Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Coase, majáky a údajné selhání trhu

Víkendář: Coase, majáky a údajné selhání trhu

20.12.2020 9:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonom Ronald Coase před šedesáti lety napsal článek, který se zaměřoval na regulaci a jednání vlády tam, kde trhy nefungují optimálním způsobem. Z článku se nakonec stala nejznámější teze, která se dnes nazývá Coasův teorém. I přesto, že nebyla jeho hlavní myšlenkou. Připomíná to ekonom Tim Taylor a následně popisuje příklad, na kterém sám Coase své myšlenky demonstroval.

Představme si železniční trať, vedle které leží pole nějakého farmáře. Od projíždějících vlaků létají jiskry, které někdy zažehnou požár obilí. Jde o externalitu, můžeme ji vnímat jako určitý druh znečištění, které vytvářejí železnice a jehož náklad nyní nese farmář. Taylor píše, že pokud by takový problém řešil někdo, kdo není ekonom, pravděpodobně by jej na prvním místě napadnul zásah vlády, třeba ve formě zákona, který by po železnici požadoval technickou změnu na lokomotivách, jiný druh paliva či dokonce změnu vedení trati nebo vykoupení pozemku od farmáře tak, aby podél trati vedlo pásmo bez nebezpečí ohně.

Coase se jako ekonom díval na problém jinak a poukázal na to, že podobné problémy mohou být vnímány přes vlastnické právo. Jinak řečeno, je namístě se tu ptát, kdo má mít jaké právo a na co. Vláda by tak například mohla rozhodnout, že železniční společnost má právo na to, aby od jejích vlaků odlétaly jiskry. Pak by to byl farmář, kdo by musel hledat řešení požárů a nějak chránit svá pole. Pokud by ale vláda došla k rozhodnutí, že farmář má právo na to, aby jiskry nezapalovaly jeho pole, musely by jednat železniční společnosti. A třeba změnit pohon lokomotiv, nebo nějak farmáře kompenzovat za jeho škody.

Coasův přístup tedy nespoléhal na to, že problém se znečištěním bude přímo řešit vláda nebo nějací odborníci či regulátoři. „Koneckonců vláda či někdo zvenčí budou mít mnohem méně informací o tom, jaké jsou možnosti a jak mohou být využity či zkombinovány. Železnice a farmář budou vědět více. Každá volba ze strany vlády bude navíc ovlivněna lobisty a politikou. Coase namísto toho tvrdil, že pokud jsou jasně definována vlastnická práva, bude mít každá z dotčených stran motivaci najít efektivní řešení,“ píše Taylor.

Tento pohled jde tedy proti názoru, podle kterého je přímá vládní intervence nejlepším řešením tam, kde trh nyní selhává. Coase kladl důraz zejména na to, že vláda nemá dost informací, aby problémy, na které naráží trh, řešila. A vláda nemusí pod politickým tlakem také jednat optimálně. I v podobných případech by se tak měla snažit o vytvoření systému, v jehož rámci to budou zase soukromé subjekty, kdo přijde s detailním řešením. Coase dával za příklad i majáky, které podle běžného pohledu musí stavět a provozovat vláda, ale podle ekonoma tomu tak i podle historie nebylo. Majáky fungovaly dobře na soukromé bázi ve chvíli, kdy vláda umožnila vybírat za jejich služby poplatek*.

Taylor klade důraz na to, že Coase nevěřil ve všudypřítomnou dokonalost trhů a to, že vláda nemá do hospodářství nijak zasahovat. Naopak, vláda podle něj měla jednat aktivně, ale ne se přímo snažit řešit problémy vzniklé neefektivním fungováním trhu. Namísto toho má pořádat aukce, nastavovat vlastnická práva, umožňovat výběr poplatků či mýt a podobně. Taylor připomíná, že sám Coase nehovořil o svém pohledu jako o teorému, to začal činit až několik let po zveřejnění zmíněného článku George Stigler.

Taylor svou úvahu uzavírá s tím, že Coasův teorém je jednou z nejzajímavějších myšlenek ekonomie a jeho historie je plná nepochopení, politických kontroverzí a přešlapů na cestě k tomu, aby se tento teorém stal součástí „vědeckého poznání“. Teorém zároveň nemá jednu jasnou definici, ale existuje řada verzí, „některé z nich si přitom protiřečí a zdá se, že jdou i proti tomu, co říkal sám Coase.“ Podle některých názorů je teorém nesmyslný a jeho praktická použitelnost nulová, ale podle Taylora se o něm intenzivně debatuje i v jiných oblastech než v ekonomii. Dokonce je možné, že jde o jediný ekonomický koncept, který se „používá častěji mimo ekonomii než v ní“.

*Taylor již dříve psal o tom, že podle některých názorů byly právě majáky důkazem toho, že role vlády je v některých oblastech nenahraditelná. Historie ale podle ekonoma ukazuje na řadu případů, kdy soukromé subjekty žádaly krále o povolení ke stavbě majáku a po jeho udělení se v okolních přístavech vybíral od lodí poplatek za to, že využily jeho „služeb“. Taylor k tomu dodává, že i takový systém můžeme vnímat jako ten, kde je vláda vysoce aktivní, protože fakticky na daném území garantuje majákový monopol a dává právo na výběr poplatku. Nejde tedy ani zdaleka o trh s efektivní konkurencí, ale i tak tento příklad ukazuje, že minimálně u majáků nebyly přímé intervence vlády nutné.

Zdroj: The Conversable Economist


Čtěte více:

Cochrane: Americké dluhy a jedna rada ministryni financí
18.12.2020 6:08
Možná, že vláda ve Washingtonu se bude schopná zadlužit ještě více a p...
Nový utajený mandát ECB
18.12.2020 10:39
Měnová politika Evropské centrální banky prošla během pandemie zvláštn...
Kde budou akcie za deset let?
17.12.2020 18:14
Existuje řada způsobů, jak ukázat, že historicky je období vysokých va...
Reuters: Rally k novému otevření, nebo spekulativní bublina?
18.12.2020 12:35
Rostoucí americké akcie napínají akciové valuace k nejvyšším hodnotám ...
Perly týdne: Příliš mnoho akciových býků, ti nejmladší ani neviděli medvěda a u nás zadlužené děti
18.12.2020 14:26
Mezi bankami může brát vítěz vše a ECB podcenila silné euro. Na trzíc...
S Fedem se nebojuje?
18.12.2020 15:53
Jedno z nejvíce omílaných rčení na akciovém trhu zní „s Fedem se neboj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m