Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Má nás to strašit, ale možná je ještě brzy

Má nás to strašit, ale možná je ještě brzy

07.09.2018 18:06

Na korporátní úrovni jsou média již delší dobu plná Tesly a Amazonu, na makroúrovni zase invertující výnosové křivky. O Tesle jsem psal včera, dnes se po čase opět zaměříme na výnosovou křivku. Investiční společnost Schwab totiž tvrdí, že její predikční síla není omezena jen na USA, ale i na mezinárodní trhy, což v současném kontextu vyznívá poněkud hrozivě. Jenže pokud se podíváme trochu pod povrch, můžeme dospět k celkem opačnému závěru.

Když jsem tu naposledy o křivce psal, poukazoval jsem na to, že když začala invertovat před poslední finanční krizí, Ben Bernanke tehdy tvrdil, že tentokrát nejde o signál blížící se recese. Konkrétně šlo o to, že pokles výnosů dlouhodobých vládních obligací pod krátkodobé sazby (tedy ona inverze) měl být podle Bernankeho dán nezvyklým scvrkáváním časové prémie. A tudíž inverze nebyla tím negativním signálem, kterým spolehlivě bývala dříve. Bernanke měl částečně pravdu, protože ona prémie se skutečně zmenšovala. Ani zdaleka ale nevysvětlovala celou inverzi a ta tak opět spolehlivě zafungovala jako varovný signál. Další důkaz, jak opatrně se musí s oním pověstným „tentokrát je to jinak“.

Takto myšlenkově vybaveni můžeme pohlédnout na graf od Schwabu, který světle modrou křivkou ukazuje vývoj celosvětového indexu MSCI a tmavou křivkou sklon výnosové křivky (rozdíl mezi dlouhými a krátkými výnosy; čím nižší číslo, tím plošší křivka, záporná čísla značí inverzi). Poučení tradiční: Inverze křivky je spolehlivým indikátorem recesí a korekcí na trhu a evidentně to skutečně platí i v celosvětovém měřítku. Jinak řečeno, pokud krátkodobé sazby soustavně rostou (většinou kvůli utahování monetární politiky) a dlouhodobé výnosy nerostou, stagnují, či dokonce klesají (většinou kvůli zhoršujícímu se růstovému výhledu), je třeba se mít na pozoru:

0


Jak z výše uvedeného vydolovat něco pozitivního? Jednoduše: Podobně plochá (tj. stále neinvertovaná) křivka byla v minulosti již několikrát bez toho, aby se dostala do inverze. Za pozornost stojí zejména druhá polovina osmdesátých a pak hlavně devadesátých let, kdy křivka několikrát zahrozila, ale do inverze se dostala až před rokem 2000 - pak nastalo to, co obvykle. Tehdejší zplošťování bez inverze pak doprovázel stále velmi dobře si vedoucí akciový trh i ekonomika. Můžeme se v podobné situaci nacházet nyní?

Šance rozhodně není zanedbatelná. Stačí „jen“, aby se v USA pohnula tím správným směrem nejen poptávka, ale i nabídka. Hodně se v této souvislosti hovoří s pozitivním vývojem keynesových „animal spirits“, tedy zvířecích pudů spotřebitelů a firem. Ty táhnou poptávku, ale přes investice a posun směrem k novým technologiím a inovacím i nabídku. Asi si nebudeme přát opakování devadesátých let včetně jejich bublinového konce. Bez něj by to ale bylo něco jiného a jak jsem uvedl, vyloučit se to podle mne určitě nedá. Mimochodem jedním z „hobby“ indikátorů vývoje na poptávkové i nabídkové straně americké ekonomiky jsou prodeje Fordů série F. Tedy trucků, které v podstatě jako investice do výroby a služeb houfně nakupují i řemeslníci a menší firmy. Vývoj v srpnu a srovnání s historií ukazuje graf od Bespoke:

0

K invertující křivce bych pak ještě rád dodal jednu technickou (kterou může čtenář příliš unavený předchozí četbou klidně opominout): Jak poukazoval například Paul Krugman, během prvních let pokrizového oživení bylo nutno interpretovat pozitivní (a tudíž pozitivně vyznívající) sklon křivky opatrně. Důvodem bylo to, že dlouhodobé výnosy se držely nad těmi krátkodobými jen díky tomu, že se začaly chovat podle principu opce.

Dlouhodobé výnosy jsou totiž dány očekávaným vývojem krátkodobých sazeb a ty byly zespoda omezeny nulovou hranicí, zatímco nahoru růst mohly. Dlouhodobé výnosy se tak držely o něco výše než téměř nulové výnosy krátkodobé, protože tu byla ona možnost budoucího růstu, byť mohla být nepravděpodobná (tj., pozitivně skloněná křivka moc optimismu vlastně neindikovala a příčinou byla nulová hranice sazeb). A pokud se nad tím zamyslíme, dnes by tento mechanismus mohl fungovat opačně s tím, jak se této hranici vzdalujeme. Tj., neměli bychom to zase přehánět s příliš negativní interpretací plošší křivky. Jenže tím se zase dostáváme k onomu nebezpečnému „tentokrát je to jinak“.

 

Čtěte více:

Pokud Fed uvěří v „tentokrát je to jinak“, recese může zaklepat na dveře v roce 2020
23.07.2018 17:17
Podle investiční společnosti Pimco je nyní jednou z klíčových otázek n...
Znamení hrozící recese: Je to s ním tentokrát...stejné?
31.08.2018 14:39
Pro ty, kdo si myslí, že zplošťování výnosové křivky už nemusí být jas...
Jak bude vypadat Tesla za deset let
06.09.2018 17:56
Goldman Sachs podle CNBC tvrdí, že akcie Tesly mají před sebou 30 % ko...
Rozbřesk: Rozvíjející se trhy znovu klepou na “medvědí bránu”
07.09.2018 9:12
Rozvíjející se trhy se znovu vracejí do medvědího teritoria. S blížící...

Váš názor
  • Brzy zase podle naseho vzoru ?
    09.09.2018 8:59

    ….. „Demotivovaní zaměstnanci dostávali nízké mzdy, inženýři navrhovali nové produkty, ale výroba o ně nejevila zájem, protože neexistoval žádný marketing a aktivní prodej. Byl to podnik sovětského typu implementovaný do dvacátého prvního století,“ tvrdí Bershidsky.
    nedele
  •  
    07.09.2018 21:08

    15. září klesne daňový odpis korporací za vklady do důchodových fondů z 35% na 21%. Z toho důvodů nyní nakupují manažeři T-bonds rekordním tempem, v řádu stovek miliard usd. To by v tom byl čert, aby se to neprojevilo na výnosové křivce.
    Dan
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university