Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Havlíček: Tendr na Dukovany do konce roku nebude, máme 4 varianty

Havlíček: Tendr na Dukovany do konce roku nebude, máme 4 varianty

09.12.2020 13:13, aktualizováno: 9.12. 15:16
Autor: ČTK

Aktualizováno

Výběrové řízení na nový jaderný blok v Dukovanech do konce roku vypsáno nebude. Stálý výbor pro jadernou energetiku dnes za účasti opozice diskutoval o čtyřech možných variantách, které do konce ledna proberou šéfové parlamentních stran a následně se rozhodne. ČTK to po jednání řekl vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Polostátní společnost ČEZ, která bude investorem stavby, uvedla, že je připravena tendr zahájit. Firma čeká na rozhodnutí státu, které uchazeče oslovit.

Mezi zvažované varianty podle Havlíčka patří scénář, kdy bude pozváno do tendru všech pět aktuálních zájemců, druhou variantou je pozvat tři zájemce bez Ruska a Číny. Další variantou je takzvaný model 3+2, kde by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích, ale nebyly by vůdčí, a zbylí členové by byli z Evropské unie a NATO. Čtvrtou variantou je odložení výběrového řízení až po sněmovních volbách v příštím roce.

Sám Havlíček označil za nejpřijatelnější model 3+2. "Je to varianta, kdy bychom s dítětem nevylili i vaničku, zabezpečili bychom nějaký kompetitivní tendr, podařilo by se nám snížit cenu a současně bychom ochránili bezpečnostní zájmy státu," řekl ČTK. Možnou účast Ruska a Číny v tendru kritizuje část opozice. Argumentuje mimo jiné bezpečnostními aspekty.

Tento scénář je podle Havlíčka možným kompromisem. "Ekonomicky je samozřejmě nejjednodušší varianta číslo 1, tj. pustit všech pět. Ale jestliže vnímám, že celá řada parlamentních stran má na to názor jiný, a my nechceme, aby, když tady bude jiná vláda, to celé spadlo, tak se snažíme dneska hledat kompromisní variantu," dodal.

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP. Výběrové řízení je podle Havlíčka po technicko-obchodní stránce připraveno z 90 procent. ČEZ dříve uváděl, že je připraven ho vypsat do konce letošního roku. Aktuálně jsou do tendru podle Havlíčka zabudovávány bezpečnostní požadavky státu.

"Z naší strany je vše připraveno, připomínky jsme zapracovali a jsme připraveni výběrové řízení na nový jaderný blok v Dukovanech zahájit. V souladu s diskusí na dnešním jaderném výboru čekáme na rozhodnutí státu, koho máme oslovit k účasti v tendru," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Z pohledu energetické bezpečnosti podle něj firma považuje za zásadní, aby tendr nebyl odložen o delší než nezbytně nutnou dobu. "To by totiž mohlo mít vážný dopad na plnění evropských klimatických cílů, které se neustále zpřísňují a bylo by ohroženo i budoucí zabezpečení dostatku elektřiny pro české hospodářství i pro občany," dodal mluvčí.

Podle Havlíčka dnes jaderný výbor ke čtyřem variantám po diskusi nezaujal žádné stanovisko. "Byly tam různé názory. Shoda byla absolutně na tom, že tím, že je to politické rozhodnutí, tak se na tom sejdou šéfové parlamentních stran, a to do konce ledna 2021. Následně se rozhodne o jedné z těch variant," řekl ČTK.

Česká vláda letos schválila model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun). Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému dukovanskému bloku na konci července. Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele stavby. Beneš tehdy řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022. Na výstavbě by se stát měl podílet 70 procenty, zbylých 30 procent by měl zaplatit ČEZ.

Zástupci obcí a firem na Třebíčsku na začátku prosince ve výzvě zveřejněné na webu sdružení Energetické Třebíčsko uvedli, že z dostupných informací neznají jediný důvod, proč vyhlášení tendru odsouvat. Sdružení stavbu nového bloku dlouhodobě podporuje.

 

Čtěte více:

Babiš a Havlíček jednali s EDF, která chce stavět v Dukovanech
23.11.2020 9:05
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček...
Babiš: Tendr na Dukovany stát stále konzultuje s Evropskou komisí, připraven není
23.11.2020 17:22
Tendr na stavbu plánovaného nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany...
Dozorčí rada ČEZ prodloužila mandát Benešovi o další čtyři roky
26.11.2020 17:13
Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ dnes prodloužila předsedovi p...
Analytik Patrie: ČEZ bude kvůli prodeji aktiv v Rumunsku realizovat účetní ztrátu
04.12.2020 10:33
Státem ovládaná energetická společnost ČEZ prodala rumunská aktiva za ...

Váš názor
  • 5 varianta je
    09.12.2020 14:54

    navštívit Anglii a zeptat se, jakou částkou stát dotuje cenu elektřiny z Hynkley Point!
    štíreček
    • Re: 5 varianta je
      09.12.2020 16:41

      Rád se nechám poučit, jak jsou skleněné tabule na poli nezatížené dotacemi...
      indurain
      • štírečku,
        10.12.2020 15:13

        pořád čekám, že ty jako velký zastánce eko mě ubiješ argumenty podporující tvé tvrzení, jak jsou ty zvepřené zelené plochy a vše co s tím souvisí nezatížené dotacemi na rozdíl od pekla z Hynkley Point!
        indurain
  •  
    09.12.2020 13:57

    Dělostřelecká příprava k rozhodnutí o dostavbě se vede od okamžiku, kdy ministr zahraničí USA navštívil Česko a řekl si o zakázku. Od té doby jsou podnikány ideologické útoky proti Rusku a Číně, aby bylo znemožněno rozhodnutí ve prospěch těchto zemí. Je potřeba si však uvědomit. že v době kdy bude elektrárna provozována už dávno nebudou USA tím rozhodujícím fenoménem světa a obávám se, že nebudou schopny plnit dlouhodobé závazky plynoucí ze smlouvy.
    juniper
    • Dnes už ne
      09.12.2020 18:42

      JKen fyzické osoby cosi dostávali, ale stejně to šlo do kapes ČEZU. A FV z doby zlatokopů patří dnes ze 60 % ČEZu. Ti dostávají dotace.
      jerry
    •  
      09.12.2020 14:17

      Sovětský svaz zkrachoval a rozpadl se před 30 lety, přišel o 40% obyvatelstva, a většina jeho satelitů přešla na druhou stranu. Díky vojenskému dědictví SSSR patří i dnes Rusko mezi 3 státy s nejsilnější armádou, ačkoliv ekonomicky mají srovnatelnou sílu jako Itálie a počtem obyvatel jsou hned za Bangladéší. Podobně kdyby zítra zkrachovaly a rozpadly se USA budou vojenskou velmocí ještě za 30 let. Tak vezmi na vědomí, že tvůj vlhký sen o konci vojenské dominance USA se za tvého života nevyplní.
      ..
    •  
      09.12.2020 14:00

      To sou jen vlhké sny, o konci vlivu Usa, které čtu dvacet let. A děkuji Bohu za přístup k Čině a Rusku , které vlastizrádce z Hradu považují za kamaráda. To vadí jen soudruhům, co jsou nepoučitelní.
      Velkamedvědice
      •  
        09.12.2020 16:30

        Pamatuji doby, kdy se povinně chválil Sovětský svaz a naopak se špinily USA. Teď je to naopak. Soudní a inteligentní lidé si dovedli najít pravdu tehdy a dovedou to i teď, ostatní podléhají oficiální propagandě. Je to bezpečnější a výnosnější.
        juniper
        • soudruh Juniper
          09.12.2020 18:28

          A já zase pamatuji doby, kdy sem zakopával o symbol poroby třeba v Olomouci na každém kroku. Předpokládá,. že ty si ten soudní a inteligentní. Kolik je n dnes zrušila čína aplikací? Za den 130? Nevím, zda podléhám ofociílní propagandě nejvyších míst, co lezou do čínské a ruské zadnice, ale zcela nevýnosně říkám, tvým kamarádům. Pryč ze svými pařáty od české republiky. Bratříčku, zavírej vrátka.
          Velkamedvědice
          • Re: soudruh Juniper
            09.12.2020 18:44

            A soudruh Juniper dnes bere mrzký groš z Moskvy za tyhle kecy :-). Nojo, archivy STB a KGB jsou věčné, že?
            jerry
            •  
              09.12.2020 22:08

              Jerryku, mně je jedno kde je větší kapitalizmus a kde je větší socializmus, jestli v Rusku nebo USA. Mně jde jen o to, že mám pár akcií ČEZ a nechtěl bych aby jejich cena klesla ještě pod současnou směšnou hodnotu. A věř mi, že pokud budou vyloučeny z tendru Rusko a Čína, tak akcie spadnou.
              juniper
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
    Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
    7:30Alstom SA (03/24 Q4)
    7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
    7:30Continental AG (03/24 Q1)
    7:30Skanska AB (03/24 Q1)
    7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
    8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
    8:00Puma SE (03/24 Q1)
    8:00Verbund AG (03/24 Q1)
    9:00Endesa SA (03/24 Q1)