Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vstup Tesly do S&P 500 je tu. Co znamená pro akcii i další velké hráče?

Vstup Tesly do S&P 500 je tu. Co znamená pro akcii i další velké hráče?

18.12.2020 17:57
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Akcie Tesla vstupují od příštího týdne, efektivně dnes po zavření Wall Street, do klíčového amerického akciového indexu S&P 500. Před tímto okamžikem je vidíme postupně zpevňovat. Co vstup Tesly do S&P 500 znamená pro její akcie a co pro dosavadní krále tohoto indexu a daší jeho členy? Znamená tento krok jednoznačnou cestu titulu okamžitě vzhůru, nebo by to mohlo být i jinak?

Akcie Tesly vstupovaly do roku 2020 na úrovních pod 90 dolary za kus, dnes je v očekávání velkého dne vidíme až nad metou 680 dolarů za akcii. Titul tedy dosahuje více než 7násobku tržní ceny úvodu roku. S&P Global Rating situaci umocňuje zlepšením úvěrového ratingu o stupeň na „BB“ poté, co poslední várka prodeje akcií vynesla hotovostní zdroje firmy na nová maxima.

V čem stratégové nejsou za jedno je očekávání, zda po vstupu titulu do S&P 500 bude zaručena další plynulá jízda vzhůru. Před vstupem titulu do indexu je to logický vývoj, navíc se schází s dalšími faktory. „Pasivní fondy, které index následují, nemají za cíl index překonávat, nýbrž sledovat. Tedy nadprůměrný objem se dá očekávat zejména dnes v závěru obchodování. Tím spíš, že dnešek je zároveň dnem, kdy expirují opce a futures kontrakty na akciové indexy i jednotlivé akcie – okamžik známý jako quadruple witching. Tesla je přitom u opčních hráčů velice oblíbeným podkladovým aktivem,“ upozorňuje seniorní akciový analytik Patria Finance Branislav Soták.

Vývoj akcií Tesla (USD(akcie):

Dál už to ale tak jednoznačné být nemusí. Jak upozorňuje i například agentura Bloomberg, právě manažeři následující index budou prvními z těch, kdo své nákupy zásadně zvolní. Nejde však jen o tuto souvislost. „Domnívám se, že zařazení do indexu může být pro Teslu v této souvislosti v krátkém horizontu paradoxně i přítěží. Index je trackován velkým objemem pasivních peněz, což motivuje k případné arbitráži. Ta by se měla odehrávat primárně na volatilitě, která by měla se vstupem do indexu přece jen klesnout. S poklesem realizované volatility pravděpodobně dojde i na pokles té implikované, což povede k poklesu opčních prémií (ceteris paribus). To nejspíš zabolí nejednoho nadšeného retailového opčního hráče. S menším zájmem o opce pak budou mít tvůrci trhu menší potřebu hedgovat vypsané call opce nákupem akcií,“ rozvádí a vysvětluje téma Branislav Soták.

Další rovinou úvah o vstupu velikostně tak silného titulu do indexu S&P 500 je ta rovina, jak Tesla ovlivní širší trh a další členy indexu. Ani v tom analytici nejsou za jedno. Podle stratégů Goldman Sachs vstup Tesly celý index S&P 500 valuačně nezdraží natolik, jak se někteří obávají. Wells Fargo naproti tomu odhaduje dopad na očekáváné P/E celé dva body. „Z důvodu velikosti Tesly bude příliv pokračovat a vyvolá rebalanci portfolií, dojde k částečného výprodeji středně velkých společností,“ soudí Christopher Harvey za Wells Fargo. „V této souvislosti čekáme tlak na střední a menší tituly a indexy, ve kterých jsou zastoupeny. „Vzhledem k velikosti Tesly a její váze v indexu S&P 500, kde se Tesla s přehledem zařadí do top 10 po boku takových titánů, jakými jsou Apple nebo Microsoft, lze čekat na zbylých konstituentech indexu prodejní flow od pasivních indexových fondů,“ soudí analytik Patrie Branislav Soták. V delším horizontu pak dle něj samozřejmě budou rozhodující jiné než technické faktory.

Faktem zůstává, že vstup do indexu je asi dosud největší odměnou pro Elona Muska, který vede firmu od roku 2008 a s ním pro retailové investory, kteří věří zelené misi elektromobilů. Mezi analytiky panuje neshoda, o jaké společnosti se vlastně bavíme. O automobilce? O zelené energii a zelené investici? O technologické firmě? Ruku v ruce s tím se nesou analytické debaty, jak vlastně společnost správně ocenit. Pohled na analytická doporučení je v tomto směru více než výmluvný. Goldman Sachs 780 USD/akcie, Barclays 230 dolarů za akcii, Morgan Stanley 540 dolarů, J.P.Morgan pouhých 90 dolarů za akcii… Tesla však je a bude magnetem. Nikdo jiný nedokáže natolik přitáhnout zájem větších i drobných investorů a i mezi klienty Patria Finance je Tesla aktuálně nejobchodovanějším papírem mezi těmi americkými.

Starší generace podle části analytiků nevnímá svět s takovým apelem na životní prostředí, jako ta mladá, za to mezi ní častěji jde o záležitost statusu. Některé analytiky cituje agentura Bloomberg v rovině: když si Teslu začali pořizovat postupně další a další bohatí kolem mne, přesvědčilo mne to na tento papír vsadit. Kdo to udělal jen na počátku letošního roku, může v jeho závěru slavit. Prvním dalším fundamentálním motivem, který může akciemi Tesly opět někam pohnout, budou dodávky posledního letošního čtvrtletí. Pak tu máme produkci baterií v Texasu nebo Cybertruck. Právě živost a volatilita titulu je pro mnohé investory to, co je na Tesle baví. A samozřejmě doufají v sice bumpy road, ale stále víc a víc vzhůru…

 
 

Čtěte více:

Hodnota Tesly a všechny báječné věci, které bude dělat za deset let
25.11.2020 17:20
Včera jsme tu trochu uvažovali nad „nejpředraženějšími akciemi na trhu...
Tesla do indexu S&P 500 vstoupí naráz. Mamutí entrée ale nebylo jisté
01.12.2020 15:24
Americká Tesla přibude 21. prosince do širšího amerického akciového in...
Nakopne Teslu Wrightův zákon?
02.12.2020 17:38
V ARK Invest jsou asi největší býci na Teslu, jaké nyní na trhu najdem...
Podruhé za tři měsíce, potřetí letos: Tesla chce z prodeje akcií získat 5 miliard dolarů
08.12.2020 14:33
Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá získat dalších pět miliard ...
Perly týdne: Noční můra Facebooku, radostný prodej akcií Tesly a u nás výjimeční čtvrťáci
11.12.2020 14:17
Měli by se investoři obávat prodeje dalších akcií Tesly, či se z něj n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university