Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moderní auta bourají, vraťme se nadšeně k žigulíkům

Moderní auta bourají, vraťme se nadšeně k žigulíkům

04.01.2019 18:28

Pokud nějaký nástroj, či systém nefunguje, tak to může mít v principu dvě příčiny: Buď je sám o sobě vadný, nebo ho jen nepoužíváme dobře. My přitom obvykle alibisticky tvrdíme, že příčinou problémů je ta první možnost – věc/systém nefunguje, musíme vymyslet něco nového, aniž bychom se obtěžovali se změnou našeho přístupu, chování, práce, atd. V některých oblastech je to úsměvné, jinde ale jde o věci vážné. Třeba u demokracie, či kapitalismu.

Podívejme se na pár základních výchozích bodů: Komunismus, respektive centrálně plánované hospodářství nikdy efektivně fungovat nemůže, protože žádný jedinec, ani instituce není schopna zpracovat obrovské množství informací, které pro vytvoření dobrého plánu a pro jeho implementaci jsou třeba. I samotný koncept nějakého plánu je v mnoha oblastech pochybný s ohledem na to, jak rychle se mění preference spotřebitelů, výrobní technologie, podmínky na trhu.

V kapitalismu, či přesněji řečeno na volném trhu, jsou tržní ceny signálem a zároveň mechanismem, který zajišťuje rovnováhu a efektivní alokaci zdrojů. Řada čtenářů zde jistě namítne, že známe mnoho vážných případů, kdy tento systém nefunguje a musí se svou intervencí nastoupit stát. A má bezesporu pravdu. Jenže s touto námitkou bychom si vždy měli připomínat, že pokud existují desítky případů, kdy neviditelná ruka trhu nemá potřebnou sílu, pak existují stovky, či spíše tisíce případů, kdy jí má.

Z výše uvedeného plyne, že podle mého názoru je třeba komunismus systémem v jádru nefunkčním, naopak kapitalismus v jádru funkčním, jen jej někdy špatně používáme. To jest, nenacházíme například tu správnou míru (a možná hlavně kvalitu) regulace, podrážíme mu nohy byrokracií, o obludně přebujelém systému dotací nemluvě. Za tragédii pak považuji, pokud kvůli tomuto našemu alibismu uvažujeme o tom, že bychom vyměnili svobodný trh (opět) za něco socialističtějšího, komunističtějšího.

Je to v principu úplně stejné, jako když po demokracii požadujeme, aby nějak zahlazovala naše chyby. A když zjistíme, že toho samozřejmě není schopna, začneme snít o silných vůdcích a polototalitě. Jenže pokud se například stále tak trochu domníváme, že „kdo nekrade, okrádá rodinu“, že „na každém šprochu pravdy trochu“, či že „kdo uteče, ten vyhraje“, nedivme se, když demokracie a svobodné volby opět jen vyzvednou na povrch to, co je v nás. Pokud na ní pak nadáváme, přístup to je takový, jako když jezdím s Octavií jako čuně a po několika bouračkách dojdu k názoru, že řešením je návrat k žigulíku.

Celou tuto úvahu jsem ale vlastně začal s myšlenkou na to, že v kapitalismu se již delší dobu roztáčí jedna spirála, která může mít skutečně destruktivní potenciál. A jde mimochodem o spirálu, která doposud značně prospívala akciovému trhu. Příští týden se na ní podíváme detailněji.

 

Čtěte více:

Víkendář: Stáváme se produktem technologických gigantů, hrozí novodobá tyranie
08.09.2018 10:30
The Atlantic není ohledně vlivu technologického pokroku na společnost ...
Co nyní nejvíce ohrožuje Spojené státy? Prý socialismus
02.11.2018 11:28
„Německo má svůj Sachverständigenrat, tedy skupinu akademiků, která je...
Volckerova moudrost a tvrdá kritika současných ekonomických poměrů
05.12.2018 6:06
Paul Volcker odešel do důchodu v roce 1987 poté, co v čele amerického ...
Kapitalismus není jen absence komunismu, nyní degeneruje do predátorské formy
12.12.2018 13:13
Jonathan Tepper je podle serveru ProMarket „zaníceným zastáncem svobod...

Váš názor
  • Opravdu krrrááásný článek
    04.01.2019 21:36

    jako ostatně většina ostatních od p. Soustružníka, na Pátrii ne úplně z jasných důvodů tolik ceněného autora. K článku asi tolik, že ta ilustrační fotka Žigulíka je pěkná :)
    Ullsperger
    • Re: Opravdu krrrááásný článek
      04.01.2019 23:09

      jako clovek s exaktnim vzdelanim me tyhle clanky okrajovych humanitnich smeru dojimaji, a nikdy bych nechtel aby lide co je pisou prohledli za pseudo teorie neviditelne ruky trhu. Proto je tak rad ctu a neni to jen pro zabavu. Jen povazte jaka zkusenost mohla vest autora k napsani vcelku transcendetalni vety kde autor chce mluvit asi o kapitalismu, pak to zmeni na volny trh, ceny prohlasi za signaly, vlastne ne, rovnou za mechanismy (uz ted zasnu o cem vlastne mluvi) a pak rekne ze tohle zajistuje rovnovahu, vlastne ne, efektivni alokaci zdroju. Co jako chtel rict? pak na me vybali uhrancivou vetu ze ctenar neco namitne? (jsem ztraceny, nevim na co) a ze existuje mnoho vaznych pripadu, kdy neco nefuguje a ze se o to postara stat. a pak me hned ujisti ze mam bezesporu pravdu (a ja furt hledam fakta). pak mi pripomene 10ky pripadu kdy seda ruka nema potrebnou silu (neznam ani jeden a veta tohoto typu me desi) a pak me zahrne desnym rozsahem tisicu kdy neviditelna ruka funguje (taky neznam ani jeden). atp - dekuji moc za pekny clanek ktery jsem precetl jednim dechem ve snaze zachytit alespon nejaky operny bod, preji pekny weekend vsem co maji radi destrukcni spiraly funkcniho kapitalismu a taky se tesi na dalsi clanek uz pristi tyden!
      eple
      •  
        05.01.2019 11:31

        Na to, že o sobě tvrdíte, že máte exaktní vzdělání, máte pozoruhodnou schopnost kritizovat a házet špínu bez jediné skutečně exaktní poznámky, výtky, faktu. J. Soustružník
        jirka002
        •  
          05.01.2019 21:04

          Na tom článku nevidím nic špatného, je snad jen příliš zjednodušující. Kapitalismus (německý, anglický, USA či skandinávský) a komunismus (sovětský, kambodžský či čínský) nelze porovnávat bez mimoekonomických hledisek. Asi bychom se shodli na kritériu založeném na % šťastných lidí v populaci, ale i to má své háčky. Záleží na míře autoritarismu v němž ten který systém působí, na kvalitě jeho právního systému a míře koruptibility, kterou umožňuje, jinými slovy na kvalitě lidí, kteří ho vytváří. V tomto ohledu je asi důležité, z jakého kulturního a náboženského prostředí systém vzniká. Myslím, že je na čase opustit politická měřítka a nalézt něco, co nedokázal trvale vytvořit žádný režim, žádná kultura a co by přetrvalo a bylo schopno reagovat na měnící se podmínky. Myslím, že historicky to byla duchovní role některých náboženství, která režimy udržovala snesitelnými a všechny totalitní režimy jejich roli ve společnosti pro to omezovaly, nebo lépe, doplňovaly o politickou doktrínu (např. extrém - šária v islámu). Jedinou možnost spatřuji v demokratickém režimu, schopném měřit všem stejně a to je podle mne utopie.
          lime
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university