Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: ECB směřuje k náročnému exitu

Pimco: ECB směřuje k náročnému exitu

02.11.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

ECB v roce 2012 v podstatě zachránila euro, protože začala plnit funkci věřitele poslední instance vůči zadluženým zemím, které se ocitly v hlubokých problémech. Pomohl i takzvaný European Stability Mechanism (ESM), který vytvořil potřebný fiskální pilíř celkové finanční struktury eurozóny. Ta totiž nemá vlastní parlament a rozpočet. ESM má sice jen omezené finanční zdroje, ovšem ECB může nakupovat ohromné množství vládních dluhopisů různých zemí a ESM je tak třeba pouze v Řecku, kterému se ještě nepodařil návrat na finanční trhy. 

Celkové riziko v eurozóně je tedy nyní redukováno a ECB se zaměřuje na stabilitu cen. Tu definovala v roce 1998 jako míru inflace pohybující se pod 2 %, ovšem blízko této hranici. Současné projekce ECB předpokládají, že inflace se ze současných 0,4 % zvedne na 1,2 % v roce 2017 a 1,6 % v roce 2018. Ovšem tak pomalý růst inflace by mohl ohrozit stabilitu inflačních očekávání. Zmíněné projekce a historický vývoj jsou shrnuty v následujícím grafu:

pimco

ECB doposud snížila svou hlavní sazbu k nule a depozitní sazbu na -0,4 %. Zavázala se také, že do března 2017 nakoupí vládní dluhopisy v celkovém objemu 1,7 bilionu dolarů. Tím se její rozvaha zvýší na 17 % HDP a podle našeho názoru ohlásí další uvolnění na zasedání rady ECB, které bylo naplánováno na osmého prosince. Zveřejní také nové projekce inflace, které by měly obsahovat i rok 2019. 

Pokud by se ECB pokoušela o rozšíření programu nákupu dluhopisů, narazila by na nedostatek německých vládních obligací – Bundů. Velkou část jich drží pojišťovny a ty nejsou ochotny je prodat, protože tyto cenné papíry svým charakterem odpovídají závazkům pojišťoven a požadavkům regulátorů. Pokud by se ECB o nákupy přesto pokoušela, mohlo by dojít k velkému zploštění výnosové křivky, které by mohlo ohrozit finanční stabilitu. Podle našeho názoru by tak ECB uvolnila pravidla, podle kterých se nyní její nákupy aktiv řídí. 

Dlouhodobí investoři musí ale uvažovat i nad tím, co se stane ve chvíli, kdy ECB svou politiku ukončí. Ptáme se tedy, jaká je hodnota příslušných aktiv bez toho, aby ECB prováděla jejich nákupy. Když tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke v roce 2013 zmínil ukončení nákupů aktiv, výnosy dluhopisů i rizikové prémie prudce vzrostly. Před nedávnem se objevily indikace toho, že i ECB by mohla své nákupy zvolnit a následně úplně ukončit a i poté došlo nakrátko k růstu výnosů obligací. 

Měli bychom ale mít na paměti, že výnosy amerických obligací leží dnes zhruba na stejné úrovni jako v roce 2013 poté, co Bernanke zmínil změnu politiky Fedu. Důležité je i to, za jakých podmínek by ECB svou politiku skutečně změnila. Prvním scénářem jsou přetrvávající volné kapacity v ekonomice eurozóny, ovšem také vysoké nezamýšlené náklady spojené s další monetární stimulací. V takovém prostředí by ukončení QE mohlo vést k růstu výnosů vládních dluhopisů, který by v prostředí pokračujícího ekonomického útlumu mohl vyvolat problémy s udržitelností dluhu. Platí to zejména o zemích s vysokým zadlužením a velmi nízkým tempem růstu. Příkladem takové země je Itálie, jejíž hrubý veřejný dluh dosahuje 133 % HDP

Druhým scénářem je změna politiky ECB v situaci, kdy už v ekonomice eurozóny nebudou volné kapacity a růst se bude pohybovat blízko potenciálu. Přesně takový stav je cílem ECB, obavy by ale v této situaci podle našeho názoru budil vývoj bilancí běžných účtů na periferii eurozóny. Pokud by se na periferii nějakým způsobem podařilo obnovit plnou zaměstnanost, je pravděpodobné, že jejich běžné účty by se vrátily do deficitů. Je totiž těžké najít známky strukturálních změn v jejich exportech a vnějších bilancích. Jestliže by se běžné účty těchto zemí vrátily do hlubokých deficitů, byly by opět závislé na zahraničním kapitálu a tomu by se musely přizpůsobit rizikové prémie. 

Pro ECB tedy bude exit z její současné politiky značně náročný. Před lety se jí podařilo zachránit euro a určitě na trzích nechce vyvolat zvýšenou volatilitu. V tom nejhorším případě zůstane ECB v situaci, kdy nebude schopná provést exit ani nakupovat další vládní dluhopisy ani rizikovější aktiva. Pak se pozornost opět otočí směrem k ESM a ochotě k posílení fiskálních nástrojů v eurozóně. 

Autorem je Andrew Bosomworth.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Týden na měnách - Otevřená vrátka ECB
21.10.2016 17:21
• ECB nechává všechny možnosti otevřené • Fed směřuje k ...
Nálada v eurozóně zdolala letošní maxima
24.10.2016 11:35
Nálada v eurozóně (PMI) vystoupala v říjnu na letošní maxima (53,7 bod...
Co nyní ukazuje „index bublinovatosti“ akciového trhu
24.10.2016 17:00
Někteří investoři se obávají, že rekordní cenové úrovně dosažené na ně...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m