Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavně si ve snaze o řešení nestrkat hlavu do oprátky

Hlavně si ve snaze o řešení nestrkat hlavu do oprátky

04.09.2018 17:53

Včera jsme tu trochu pouvažovali nad suchem a vodou, dnes se budu v podstatě držet tématu. Všimněme si, že významné věci se často odvíjejí ve stylu spirál: jedna věc vede k druhé, ta zpětně posílí tu první, a již se to pěkně roztáčí. V ekonomii a ekonomice podobných vírů najdeme hodně, a to platí i za jejich hranicemi. Což je dobře patrné i na tom, jak se během veder chladíme, a tím obratem přispíváme k růstu teplot.

Následující graf od International Energy Agency ukazuje vývoj globálních klimatizačních kapacit u domácností a ve firemním sektoru (a počet klimatizačních jednotek). Zřejmý je hodně dlouhodobý růst, který má dokonce sklony k exponencialitě:
0

Na jednu stranu není popsaný vývoj ničím překvapivým – stoupající globální teploty, technologický pokrok a rostoucí příjmy jsou živnou půdou pro nákup klimatizací. Pokud ale zrovna nepatříme do tábora, který tvrdí, že k žádnému oteplování nedochází (či dochází, ale s lidskou činností to nemá co dělat), tak vnímáme, že stoupající počet klimatizací problém jen zhoršuje. Jak jsem zmínil v úvodu, jde jen o další z mnoha životních spirál, jenže tahle se netočí tím nejlepším směrem. A co hůř: Jde o zřejmě o příklad toho, jak „povrchová řešení“ celou věc jen zhoršují (něco to připomíná?).

Nejde o žádné detaily, což je zřejmé i z druhého grafu od IEA. Ten porovnává spotřebu energie potřebné na ochlazování v roce 1990 a 2016. Hovoříme tu o mnoha stovkách TWh, a to nejen v Číně, ale i v USA (tyto země mají zhruba polovinu počtu globálních klimatizačních jednotek). Pro srovnání – v ČR jsme minulý rok spotřebovali asi 74 TWh elektrické energie – takže třeba v celé EU se podle grafu jen na klimatizaci ročně spotřebuje naše dvouletá spotřeba.
2


Ekonom Tim Taylor tvrdí, že pokud by se do roku 2030 zlepšila efektivita klimatizací o 30 %, odpovídalo by to výkonu 710 středně velkých uhelných elektráren. K tomu můžeme zlepšit stavby budov tak, aby s teplem/chladem lépe pracovali, hovoří se třeba o efektivnějším centrálním chlazení (tj. obdoba centrálního vytápění) a dalších technologiích. The Economist zase nedávno psal, že nejlepším způsobem, jak omezit skleníkové emise, není masový přechod na vegetariánství, rozšíření amazonských pralesů, či jízda na kole nahrazující jízdu autem a podobné metody. Podle časopisu je nejlepší právě prudké zvýšení efektivity klimatizací a klimatizování.

Pokud by se například vyměnila všechna plniva, která poškozují atmosféru, došlo by podle The Economist ke snížení skleníkových plynů odpovídajícímu 90 miliardám tun CO2. To by se násobilo zvýšenou energetickou účinností. Pokud by se namísto toho například polovina světové populace stala vegetariány, emise CO2 by klesly asi o 66 miliard tun. A třetinový růst počtu kilometrů ujetých na kole místo autem by omezil emise o 2,3 miliard tun.

I z toho je jasné, že tu skutečně nehovoříme o podřadném tématu. A základní rozpor zůstává: Povrchní a povrchové řešení = více klimatizace, skutečné řešení = méně klimatizace (a její zefektivnění). Můžeme tu také hovořit o problému nazývaném „neschopnost (či spíše neochota) koordinace“, či o externalitách – uvažování ve stylu „můj problém něco vyřeší a nestarám se o to, jak tím ovlivním celek“. Je ale dost dobře možné, že podobná logika již nemá velký prostor – až doposud jsme totiž v mnoha oblastech životního prostředí (i jinde) uvažovali ve stylu „to se zředí“. Jenže ono takhle nejde ředit donekonečna. Tím nehoruji pro ekoterorismus, ale mnoho malých změn, které v součtu udělají rozdíl – viz výše.

Jde samozřejmě i o investiční téma. Mezi společnosti, které jsou s vývojem v tomto subodvětví (či přesněji řečeno v tzv. HVAC - heating, ventilation, air conditioning) úzce spjaty, patří Comfort Systems, Ingersoll-Rand, Lennox International, United Technologies Corp, či Johnson Controls a příště se na některé podíváme. Jak ukazuje následující graf, cesty jejich akcií jsou za poslední rok dost rozdílné – Johnson je v záporu, Lennox si naopak připisuje více jak třetinu:
3
Zdroj: Morningstar

 

Čtěte více:

Šest akcií, které by měly těžit ze současného nastavení americké ekonomiky
28.08.2018 18:03
K pokrizovému akciovému býku výrazně přispělo to, že firemní sektor by...
Akciová sázka na spotřebitelský boom a noční můra destruktora
29.08.2018 18:15
Jefferies se domnívá, že jednou z akcií, které by měly těžit z nadcház...
Čas sázet na luxus?
30.08.2018 17:40
Mezi akcie sektoru spotřebního zboží, které by podle Jefferies měly tě...
Nová zranitelná pětka globální ekonomiky
31.08.2018 18:45
Minulý týden jsme tu trochu uvažovali o voodoo ekonomii a po sedmi dne...
Voda nad zlato
03.09.2018 18:35
Co tak asi mohou říci ekonomové k suchu, které posledních pár let nabí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m