Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční výhled na 2018: Korekce na spadnutí, zatím ale jen statisticky

Investiční výhled na 2018: Korekce na spadnutí, zatím ale jen statisticky

08.01.2018 11:49
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Křišťálová koule na stole investičního prognostika každý prosinec doslova pulzuje s přibývajícími dotazy investorů a spekulantů, kteří prahnou po žhavých tipech na zhodnocení v novém roce. Kde do budoucna očekávat zajímavé výnosy a jakým oblastem trhu se raději obloukem vyhnout?

V průběhu roku 2018 bude postupně utahována měnová politika; doufejme, že i v Evropě. S rostoucími tržními úroky přitom bude růst atraktivita bezpečnějších, dluhopisových investic, které v poslední době téměř nenabízely výnosy. Zároveň je v kontextu příprav na rok 2018 potřeba zmínit, že se firmy, zejména ve Spojených státech, budou muset vypořádat s poměrně vysoko nastavenou laťkou očekávání v oblasti ziskových marží. Nadále ji překonávat pro ně bude velkou výzvou, růst zisků by tak měl zpomalovat. A do třetice, jistý pozitivní vliv může mít schválení daňové reformy v USA, ale tento faktor je již z velké části v cenách započítán.

Čekání na korekci jako čekání na Godota

I pro rok 2018 existuje velká pravděpodobnost korekce, to ovšem neznamená, že akcie za celý rok nebudou výnosné. Statisticky vzato, akciové korekce přicházejí každých devět měsíců, což není případ současné fáze cyklu, který je charakteristický nižší volatilitou (na trzích je relativně klid). Z tohoto čistě technického pohledu by tedy měla být korekce na spadnutí. V současnosti pro ni ale nevidíme jasný katalyzátor, který by bylo možné vyčíst z různých indikátorů. Nevidíme ani žádnou možnou černou labuť, což je ale z její podstaty celkem logické.

Odkud mohou labutě přiletět?

Jak již bylo zmíněno, investorům by mohlo zkazit náladu, kdyby firmy začaly nějak systematicky zaostávat za vysoko nastaveným očekáváním ohledně zisků. Významnějším rizikem je ale situace na trhu dluhopisů. Rizikové marže jsou stlačeny a spolu s obecně nízkými úroky tvoří uvolněný mix, na který si zvykli investoři i firmy. Významný posun v úrocích a kreditních maržích, pokud k nim dojde synchronně, tedy může způsobit velké turbulence.

Co by nám mohlo napovědět, že se korekce skutečně blíží? V první řadě vývoj na dluhopisovém trhu, případně výsledková sezóna a předstihové ukazatele (podnikatelská a spotřebitelská důvěra). V neposlední řadě bude rozumné sledovat vývoj zadlužení států a domácností.

Hledání výnosů je tvrdý oříšek

Z výše uvedeného plyne, že je možné se nadále držet tradičního investičního modelu. Dluhopisy ale budou k celkovému výnosu přispívat významně méně než v minulosti. Do portfolia investora s neutrálním přístupem k riziku sice patří, na trhu s nimi je ale dnes potřeba hodně vybírat. Opíráme se o vlastní kreditní analýzy a vybíráme jednotlivé emise firem, respektive hledáme dluhopisy na rozvíjejících se trzích se zajímavým potenciálem.

Navíc se v prostředí rostoucích úroků snažíme udržovat nízkou duraci (tedy kupujeme převážně dluhopisy s krátkou dobou splatnosti nebo s proměnlivým kupónem v závislosti na vývoji tržních úrokových sazeb). Posun na dluhopisovém trhu přitom teprve začíná. Nepříjemnost, která je s nízkými úroky spojená, je prodlužování potřebného investičního horizontu. Investoři tedy budou muset být nejen v roce 2018, ale i v následujících letech trpěliví.

Drahé, ale stabilní akcie v USA

Americké akcie jsou ze všech vyspělých trhů oceněny nejvýše, proto vidíme větší potenciál růstu v jiných regionech. Konkrétně jde o eurozónu nebo jihovýchodní Asii. Na druhou stranu je určitě vhodné v této souvislosti připomenout, že historicky nakonec při korekcích na akciových trzích trpí při srovnání s USA hlubším propadem ostatní burzy. Americký trh je také schopen nabídnout celkem spolehlivě dobrou návratnost v investičním horizontu, který pro akcie obecně stanovujeme na sedm let.

Investice do komodit pouze selektivně

Co se ostatních typů aktiv týče, další růst mohou zažít komodity, u nichž je uvažováno využití například v souvislosti s rozvojem elektromobility a dalších alternativních paliv. Naopak drahé kovy by měly zažít spíše útlum způsobený zvyšujícími se výnosy na dluhopisovém trhu. Celkově od komodit nečekáme výrazný růst.

Sílící koruna a nevyzpytatelný bitcoin

Měny jsou specifická kategorie, kterou přitom investoři nemohou ignorovat. Již proto, že ČNB ukončením intervencí v zájmu slabší koruny vrátila do hry kurzové riziko na nejdůležitějším měnovém páru pro českého investora – EUR/CZK. My očekáváme další posilování koruny, a to až k 24,80 CZK za EUR na konci roku. Výhled nicméně může narušit nárůst rizikové averze, který by vedl k přelivu kapitálu z rozvíjejících se trhů do tradičních bezpečných přístavů.

Pokud Evropská centrální banka zklame a neupustí od stimulační politiky, euro současnou relativně silnou úroveň neudrží ani proti dolaru. Od Fedu očekáváme minimálně dodržení naplánované trajektorie zvyšování sazeb, což zatím není trhem plně zohledněno. Pokud americká centrální banka sliby splní (stejně jako letos, kdy nakonec zvedla sazby třikrát), bude to působit proti tendenci eura posilovat v reakci na předpokládaný konec podpůrné politiky. Sečteno a podtrženo, čekáme oscilaci kurzu EUR/USD kolem jeho dlouhodobě rovnovážné fundamentální hodnoty 1,15.

U bitcoinu a dalších kryptoměn se dá očekávat, že budou i nadále v centru pozornosti ani ne tak investorů, jako spíše spekulantů. Budou vděčným tématem rozhovorů, nicméně je možné, že už se nebude hovořit pouze o růstu jejich hodnoty.

Diverzifikace nade vše

Vítězné portfolio pro rok 2018, ale nejen pro něj, vychází z dobré diverzifikace. Co se konkrétních tipů na příští rok týče, mně osobně se líbí finance a ropné firmy. Zajímavé příležitosti bude určitě stále možné najít mezi největšími IT firmami, které o své marže, zisky a věrné uživatele jen tak nepřijdou.

 

 

Autor: Aleš Prandstetter, Hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Hrozí Spojeným státům a Japonsku kvůli jejich současné politice hyperinflace?
06.01.2018 13:16
Většina makroekonomických modelů počítá s relativně stabilním vývojem,...
Banky přestaly vystrkovat růžky, globální finanční systém sílí
07.01.2018 12:28
Od poslední finanční krize uběhlo deset let a globální finanční systém...
Goldman Sachs: Co čekat a na jaké obchody vsadit v roce 2018
08.01.2018 7:45
2018 bude dalším rokem, který bude dle americké investiční banky Goldm...
Letošní rok může ukázat, zda pácháme jeden významný ekonomický omyl
05.01.2018 20:09
Většina na trhu se podle všeho shoduje na tom, jaký asi bude letošní r...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení