Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Důvody, proč nechat brexit vyhnít

Project Syndicate: Důvody, proč nechat brexit vyhnít

19.07.2016 16:00

Trhy zachvátila panika – ceny akcií a dluhopisů klesají, libra se propadá do nových a nových hlubin, všude bují obavy z recese –, a to vše jen proto, že těsná většina voličů ve Velké Británii rozhodla, že by jejich země měla vystoupit z Evropské unie.

Britská veřejnost promluvila a kostky jsou vrženy. Nová britská premiérka Theresa Mayová bude muset uplatnit článek 50 Lisabonské smlouvy. Do dvou let přestane být Británie oficiálně členem EU, ať se to komu líbí nebo ne.

Je ale všechna tato úzkost trhů oprávněná? Dalo by se říci, že vyhlídka je mnohem méně strašlivá, než si většina lidí uvědomuje. Moje rada proto zní zhluboka se nadechnout a mít na zřeteli dlouhodobé hledisko, protože tento příběh ještě zdaleka neskončil. Po všem, co se řeklo a udělalo, by koncovka mohla být ve skutečnosti až překvapivě neškodná a paradoxně i podobná tomu, co existuje dnes.

Budoucí problémy jsou zjevné. Těsná většina hlasů pro vystoupení znamená, že v Británii stále žije mnoho lidí, jimž se představa „brexitu“ hluboce příčí.

Začněme „City“ neboli londýnskou Wall Street, která navzdory tomu, že Británie místo eura dál používá libru, už dlouho funguje jako pulzující finanční centrum EU a vstupní brána unie na ostatní světové trhy. Lze očekávat, že až Británie zcela vystoupí, přesunou se rozsáhlé segmenty finančního sektoru z londýnské City do nových center na kontinentu. Jediná otázka zní, které město v závodě o nahrazení Londýna zvítězí. Jako nejlogičtější volba by se zdál Frankfurt coby sídlo Evropské centrální banky, ale ve hře jsou také Paříž a Amsterdam.

Nešťastní jsou i britští exportéři, protože polovinu svých produktů prodávají do členských zemí EU. Rovněž bychom neměli zapomenout na Skoty a Severní Iry, kteří v drtivé většině hlasovali proti brexitu a nyní jsou ochotni zajít nesmírně daleko, aby si udrželi členství v evropském klubu.

Dokonce i někteří nejzapálenější aktivisté za vystoupení z unie už projevují známky pozdní lítosti, když vychází stále více najevo, jaká se bude za brexit platit cena. Nejznámějším z těchto lidí je bývalý londýnský starosta Boris Johnson, který pouhé čtyři dny po referendu napsal do deníku Daily Telegraph komentář s názvem: „Nevím, jak zdůraznit, že Británie je součástí Evropy – a vždy bude“.

Jak tedy může Británie naplnit demokratickou vůli svých voličů, a přitom zůstat „součástí Evropy“, jak by si přála City i jiní? Odpověď je prostá: měla by nechat současnou situaci vyhnít. Vlastně by to nemělo být tak těžké. Koneckonců jde o zemi, která – jak kdysi napsal historik John Robert Seeley – “v záchvatu roztržitosti dobyla a osídlila polovinu světa”.

Naštěstí má i EU samotná hrdou tradici nechávat vyhnít problémy, jimž čelí, a už dlouho se spoléhá na neprincipiální řešení, která nicméně uspokojují potřeby a požadavky jejích rozličných členů. EU by se s největší pravděpodobností byla hned na počátku rozpadla, nebýt toho, co týdeník Economist popsal jako „duch ušmudlaného kompromisu“. Tam, kde nelze snadno usmířit protichůdné zájmy, EU dokonale zvládla techniky matení pojmů a nejednoznačnosti, aby mohl kolos zvaný unie dál hřmotně kráčet vpřed.

Dokáže podobné řešení udržet Británii v Evropě? Kdybych se někdy sázel, řekl bych, že ano. Politici vědí, že navzdory jednoznačné formulaci referenda o brexitu volba ve skutečnosti nikdy nezněla jako jednoznačné „zůstat“ versus „odejít“. Mezi těmito dvěma protipóly existuje řada možných kompromisů, které by ponechaly Británii roli neformálního partnera EU, jakkoliv by už nebyla formálním členem.

Nejpravděpodobnější možností, která se dere na mysl, je „norská varianta“. Norsko je členem Evropského hospodářského prostoru, ale má přístup na jednotný trh EU. Výměnou za tuto výsadu přispívá každoročně do rozpočtu EU a souhlasí s tím, že bude hrát podle unijních pravidel – přestože se nepodílí na jejich formulaci – a že umožní volný pohyb občanů EU. Není důvod pochybovat, že by si Británie dokázala vyjednat podobné uspořádání.

Nejsnazší součástí vyjednávání by byla výše ročního příspěvku, jež by se nemusela příliš lišit od částky, kterou Británie posílá EU dnes. Stejně tak by nemělo být obtížné najít nějaký způsob, jak Británii umožnit, aby se nemusela připojovat k jakýmkoliv novým pravidlům EU – podobnou možnost má už dnes mimo eurozónu, kdy se může odvolat na „životně důležité národní zájmy“.

Největší překážku představuje imigrace, která motivovala řadu voličů hlasovat pro vystoupení. I v této oblasti si však lze představit, že se diplomatům podaří zakalit vodu tak, aby bylo možné dospět k dohodě, kterou dokážou strávit i zastánci brexitu.

Stručně řečeno existuje velká šance, že až se za dva nebo za tři roky rozptýlí kouř, zjistíme, že se ve vztazích mezi Velkou Británií a EU prakticky nic nezměnilo. Z čistě právního hlediska už Británie nebude členem EU. Jinak ovšem život poběží v podstatě stejně jako předtím. Duch „ušmudlaného kompromisu“ EU zaznamená další vítězství.

Benjamin J. Cohen, profesor mezinárodní politické ekonomie na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře, je autorem knihy Currency Power: Understanding Monetary Rivalry (Síla měny: Jak pochopit měnové soupeření).

Copyright: Project Syndicate, 2016.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Ekonomické důsledky brexitu
18.05.2016 14:00
Ti, kdo vedou kampaň za odchod Velké Británie z Evropské unie, tvrdí, ...
Project Syndicate: Na straně nabídky, poptávky – nebo inovací?
23.05.2016 16:28
Popírat takzvanou sekulární stagnaci, svírající většinu vyspělých ekon...
Project Syndicate: Vystoupení z EU a jeho dopady na obchod
26.05.2016 16:00
„Brexitýři“ – tedy lidé, kteří si přejí vystoupení Velké Británie z Ev...
Project Syndicate: Podivný německý obrat proti obchodu
08.06.2016 14:01
Okno příležitosti k uzavření Transatlantického obchodního a investiční...
Project Syndicate: Sešlápněme fiskální pedál
13.06.2016 14:00
Každý ví, že bez práce nejsou koláče, anebo jak se říká v angličtině, ...
Project Syndicate: Nový pohled na Robina Hooda
15.06.2016 17:00
Mezinárodní rozvojová pomoc je založena na principu Robina Hooda: boha...
Project Syndicate: Politika v Trumpově stylu přichází i do Indie
27.06.2016 11:22
Rozhodnutí všeobecně uznávaného ekonoma Raghúráma Radžana, že se nebud...
Soros pro Project Syndicate: Brexit a budoucnost Evropy
28.06.2016 16:29
Británie, mám za to, měla nejlepší ze všech možných dohod s Evropskou ...
Project Syndicate: Když se globalizace digitalizuje
04.07.2016 14:00
Američtí voliči mají vztek. Ačkoliv však na prvním místě jejich seznam...
Project Syndicate: Naplnit potenciál čínského předsednictví v G20
12.07.2016 16:00
Před zářijovým summitem G20 v čínském Chang-čou se mnoho hovoří o posi...

Váš názor
  •  
    20.07.2016 10:57

    „Nevím, jak zdůraznit, že Británie je součástí Evropy – a vždy bude“.....tohle já ani náhodou nečtu jako pláč nad výsledkem referenda o brexitu. Ta věta neříká nic víc a nic míň než to, že Británie i mimo Unie bude úzce spolupracovat s evropskými státy, a to v mnoha oblastech. Zbytek je autorův výklad v duchu wishful thinking. A s tou Paříží jako budoucím finančním centrem to mě autor rozesmál......zdalipak ví, že francouzský zákonník práce má 3000 (slovy tři tisíce) stran. Už vidím lidi ze City jak se stěhují do země kde zákon přikazuje i minutu, kdy mají odejít z práce a jestli mají jet výtahem nebo po schodech......
    Petr
  • Cha
    19.07.2016 16:38

    Libra se propadá do hlubin a britští exportéři jsou nešťastní, hm... tento článek psal opravdu odborník :-)
    rac
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university