Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pomsta prekariátu

Pomsta prekariátu

22.11.2020 15:23

Před pandemií covidu-19 se mělo za to, že úloha pracujících s nízkou kvalifikací v ekonomice upadá. Na digitálně rozrušovaných trzích práce, kde se na vrcholu sluní nóbl profese v oblastech vědy, technologií, techniky a matematiky, se daří jen vysoce kvalifikovaným profesionálům. Ti, jejichž pracovní místa ohrožují nové technologie, jsou odsouzeni k prekérním dohodám, propouštění, společenskému propadu a uvadajícím životním úrovním.

Pandemie tento výklad zčásti vyvrátila, když odhalila, kteří pracující jsou skutečně nepostradatelní. Ukazuje se, že stále nemáme dobrou technologickou náhradu za popeláře, prodavače, pracovníky v technických službách či rozvozu jídel a řidiče nákladních vozů a autobusů, kteří během nejtemnějších dní krize drželi hospodářství v chodu. Tito pracující v mnoha případech vykonávají úkony, které vyžadují situační přizpůsobivost a fyzické schopnosti, které nelze snadno naprogramovat do softwaru a napodobit pomocí robota.

Skutečnost, že tito nejméně kvalifikovaní pracující odolávají novým technologiím, by neměla překvapovat. Podobný vzorec se uplatnil i v dřívějších průmyslových revolucích. Pracující lidé jsou obvykle dál zapotřebí přinejmenším k dohledu nad stroji, k jejich údržbě či k doplňujícím úkonům. V mnoha případech přitom sehrávají klíčovou úlohu v disruptivních modelech podnikání dané éry. Výzvou odjakživa bylo zacelit trhlinu mezi společenskou hodnotou, již tito pracující vytvářejí, a mzdami, které pobírají.

Pracovní místa vyžadující nízkou kvalifikaci se obvykle považují za ta, jež nové technologie časem převezmou. Většina těchto míst je ale sama vedlejším produktem technického pokroku. Mechanici, elektrikáři, instalatéři a telekomunikační montéři za svá povolání všichni vděčí dřívějším technickým průlomům a právě tito dělníci dnes na celém světě zajišťují správné fungování strojů, elektrických přenosových soustav, rozvodů vody a internetu.

Inovace nemění tradiční pyramidovou strukturu práce, kde hrstka vysoce kvalifikovaných pozic na vrcholu dohlíží na hierarchii méně kvalifikovaných profesí. Technika mění spíš skladbu pyramidy, neboť ji neustále doplňuje novými a důmyslnějšími úkoly a zároveň ty nejrutinnější skrze automatizaci odebírá. Dodnes existují montážní linky, ale práce v továrně plně řízené softwarem a osídlené inteligentními roboty se zcela liší od práce v nejmodernější továrně 50. let minulého století.

Většina dnešních velkých technologických společností z takzvané skupiny Big Tech se za uhlazenou online fasádou opírá o pracující s nízkou kvalifikací. Mediánní plat zaměstnance Amazonu byl v roce 2018 nižší než 30 000 dolarů, což je odrazem toho, co většina zaměstnanců firmy dělá: spravuje inventáře a plní zakázky ve skladech. Totéž platí pro výrobce elektromobilů Tesla, kde mediánní plat v roce 2018 dosáhl asi 56 000 dolarů: zhruba třetina jeho zaměstnanců pracuje u montážních linek. A přestože ve Facebooku medián platu v roce 2018 činil 228 000 dolarů, tato cifra nezahrnuje desítky tisíc chabě placených zaměstnanců na dohodu, na nichž je firma závislá s ohledem na moderování obsahu.

Obzvlášť patrné jsou tyto vzorce v zakázkové ekonomice, kde software a algoritmy umožňují platformě (oboustrannému trhu) prodávat služby poskytované reálnými pracujícími. Ať jsou aplikace pro přepravu osob či doručení zboží třeba sebedůmyslnější, společnost by bez svých taxikářů a kurýrů jednoduše nemohla existovat.

Velice často se však s lidmi zaměstnanými na konci hodnotového řetězce ekonomiky platforem zachází jako s pracovní silou druhé kategorie, která ani nedosáhne na úroveň zaměstnaneckého poměru. Na rozdíl od techniků a programátorů, kteří koncipují a aktualizují aplikace, pracují na dohodu s chabou ochranou na pracovišti.

Ani umělá inteligence, do budoucna všeobecně považovaná za hlavní zdroj technologické nezaměstnanosti, by neexistovala bez přispění milionů digitálních dělníků, především v rozvojovém světě, kteří se lopotí u montážních linek datové ekonomiky. Většinu algoritmů strojového učení je nezbytné vycvičit na objemných datových sadách, jež manuálně „čistí“ a „značkují“ lidé, kteří obsah kategorizují. Aby algoritmus poznal, že snímek auta je skutečně snímek auta, je zpravidla zapotřebí, aby jej nejprve někdo příslušně označil.

Vzhledem k těmto skutečnostem v digitální ekonomice je neomluvitelné přistupovat k nekvalifikovaným pracovním místům jako k místům nekvalitním. Dnešní pracující s „nízkou kvalifikací“ sice nemají pokročilé akademické tituly, ale mnozí jsou ve skutečnosti kvalifikovanými techniky, kteří si osvojili určité obory znalostí a postupů. Připustit tento fakt bude zásadní pro opětovné vybudování vyjednávací síly těchto pracujících a vymodelování nové společenské smlouvy.

Odborovým svazům se za tím účelem otevírá příležitost získat zpět vliv a naléhat na spravedlivější zacházení s nejméně kvalifikovanými, včetně zakázkově zaměstnaných, na něž se zhusta jejich radary vůbec nezaměřují. Také velké korporace (nejen v sektoru technologií) ovšem musí přehodnotit, jak posuzují a odměňují přispění pracujících s nízkou kvalifikací. Bude nutný tlak shora i zdola, aby se uzavřela mezera (co do platů i benefitů) mezi těmi na vrcholu a vespod pyramidy.

Konečně vlády musí udělat víc na podporu vzdělávacích potřeb kvalifikovaných techniků, protože v průběhu času se budou vyvíjet i ty nejzákladnější úkony. K udržení kroku s inovacemi je nezbytné si neustále aktualizovat dovednosti s cílem zachovat si schopnost konkurovat na trhu práce. Ve smyslu celkových zdrojů by investice do tohoto segmentu lidského kapitálu měly být podobné jako u kvalifikovaných odborníků, přestože by tyto dvě vzdělávací trajektorie samozřejmě měly být odlišně strukturované.

Pracující s nižším počtem formálních kvalifikací zůstanou ústřední a nepostradatelnou součástí digitální ekonomiky. Riziko, že budou vytlačeni na okraj, jim nehrozí ze strany nových technologií, nýbrž ze strany politických a podnikatelských rozhodnutí.

Edoardo Campanella je vědeckým pracovníkem Centra pro řízení změn Univerzity IE v Madridu.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Straeter: Významná překážka ekonomice sdílení
18.11.2020 6:14
Sdílení věcí je tu s námi již od dávných věků. O ekonomice sdílení se ...
The Economist: Funguje pořád hodnotové investování?
19.11.2020 5:35
Minulý týden si investoři mohli na chvilku dovolit ignorovat superstar...
Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část druhá
18.11.2020 17:54
Včera jsem tu prezentoval pět akcií a firem, které Morningstar považuj...
Pandemie na sebe znovu upozornila a srazila sentiment na trzích
19.11.2020 11:01
Dění na hlavních finančních trzích se dál odvíjí od toho, jak sentimen...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.