Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky přestaly vystrkovat růžky, globální finanční systém sílí

Banky přestaly vystrkovat růžky, globální finanční systém sílí

07.01.2018 12:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Od poslední finanční krize uběhlo deset let a globální finanční systém se od té doby značně změnil. Došlo k významnému poklesu mezinárodního toku kapitálu, a to jak na straně přímých zahraničních investic, tak na straně nákupů zahraničních obligací a akcií i poskytování úvěrů. Pokud objem mezinárodního toku kapitálu měříme relativně k světovému produktu, vrátili jsme se postupně do stavu z devadesátých let, tvrdí v jedné ze svých posledních analýz Mezinárodní měnový fond. Znamená to definitivní obrat ve finanční globalizaci a slabší mezinárodní finanční systém?

MMF poukazuje na to, že pokud vezmeme v úvahu již proběhlé toky a investice, mezinárodní finanční systém je stále pevně propojen. Zmíněný vývoj spíše naznačuje, že mezinárodní tok kapitálu se stal mnohem citlivější na rizika, posunul se k větší racionalitě, a celkově tudíž k odolnější finanční integraci. Před poslední finanční krizí prováděly zejména evropské, britské a americké banky rizikové investice a finanční transakce po celém světě, zakládaly pobočky v nových regionech a nakupovaly ohromná množství zahraničních aktiv včetně realit a derivátů financovaných krátkodobým kapitálem. Dnes ale podle MMF převažuje „konzervativní bankovnictví“ a finanční instituce už „nevystrkují růžky“. 

Banky a finanční instituce se podle MMF poučily z přílišného riskování a pochybných investičních strategií, které je stály hodně peněz. Evropské banky utrpěly velké ztráty na americkém hypotéčním trhu, nizozemské, francouzské a německé banky prodělaly na španělském realitním trhu, australské banky se zase spálily během expanze do Asie a italské banky při expanzi do Turecka. MMF tvrdí, že v celém odvětví převládalo stádové chování, kde se menší banky snažily dohánět ty velké, které se vydaly cestou expanze. Po poslední finanční krizi se ale tento trend úplně otočil.

Banky během posledních let pochopily, že marže a ziskovost na zahraničních trzích je mnohdy nižší než na jejich trhu domácím. Vyšší zisky zase jdou ruku v ruce s vyšší rizikovostí, navíc se zvýšil tlak regulátorů, akcionářů a věřitelů, kteří požadují snížení rizika investic a podnikání. Zejména evropské a americké banky se začaly mnohem více zaměřovat na své domácí trhy, opačně se chovají banky v některých jiných regionech a zemích. Zatím ovšem není jasné, co jejich strategie přinese. Například čtyři největší kanadské banky nyní drží polovinu svých aktiv v zahraničí, expandují i japonské a čínské finanční instituce.

MMF se domnívá, že současný vývoj nedává důvod k obavám, ale spíše naznačuje, že systém směřuje k vyšší stabilitě. Důvodů je několik: Zvyšuje se podíl přímých zahraničních investic FDI na celkovém mezinárodním toku kapitálu. Tyto investice jsou přitom nejméně volatilní částí toku kapitálu. Stejně tak dochází k soustavnému růstu podílu remitencí, které do svých domovských zemí posílají emigranti, a tato složka globálního toku kapitálu je ještě méně volatilní než FDI. V dnešní době přitom, na rozdíl od minulosti, jde již o podstatný zdroj financování rozvíjejících se zemí.

Třetím významným faktorem, který by podle MMF měl přispívat ke stabilizaci globálního finančního systému, je snižování tlaku nadbytečných úspor. Je to zřejmé z poklesu nerovnováh finančních a kapitálových účtů, které mohou vyvolávat náhlé změny v toku kapitálu a v měnových kurzech. Zmenšily se i nerovnováhy v Číně a v USA. MMF ale zároveň varuje: „Z minulosti dobře víme, že stabilita se těžko získává a snadno ztrácí. Dochází ke stále většímu využívání nových finančních technologií, které představují velkou příležitost, ale nikdo neví, jaká rizika přinese ještě rychlejší pohyb kapitálu v celé světové ekonomice."


Čtěte více:

Připoutejte se. Ta nejrazantnější fáze globalizace teprve přichází
09.10.2017 7:18
Pokud chceme řádně porozumět globalizaci, musíme brát v úvahu poslední...
Na krach světových megabank nevsázejte, říká hardvardský profesor
19.10.2017 14:44
Očekává se, že americké ministerstvo financí příští měsíc rozhodne, zd...
The Economist: Boom eurozóny skrývá velké nebezpečí
05.12.2017 18:48
Nietzsche říkal: „Co mě nezabije, to mě posílí.“ Ale on sám kvůli opak...
Hlavní ekonomické grafy minulého roku podle MMF
02.01.2018 11:58
Rok 2017 byl bouřlivý doslova i v přeneseném slova smyslu. Přinesl tot...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení