Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poučení z texaského blackoutu

Poučení z texaského blackoutu

23.02.2021 14:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Alison Silverstein je nezávislou konzultantkou v energetice, pracuje pro americkou Federal Energy Regulatory Commission a žije v Texasu, který byl postižen rozsáhlými výpadky v dodávkách elektrického proudu. Silverstein poskytla rozhovor pro CNBC, v němž zaznělo, že v jejím domě bydlí kvůli zimě a výpadku v dodávkách několik dalších lidí a zvířat. Především se ale hovořilo o hlavních příčinách těchto problémů.

Konzultantka před problémy v síti varovala již v polovině minulého roku. Nyní řekla, že je ještě nutno analyzovat data, ale zdá se, že existuje pět hlavních příčin pro texaský blackout. První z nich je velká sněhová bouře a počasí, které způsobily rozsáhlý výpadek na straně výrobních kapacit. Ten dosáhl asi 40 % celkové kapacity jaderných, uhelných a plynových elektráren v tomto státě.


  

Když přenosová síť čelila tomuto výpadku ve výrobě elektrické energie, neměla jinou možnost, než omezit dodávky tak, aby udržela alespoň část systému v chodu. K problémům podle konzultantky výrazně přispělo, že zamrzla dodávka zemního plynu pro plynové elektrárny a navíc byla přibližně o 20 % podhodnocena očekávaná poptávka po elektrické energii. To se projevilo v nedostatečných výrobních kapacitách a nedostatečné výrobě v době, kdy teploty postupně klesaly. A v neposlední řadě nebyly dostatečné přenosové kapacity na to, aby došlo k přenosu elektrické energie z jiných částí státu, které nedostatkem netrpěly.

Silverstein podle svých slov působila v regulaci odvětví jak na federální úrovni, tak v samotném Texasu. Ten podle ní sleduje strategii, na jejímž základě je „on sám pánem na svém dvorku“. Jenže ta sebou nese i to, že v případě problému není kam se obrátit o pomoc. A když pak sedí 4,5 milionu lidí doma bez elektrické energie, nejsou podle konzultantky moc nadšení z toho, jaké jsou výsledky přístupu texaských energetických regulátorů. Tyto lidi nezajímají rozdíly mezi regulací v jejich státě a na federální úrovni, zajímá je, „jak si uvaří vodu, nebo jestli si ji vůbec uvaří.“

Konzultantka ale dodala, že nelze říci, že by za vzniklou situaci mohla jen regulace, přidaly se i jiné zmíněné faktory. Nicméně se projevilo třeba to, že v systému nejsou povinné přípravy na extrémní letní či zimní podmínky, což se nyní projevilo zmíněnými problémy v dodávkách zemního plynu pro plynové elektrárny.

Obnovitelné energie?

Bloomberg tvrdí, že podle některých názorů přispěly k texaskému blackoutu významně obnovitelné energie. Matthew Winkler ale pro Bloomberg uvedl, že takový názor je nesmyslný. Texas jako jiné státy zvyšuje kapacity v oblasti zelených energií proto, že ty jsou nyní již levnější než tradiční zdroje. Podle jeho odhadu alternativní zdroje energie přispěly k blackoutu méně než 13 %.


 

„Fosilní paliva dominovala energetice právě proto, že byla levnější, ale v posledních letech se to úplně změnilo. Do té míry, že alternativní energie jsou levnější a stále zlevňují. Investoři, kapitalisté, se k nim obrací proto, že stojí méně a my musíme snižovat uhlíkovou stopu,“ uvedl Winkler.

Bloomberg se také věnoval celkovým příčinám blackoutu. Energetická expertka Jeniffer Dlouhy uvedla, že „chyba se stala všude“. Někdo podle ní například viní větrné elektrárny a některé skutečně přestaly elektrickou energii vyrábět, ale nejde o jeden klíčový faktor. Dohromady se totiž sešla celá řada věcí, včetně toho, že kvůli zamrzlé vodě byly odstaveny i některé jaderné elektrárny.


 

Expertka následně hovořila o tom, že nová americká vláda slibuje investice do energetiky, včetně výrobních kapacit a přenosových soustav. Jde podle ní o věci, o kterých se hovoří již roky a nejedná se jen o samotné investice, ale třeba i o regulační rámec.

Gatesův pohled


Na Yahoo Finance o situaci v Texasu hovořil Bill Gates. Podle něj dochází k extrémnímu počasí častěji kvůli globálnímu oteplování. Gates následně obhajoval větrné elektrárny s tím, že ty za výpadky v Texasu nemohou. Podle jeho informací byly problémy zejména na straně plynových elektráren. Nicméně vyšší podíl obnovitelných zdrojů přináší výzvy na straně spolehlivosti a bezpečnosti dodávek a podle Gatese musí nastat pokrok v několika oblastech.


 

Za prvé, musí se zvýšit kapacity přenosové soustavy a distribuce. Za druhé, musí dojít k pokroku na straně skladování elektrické energie, protože to je nyní v případě jejího velkého množství stále problematické. A pak se musí zvýšit podíl zelených energií, které ale nejsou závislé na počasí, což je podle Gatese energie jaderná.

Zdroj: CNBC, Bloomberg, Yahoo Finance, Youtube

 

Čtěte více:

Deset způsobů, jak bude boom v obnovitelných zdrojích formovat letošní rok
07.01.2021 13:37
Pro obnovitelnou energii začíná rok 2021 růstem, který by mohl pokračo...
Evropa byla v pátek na pokraji masivního výpadku elektřiny
11.01.2021 15:05
Kvůli silnému poklesu frekvence v elektrické přenosové soustavě hrozil...
Investice do větrných elektráren na moři v EU byly loni rekordní
11.02.2021 8:27
Investice do větrných elektráren na moři byly loni v Evropské unii a v...
Výroba elektřiny v ČR byla loni kvůli covidu nejnižší za 18 let
18.02.2021 12:31
Výroba elektřiny v Česku byla loni nejnižší za 18 let. Činila 81,4 ter...
Spor o podobu zákona o Dukovanech pokračuje, opozice chce záruky na dodavatele či maximální cenu
19.02.2021 17:05
Schvalování zákona o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny dnes Sn...

Váš názor
  • No
    23.02.2021 14:49

    Ti to prožívají. Prostě očekávali oteplování planety podle alarmistů a přišla zima. Čas od času se to prostě sejde a podělá se toho víc naráz. Jediné řešení je mít vlastní zálohu aspoň ti co mají dům. Jeden točil video jak se stěhují k příbuzným kteří mají krb. Sice vykládal že ani generátor nejde a auta na benzín protože čerpačky bez elektřinu nefungují, ale věci nakládal do benzínového auta, které stálo vedle těch jeho nepoužitelných elektrických.
    HenryFord
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m