Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Když data jsou silná a WSJ musí vysvětlovat, že Fedu se nechce zvyšovat sazby

Rozbřesk: Když data jsou silná a WSJ musí vysvětlovat, že Fedu se nechce zvyšovat sazby

01.06.2023 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americká centrální banka se včera ocitla v komunikační pasti, ze které ji musel vysvobodit až její neoficiální informační kanál - deník Wall Street Journal. A co šlo? O nic jiného než o korekci tržních očekávání před blížícím se zasedáním Fedu.

Dolarový peněžní trh se totiž po včera zveřejněných datech z amerického trhu práce (šlo o otevřené volné pracovní pozice) vydal zjevně směrem, který nebyl holubičímu vedení Fedu po chuti. Trh tedy v domnění, že Fed, který opakovaně hlásal, že se bude rozhodovat podle příchozích dat, usoudil, že několikerá silná data v řadě implikují, takže 14. června bude nutné opět utáhnout otěže a zvednout oficiální úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů. Jak nám však včera v noci Wall Street Journal vysvětlil, tak to soudruzi v americké centrální bance nemysleli. Podle včerejších vystoupení amerických centrálních bankéřů Jeffersona a Harkera, prý Fed údajně potřebuje více času na to, aby vyhodnotil dopad měnové restrikce. A tak navzdory silným číslům z trhu práce a vysoké inflaci červnové zasedání (jakoby) přeskočí a bude se zvýšením úroků zabývat až 26. července. Jinak řečeno nehledě na aktuální data bude dodržena úvaha, kterou již pár dnů předtím komunikoval šéf Fedu J. Powell. K tomu je ještě třeba dodat, že Wall Street Journal navíc dovysvětlil, že se na červnovém zasedání Fedu odehraje tzv. “jestřábí pauza” v cyklu zvyšování úrokových sazeb. Centrální banka bude totiž zveřejňovat i novou (konsensuální) prognózu, z níž by mělo vyplynout, že se většinový názor ohledně terminální úrovně sazeb posune vzhůru (pravděpodobně do pásma 5,25-5,50 %). Tím by Fed mohl komunikačně stvrdit záměr zvýšit sazby v červenci. Zde je však třeba varovat, že za dva měsíce uplyne moře času a hlavně bude zveřejněno mnoho makro čísel, která potřebu zvýšit úrokové sazby mohou zcela vymazat.

Jak tedy odehrát období, které zbývá do nadcházejícího zasedání Fedu, když před námi jsou stále ještě dvě důležitá makročísla - oficiální data z trhu práce (zítra) a květnová inflace (13. června)? S ohledem na poměrně jasně holubičí komunikaci Fedu by obě čísla musela být výrazně vyšší, než trh čeká (viz kalendář), aby se názor na červnové zasedání překlopil ve prospěch růstu sazeb. To si upřímně nemyslíme, aneb naše odhady nic takového neindikují. Neboli pro následující dny by pro trhy měla platit otřepaná fráze: “don`t fight the Fed”. Aneb volně přeloženo “nebojuj s politikou (či názorem) Fedu”. 


*** TRHY ***

Koruna

Na korunovém trhu panuje i ve druhé části týdne relativní klid a českou měnu tak zatím nerozhodily ani rostoucí sázky na zvýšení sazeb v USA, ani nad očekávání nízká inflační čísla z hlavních evropských ekonomik. Právě výsledek květnové inflace za celou eurozónu bude dnes zajímat i korunu, protože potvrzení nižší inflační dynamiky by mohlo vést k dalšímu přecenění krátkých evropských sazeb směrem dolů. A to by se koruně mělo líbit, neboť by se snížil tlak skrze zužující se úrokový diferenciál. Zvláště by to pak platilo ve scénáři, kdy by se ČNB rozhodla na svém červnovém zasedáním jít s úrokovými sazbami znovu směrem vzhůru.

Eurodolar

Hektická druhá polovina tohoto týdne přinesla včera sérii velmi důležitých makro-informací, které však nakonec pohnuly eurodolarem velmi málo. Euru nehraje do karet, že inflace v zemích eurozóny klesá rychleji, než se čekalo, což by mělo dnes potvrdit i květnové číslo za celou měnovou unii. To snižuje sázky na zvyšování sazeb ze strany ECB. Kromě jiného však ECB skrze článek ve Financial Times varovala, že eventuální rozhodnutí Bank of Japan zrušit ultra-uvolněnou měnovou politiku (bude zasedat 16. června) může vést k odlivu kapitálu trhu dluhopisů některých velmi zadlužených členů eurozóny (a tím roztáhnout rizikové marže). To je další potenciální medvědí faktor hovořící proti eurodolaru a to navzdory tomu, že vedení Fedu se nechce na červnovém zasedání zvyšovat úrokové sazby (viz úvodník). 


 

Čtěte více:

Analýza Invesco: Jak si vede zlato?
01.06.2023 6:16
První čtvrtletí roku 2023 navázalo na slušnou výkonnost z posledních t...
Nevydařená seance akcií polovodičového sektoru, AMD -5,64 %
31.05.2023 22:07
Středeční obchodování na zámořských trzích bylo ve vyčkávacím módu pře...
Sněmovna reprezentantů USA schválila zákon, který pozastavuje dluhový strop
01.06.2023 8:03
Americká Sněmovna reprezentantů dnes brzy ráno SELČ schválila zákon, k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data