Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tudy může vést cesta k rozdělení ČEZ?

Tudy může vést cesta k rozdělení ČEZ?

26.01.2023 12:49, aktualizováno: 27.1. 14:44
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Na sociálních sítích se objevily spekulace, které by mohly naznačovat cestu k rozdělení ČEZLegislativní rada vlády (LRV) se dnes zabývala legislativním rámcem, který by rozdělení ČEZ, kde je 70% akcionářem stát, mohl otevřít cestu. Na téma na svém facebookovém účtu upozornil člen rady Petr Bezouška z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Rada měla dnes na programu konkrétně novelu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Akcie ČEZ dnes na pražské burze  průběžně navyšovaly zisky až na více než 4 % a hodnoty u 915 Kč/akcie. LRV následně přijetí těchto pasáží vládě nedoporučila.

„Copak to dneska projednáváme na LRV? Takovou zajímavou kurzotvornou informaci. Rozdělení ČEZu! Vláda chce přijmout speciální pravidlo: Ke schválení rozdělení ČEZu (se zánikem účasti všech menšinových akcionářů) má stačit 85 % hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě, přičemž valná hromada je při takovém rozhodování schopna se usnášet, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá nebo účetní hodnota přesahuje dvě třetiny základního kapitálu. p.s. ono se tam nepíše výslovně o ČEZu, ale o akciové společnosti, v níž je stát většinovým akcionářem, jejíž akcie byly přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu a která je subjektem kritické infrastruktury podle zákona upravujícího postup při krizových situacích => množina o jednom prvku?,“ zní doslovně jeho vyjádření na Facebooku.

 

Následně připojil odkaz na odpovídající sadu dokumentů.

V díle 10 paragrafu 311 dokumentu Materiál je doslovně psáno:
(1) Pro rozdělení akciové společnosti s většinovou majetkovou účastí státu, jejíž akcie byly přijaty k obchodování na evropském regulovaném trhu a která je subjektem kritické infrastruktury podle zákona upravujícího postup při krizových situacích (dále jen „akciová společnost strategického zájmu“), se použijí odstavce 2 až 4.
(2) Není-li převoditelnost akcií omezena, může se akcionář rozdělované akciové společnosti strategického zájmu vzdát práva na výměnu akcií ve prospěch jiné osoby. Při rozdělení odštěpením zůstává akcionářem rozdělované společnosti; tím není dotčen § 249 odst. 2 a 3. K účinnosti vzdání se práva na výměnu akcií podle věty první se vyžaduje souhlas osoby, v jejíž prospěch se akcionář vzdává práva, udělený způsobem podle § 9 odst. 1 písm. a), a jeho doručení rozdělované společnosti. Souhlas se připojí ke vzdání se práva na výměnu akcií ve prospěch jiné osoby podle věty první. Ustanovení § 7a odst. 3 se použije obdobně. 
(3) Ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu s nerovnoměrným výměnným poměrem postačí 85 % hlasů akcionářů přítomných na valné hromadě zanikající nebo rozdělované společnosti, přičemž valná hromada je při takovém rozhodování schopna se usnášet, jsou-li přítomni akcionáři vlastnící akcie, jejichž jmenovitá hodnota nebo počet přesahuje dvě třetiny základního kapitálu.
(4) O rozdělení odštěpením s ukončením účasti jednoho nebo více akcionářů v rozdělované akciové společnosti strategického zájmu lze rozhodnout za podmínek podle odstavce 3, rozhodne-li současně rozdělovaná společnost o nabytí vlastních akcií za podmínek stanovených zákonem, který upravuje právní poměry obchodních společností a družstev.“.

"Zákulisí @ODScz vlády @P_Fiala usiluje o účelovou změnu Zákona o přeměnách. Má se týkat jen #ČEZ ač to není řečeno exaktně. Ke schválení změn by nepotřebovali 90% všech akcionářů, ale jen 85% přítomných akcionářů To v reáliích VH ČEZ znamená, že 70% podíl státu by měl stačit," uvedl na svém Twitteru energetický expert a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr.

 

Intradenní vývoj akcíií ČEZ na BCPP (Kč/akcie):

"Pro schválení vytěsnění akcionářů nebo pro rozdělení odštěpením s nerovnoměrným rozdělením podílů je potřeba souhlas 90 % všech akcionářů. Jenže český stát má nyní pouze 70 %. Chystá se tedy pod rouškou energetické krize úprava zákona tzv. lex „ČEZ“, který by tuto hranici účelově snížil? Osobně se domnívám, že by šlo o z pohledu Ústavy ČR o hodně riskantní krok – ryze účelovou a zneužitelnou změnu. Vyloučený ale není," upozornil Michal Šnobr již v dřívějším lednovém komentáři pro Seznam Zprávy.

Většinovým akcionářem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Premiér Fiala před dvěma týdny ČTK řekl, že platí úmysl získat větší kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou. Chystané kroky nechtěl ani naznačovat kvůli vlivu komentářů na burze a na hodnotu společnosti. "Mohu jenom říct: ano, máme zájem provést určitou transformaci české energetiky a její součástí je získání větší kontroly státu nad energetickou infrastrukturou," uvedl premiér. Předpokládá, že některé kroky se projeví letos. Loni v květnu Fiala v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že vláda uvažuje o restrukturalizaci ČEZ, přičemž jednou z možností je rozdělení firmy. Agentuře Reuters pak řekl, že ve hře je několik scénářů. Diskuse se měly točit kolem toho, že by se oddělila stará energetická aktiva ČEZ, jako jsou uhelné a jaderné elektrárny, od obnovitelných zdrojů energie. 

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

ČEZ v příštích deseti letech přijme zhruba 2600 nových zaměstnanců do oddělení jaderné energetiky
25.01.2023 10:31
Energetická společnost ČEZ posílí svá oddělení jaderné energetiky. V p...
ČEZ zaznamenává solidní růst, technologický sektor klesá
25.01.2023 13:09
Evropské akciové indexy klesají. Širší STOXX Europe 600 odepisuje 0,4 ...
Jan Cepák: Investici do Microsoftu bych zvážil. ČEZ by mohl dále růst až nad 900 korun
25.01.2023 17:18
„Microsoft svými čísly investory trochu zklamal,“ uvádí makléř Patria ...

Váš názor
  • ČEZ
    27.01.2023 9:33

    Nechť přidá prémii 35 % s divi roku 2022 a můžu jít.
    KONTO
  • snad by taková blbost nenapadla ani toho slaboduchýho komouše Stanjuru
    26.01.2023 15:10

    zahraniční fondy je rozcupují na cimpr campr a škody zacálují i s dvojitými uroky...
    alexandros
  •  
    26.01.2023 14:46

    socialismus 4,0 aneb zestatneni v primem prenosu
    kubis35
    • Nesmysl pro oklidnění hlupáků a lenochů
      26.01.2023 15:53

      Ano, socialismus. přitom ČEZ jako jeden z mála podniků kde má podíl stát, funguje, a to právě jen a jen díky minoritním akcionářům..
      Pracovitý Prosecký
    •  
      26.01.2023 15:12

      neboj tech 8kil fialka drobasum vyplati
      X.Y.Z
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení