 13:15
První kvartál letošního roku utekl jako voda, a je proto na čase podív...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data