Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Jak se americké univerzity dostaly na světovou špičku

Víkendář: Jak se americké univerzity dostaly na světovou špičku

28.02.2021 9:17
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 1875 nebyla v USA ani jedna z předních světových univerzit. W. Bentley MacLeod a Miguel Urquiola ale na stránkách VoxEU tvrdí, že dnes je v této zemi většina z těch nejlepších univerzit, přičemž podle řady názorů přinesla zlom druhá světová válka. Jenže MacLeod a jeho kolega se domnívají, že „posun USA k jejich univerzitní dominanci” nastal ještě před touto válkou. Může Evropa mezeru dohnat?

Do Spojených států míří za univerzitním vzdělání studenti z řady zemí včetně Číny, Francie, Norska či Indie. Jenže před 120 – 150 lety to byli američtí akademici, kdo se ucházel o pozice v Evropě. Jak bylo uvedeno, podle mnohých názorů přinesla obrat zejména druhá světová válka. Kvůli ní do USA utekla řada židovských vědců, došlo také ke zvýšení výdajů na výzkum. Data ale podle vědců ukazují, že již v roce 1910 na tom byly americké univerzity lépe než školy v jiných zemích kromě Německa. A v roce 1920 to již platilo bez výjimky.

V čem se americké univerzity lišily? MacLeod tvrdí, že byly více tržně orientovány než podobné instituce v zahraničí. A k tomu „nenabízely jeden univerzální produkt, ale celou řadu služeb”. Včetně toho, že některé školy nabízí studentům to, že se budou pohybovat ve skupině lidí ze stejné sociální skupiny – výjimečně chytrých, bohatých či třeba umělecky založených. Historický vývoj byl přitom takový, že ve Spojených státech bylo vyžadováno, aby se studenti pohybovali v odpovídající společenské skupině – presbyteriáni studovali s dalšími presbyteriány, baptisté s baptisty a tak dále.

K tomu byly preferovány univerzity, které byly co nejblíže bydlišti studentů a ve výsledku tak podle vědců vznikalo mnoho vzdělávacích institucí, které byly ale podfinancované a kvalita vzdělání u nich nebyla na prvním místě. V Evropě byla situace zejména po reformaci rozdílná, univerzity se těšily dostatku zdrojů a americké instituce jim podle vědců nemohly konkurovat. Na konci devatenáctého století pak stále více čelily tomu, že kvůli průmyslové revoluci nabízely vzdělání, po kterém již nebyla poptávka.

V USA začaly vznikat nové univerzity, které získávaly studenty na základě specializace ve vzdělání a na základě toho, že nabízely podobnou sociální skupinu. Následně zareagovaly existující univerzity jako Harvard a Columbia a vytvořily svá vlastní specializovaná vědecká pracoviště. Všichni se snažili získat přední vědce a specialisty ve svém oboru, ale podle vědců nastal další proces selekce studentů, a to zejména směrem k nadaným a bohatým, kteří byli schopni platit vyšší školné.

Ty nejlepší americké univerzity tak dovedly těžit ze spirály, kdy úspěšný a dobře financovaný výzkum přilákal ty nejlepší studenty a zdroje na další výzkum. Jiné školy ale čelily nedostatku zdrojů a rozšiřovala se tak „dobře známá nerovnost mezi americkými školami”. V Evropě tato dynamika nastala jen v mnohem menší míře. Evropské země totiž nedovolovaly jednoduchý vznik nových vzdělávacích institucí. Takže na jednu stranu tu neexistovala řada podfinancovaných univerzit, na straně druhé nevznikly ani mimořádně úspěšné instituce typu MIT.

Současná situace tedy není výsledkem nějakého předem připraveného plánu či politiky, ale konkurence. Vědci dodávají, že svět není statický a v EU a Velké Británii vznikly programy, které měří kvalitu univerzit a snaží se o zvýšení konkurence mezi nimi. Teprve se ale uvidí, zda evropský styl založený na řízení „shora dolů” dokáže nakonec zvítězit nad mnohem tržnějším přístupem v USA.

Zdroj: VoxEU






Čtěte více:

Poučení z texaského blackoutu
23.02.2021 14:28
Alison Silverstein je nezávislou konzultantkou v energetice, pracuje p...
Biden podepíše dekret, který by mohl zmírnit nedostatek čipů
24.02.2021 13:16
Americký prezident Joe Biden podepíše exekutivní příkaz, který se bude...
Powell i dnes odvrátil propady
24.02.2021 22:05
Trhy v USA se odrazily. Už včera se z nejhoršího zvládly vylízat, když...
Ekonomika USA rostla koncem roku mírně rychleji, než se čekalo
25.02.2021 15:19
Ekonomika Spojených států rostla koncem loňského roku o něco rychleji,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data