Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie Nike a souboj sportovních titánů

Akcie Nike a souboj sportovních titánů

16.08.2016 17:45

Dnes bych rád na chvíli odbočil od německých akcií a věnoval se po čase jedné americké společnosti. I když vazba na „německé téma“ tu stále je. Cílem našeho dnešního fundamentálního výletu totiž bude společnost Nike. Jak jsme viděli minulý týden, ta se o podíl na trhu a dokonce i o zájem investorů přetahuje s jejím německým protějškem Adidas. Jedním z ideálních obchodů roku 2016 pak mohly být krátké pozice na Nike a dlouhé na Adidas. Jinak řečeno, Nike nyní v této hře tahá za kratší konec, dlouhé roky předtím tomu ale bylo naopak. Je pozoruhodné, jak se štěstěna může rychle otočit.

Nike ani ve fiskálním roce 2016 nepřerušila systematické navyšování tržeb a zisků. Dosahuje mimořádně vysoké návratnosti vlastního jmění (30 %) a investic (24 %). Její marže na úrovni hrubého zisku (tedy marže po započtení přímých nákladů – neplést s naší přidanou hodnotou) dosahuje 46 % (Adidas dokonce na této úrovni z tržeb vytěží 48 %). Marže na úrovni provozního zisku dosahuje u Nike 14 %, u Adidasu už je to jen necelých 8 %. Marketingové a náklady, náklady na správu společnosti a podobné položky jsou tedy u Adidasu (relativně k tržbám) vyšší. Jeho návratnosti se pak pohybují hluboko pod 20 %, takže s kapitálem (jeho schopností generovat zisky) zachází mnohem efektivněji Nike.

Nike 1.png

Zdroj: FT

Připomeňme si, že Adidas ve fiskálním roce 2015 vydělal na provozní úrovni miliardu eur, z toho na CapEx dal asi polovinu, takže mu pro akcionáře, věřitele a další investice zbyla necelá miliarda eur. Nike ve fiskálním roce 2016 vydělala tři miliardy dolarů, z toho na CapEx dala asi třetinu. Jinak řečeno, z dolaru provozního cash flow dokázala Nike na volném cash flow získat asi dvě třetiny, zatímco Adidas jen asi polovinu. V předchozích letech byla Nike ještě efektivnější, zatímco Adidas dával na CapEx ještě více.

Nike 2.png

Zdroj: FT

Ve fiskálním roce 2016 tedy Nike generovala necelé dvě miliardy dolarů na volném cash flow, v roce předchozím dokonce asi 3,7 miliardy dolarů a v roce 2014 asi 2,2 miliardy dolarů. Firma soustavně navyšuje dividendu, která je ale stále hluboko pod tímto cash flow, Celkový tok hotovosti směřující k akcionářům je ale kvůli vysokým odkupům mnohem vyšší, než co je firma schopna generovat. Dlouhodobě je takový stav samozřejmě neudržitelný a délku jeho trvání určuje síla rozvahy – zásoba hotovosti a dluhová kapacita. Zatím je rozvaha hodně silná, zásoba hotovosti převyšuje dluhy cca dvakrát.

Vidíme tu tedy v podstatě typicky americký mustr – vysoká provozní a kapitálová efektivita, hodně hotovosti generované pro akcionáře a skutečná výplata ještě vyšší. Jak je to s valuací? Nike má překvapivě nízkou betu – její hodnota dosahuje 0,52 a to znamená, že akcie by měla být znatelně méně rizikovější, než celý trh. Taková beta spolu s nízkými bezrizikovými výnosy a rizikovou prémií trhu ve výši 5,5 % znamená, že požadovaná návratnost by se měla u této akcie pohybovat na 4,9 %.

Kapitalizace Nike se nyní pohybuje na 94,72 miliard dolarů. Se zmíněnou požadovanou návratností by byla ospravedlněna dlouhodobě stabilním tokem hotovosti k akcionářům ve výši 4,6 miliard dolarů. To je nereálné, ale také je nereálné, že by cash flow dlouhodobě nerostlo. Dejme tedy tomu, že by se dlouhodobě zvyšovalo o 2 %. Pak by stačil krátkodobý standard ve výši 2,7 miliard dolarů. Při 3 % růstu už stačí 1,8 miliardy dolarů. Nejde tedy o čísla, která by byla mimo dosah společnosti (soudě na základě poněkud volatilní historie). Analytici navíc čekají, že v roce 2016 a 2017 bude Nike dál systematicky navyšovat tržby i zisky. Akcie si v letošním roce prošla prudkou korekcí a zdá se, že přinesla své plody ve formě zvýšené valuační atraktivity.


Čtěte více:

Project Syndicate: Ekonomický mýtus olympských rozměrů
15.08.2016 16:00
Pořádat olympijské hry je podle legendy pro vybrané město a zemi ekono...
Vláda USA jedná s VW o urovnání emisního skandálu
16.08.2016 8:40
Představitelé amerického ministerstva spravedlnosti a německé automobi...
Česká ekonomika jede
16.08.2016 9:27
Tuzemské hospodářství si vedlo velmi dobře i ve druhém čtvrtletí letoš...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení