Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nenáviděný dolar navzdory vší logice dál upevňuje svou dominanci ve světové ekonomice

Nenáviděný dolar navzdory vší logice dál upevňuje svou dominanci ve světové ekonomice

10.09.2018 17:49

Známý ekonom J. D. Sachs na stránkách Project Syndicate tvrdí, že Američané si dlouhodobě užívají výhod, které jim přináší unikátní pozice dolaru ve světové ekonomice. Tato pozice ovšem podle něj bude stále více ohrožována eurem a renminbi a nyní i politikou současného amerického prezidenta. Na první počtení to zní jako rozumná úvaha, ale ono je tu pár „detailů“, které jí přece jen trochu mění. 

Pan Sachs tvrdí, že role dolaru ve světové ekonomice a jeho fungování jako dominantní prostředek mezinárodní směny zdaleka převyšuje váhu, kterou má ve světě americká ekonomika. To pak Spojeným státům umožňuje půjčovat si v zahraničí ve své vlastní měně, což snižuje riziko jejich bankrotu a dává prostor pro využívání nízkoúročených půjček z celého světa. K tomu z pozice dolaru těží americký finanční sektor a daří se díky ní protlačovat i americký postoj k regulaci. To vše ale podle ekonoma může vážně narušit euro, či čínská snaha o prosazování renminbi na světové scéně. A také protekcionistická a „America first“ politika amerického prezidenta.

Výše uvedené má svou logiku a oporu v realitě, ale dovolím si tvrdit, že pouze částečnou. Dodat by bylo třeba zejména následující: Za prvé, dolar má své chyby, ale ve srovnání s eurem jako měnou nefungující měnové unie je na tom stále hodně dobře. Ještě horší je to s renminbi, které může být slibným dlouhodobým příběhem, ale krátkodobě jej nepřeceňujme (viz ještě níže). 

Za druhé, ona silná pozice dolaru ve světové ekonomice má (mnohokrát omílané) výhody, ale také (málokdy zmiňované) nevýhody. Všimněme si, jak důležité je dobře si celou věc verbálně zarámovat: Můžeme tvrdit, že Spojeným státům umožňuje dolar levně si půjčovat a spotřebovávat více, než ony samy vyrobí. Jenže bychom měli dodat, že kurz dolaru tlačí nahoru jeho pozice (vnímaného) bezpečného útočiště a obecná popularita, což se projevuje negativně na mezinárodní obchodní konkurenceschopnosti USA. 

Pokud bychom pak předpokládali, že sazby půjček jsou dány zejména monetární politikou (tj., USA zase tolik na financování ze zahraničí závislé nejsou), zůstává hlavně ono velké negativum ve formě relativně silného kurzu dolaru (ve srovnání s tím, kdyby byl „běžnou“ měnou). Tato diskuse je mimochodem v podstatě to samé, jako když se bavíme o tom, co by se stalo, kdyby Čína přestala nakupovat (začala prodávat) americké obligace (přestala by Američanům půjčovat):

Na první pohled by se zdálo, že by šlo o krok pro USA negativní. Ale uvědomme si, že o sazbách skutečně rozhoduje hlavně Fed. A Čína dřívější nákupy US obligací používala jako nástroj oslabení svého kurzu (posílení dolaru) – tj., nástroj, kterým přetahovala ekonomickou aktivitu z USA směrem k ní. Opačný krok (masivní prodeje dluhopisů vedoucí k prudkému posilování renminbi a oslabování dolaru) jí tak asi těžko bude pomáhat (a USA škodit). I když z hlediska rebalancování čínské ekonomiky o určitém pozitivním vlivu poněkud silnějšího kurzu hovořit lze, ale to je trochu něco jiného (zde se bavíme o vnějších přebytcích a deficitech). 

Za třetí je tu ona slavná politika nové americké vlády, či přesněji řečeno prezidenta. Přestože to občas hovořím o černých labutích v Bílém domě a ze současných amerických elit mám někdy dojem surrealistické tragikomičnosti, v oblasti mezinárodního obchodu to podle mne není tak černobílé (respektive černé) jak se zdá a obecně tvrdí. Neustále se totiž hovoří o protekcionismu jako o cíli Američanů, zatímco by to alespoň podle většiny jejich prohlášení měl být nástroj tlaku na dosažení skutečného cíle. Tedy snižování, či odstraňování cel a překážek obchodu. Můžeme se bavit o tom, zda jde o postup naivní, příliš agresivní, či naopak jediný, který šlo díky zakořenění starých pořádků efektivně uplatnit. Nicméně neodepisoval bych možnost, že vše nakonec skončí lépe, než jaká byla výchozí pozice. A pak by dolar asi nebyl bit, spíše naopak. 

Podobně spekulovat si každopádně můžeme o čem a jak chceme, ovšem jak ukazuje JPMorgan, pozice dolaru ve světové ekonomice má reálně daleko do slábnutí. V následujícím grafu je vývoj nebankovních půjček v globální ekonomice denominovaných v dolarech, eurech a japonském jenu (o renminbi se na tomto klíčovém poli nemá zatím cenu se bavit). Komentáře netřeba:

00

A kdyby milý čtenář, či čtenářka náhodou doufali, že nositelem měnových změn budou rozvíjející se trhy, ať radši přestanou:

00

Tento druhý graf také ukazuje, jak moc se rozvíjející trhy staly citlivé na americkou monetární politiku, ale to již je z jiného soudku.


Čtěte více:

Obrat v cyklu růstových a hodnotových akcií a číhající pasti
27.08.2018 18:10
Některé investiční banky tvrdí, že obrat na trhu je již za rohem a to ...
Šest akcií, které by měly těžit ze současného nastavení americké ekonomiky
28.08.2018 18:03
K pokrizovému akciovému býku výrazně přispělo to, že firemní sektor by...
Akciová sázka na spotřebitelský boom a noční můra destruktora
29.08.2018 18:15
Jefferies se domnívá, že jednou z akcií, které by měly těžit z nadcház...
Čas sázet na luxus?
30.08.2018 17:40
Mezi akcie sektoru spotřebního zboží, které by podle Jefferies měly tě...
Nová zranitelná pětka globální ekonomiky
31.08.2018 18:45
Minulý týden jsme tu trochu uvažovali o voodoo ekonomii a po sedmi dne...
Voda nad zlato
03.09.2018 18:35
Co tak asi mohou říci ekonomové k suchu, které posledních pár let nabí...
Hlavně si ve snaze o řešení nestrkat hlavu do oprátky
04.09.2018 17:53
Včera jsme tu trochu pouvažovali nad suchem a vodou, dnes se budu v po...
„Oteplovací“ akcie
05.09.2018 17:41
Rostoucí globální teploty, projevující se v některých zemích a regione...
Jak bude vypadat Tesla za deset let
06.09.2018 17:56
Goldman Sachs podle CNBC tvrdí, že akcie Tesly mají před sebou 30 % ko...
Má nás to strašit, ale možná je ještě brzy
07.09.2018 18:06
Na korporátní úrovni jsou média již delší dobu plná Tesly a Amazonu, n...

Váš názor
  • Tak koukám, že nejen v alejích
    11.09.2018 10:19

    Ale i tady na Patriji….a navíc hned vedle stopy přežraného medvěda.
    :o)))))
  • Proč nenáviděný ?
    10.09.2018 23:20

    To zase závidějí držitelé rublu, že je nemají. jak v té bajce o kyselých hroznech. Jak dlouho se už snaží Rusáci odstranit US dolar a nahradit ho svým rublem. Už od dob Chruščeva, kdy je " začal dohánět a předhánět" a pořád se jen dívají dolaru na paty a navíc jen z velké dálky. Závist je hrozná a nevyléčitelná choroba.
    ..
    • Re: Proč nenáviděný ?
      11.09.2018 6:53

      Nenáviděný, protože jedné zemi (USSA), která šíří po světě jenom zkázu, zmar a smrt, dovoluje žít si nad poměry... Kdyby měla fungovat, jako každá jiná, byla by několikrát v bankrotu a svým významem na úrovni Bangladéže....
      Úterý
      • Máma má maso, my koblihy, to se máme. iv
        12.09.2018 9:38

        "...Střet zájmů premiéra České republiky se stává stále větším tématem v Evropské unii. Evropské politiky přestává bavit posílat peníze do kapsy jednomu z nich. Navíc tomu, který ostatním okopává kotníky, nedrží slovo a odmítá být solidární. Babiš se teď zaslouženě bojí. Jeho pozice v Bruselu je špatná už sama o sobě. Je tam nejen za estébáka, který v ČR vládne společně s komunisty jejichž cílem je rozložit EU, ale také za pána, který staví svojí politiku na populistických blábolech o uprchlících a také za politika, který sosá dotace ve velkém a jeho jmění od vstupu do politiky závratně roste. V normální západní zemi by takový člověk vydržel ve funkci zhruba minutu...".
        Kalendář
      • jestli věříš co píšeš
        11.09.2018 10:55

        Pak patříš do ústavu.
        medvedvsechnosned
        • Re: jestli věříš co píšeš
          12.09.2018 8:36

          Spln'uje se medvedvsechnosned sen. Už o něm píší i v novinách.... „Pokud si myslíte, že o něčem víte hodně, i když vlastně nevíte, je méně pravděpodobné, abyste pak byli dostatečně zvídaví na to, abyste dané téma dále zkoumali. A tím pádem se nikdy nedozvíte, jak málo toho na dané téma víte,“ popsal jádro pudla Lousi Marti,"
          středa
        • Re: jestli věříš co píšeš
          11.09.2018 11:57

          Věřim. Pokud je člověk, který stále žije jenom na dluh...a měsíčně a ročně produkuje tolik, že se mu dluh stále jenom navyšuje jednou skončí v bankrotu a na ulici... USSA jsou na tom úplně stejně, nárůst jejich dluhu je každý rok vyšší, nežli nárůst HDP...takže je to bankrot stát....do nekonečna to jít nemůže...
          Úterý
          • Ale bez dluhu :o))))
            11.09.2018 15:54

            ".. podíl Ruska na celkovém tuzemském vývozu je totiž velmi nízký.Firmy, které do země vyvážejí, ale dopad pocítí. Vyplývá to z ankety ČTK mezi podnikatelskými svazy. Ruský rubl se tento týden dostal na nejslabší úroveň za 2,5 roku. Kromě obav z nových amerických sankcí tlačí dolů i pochybnosti ohledně nezávislosti ruské centrální banky.."
            medvedvsechnosned
            • Re: Ale bez dluhu :o))))
              11.09.2018 16:47

              Jo. Sociálkám a bezdomovcům taky nikdo nepůjčuje. Jinak buď tvá slizkost odvádět pozornost nebo vrozená hloupost. Já mluvil o velikosti HDP, za které by mohlo zbrojit. Jinak je tragedii ruska, že padá a stoupá z cenou energii, proto převlečená benzinka. Mužik holt nedokáže vyrábět z přidanou hodnotou.
              Velkamedvědice
      • Úterní zpověd' a zbožné přání Zemanovce
        11.09.2018 10:50

        A to nejen zaslepeného, to je ztráta soudnosti jen dočasná, ale úplného slepce jednosměrného myšleni. Jak z Orwella " béé americké zlé, ruské dobré béé" Kdy ta zlá Amerika napadla a anektovala území jiného státu, čí vojáci bojují na Donbasu, kam si vozí ruský zbohatlíci ukládat svoje nakradené peníze, ze které země uteklo za poslední 3roky přes 5milionů občanů, která země pomáhá Asádovi vraždit vlastní občany zakázaným plynem, kde se zavírají a vraždí lidé jen za to že chtějí kandidovat proti Putinovi a nejsou si jisti životem ani v daleké cizině. Jak může někdo, jen se špetkou zdravého rozumu žrát ty tvoje moudra.
        :o(((((((
  • No ja....
    10.09.2018 22:52

    A ruský rubl jen z koutku kde stoji na hanbě jen tiše závidí a čumí, jak by zase všem něco nalhal aby si ho taky někdo všiml.
    úterý
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university