Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čistý zisk Tesly vzrostl o pětinu, marže však klesla kvůli nižším cenám aut

Čistý zisk Tesly vzrostl o pětinu, marže však klesla kvůli nižším cenám aut

20.07.2023 8:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Čistý zisk americké automobilky Tesla, která se specializuje na výrobu elektromobilů, v druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o pětinu na 2,7 miliardy dolarů (57,6 miliardy korun). Společnost posílila prodej snížením cen svých aut, což však vedlo k poklesu její ziskovosti, píše agentura AP. Příjmy automobilky v druhém čtvrtletí meziročně vzrostly o 47 procent na bezmála 25 miliard dolarů (533 miliardy korun).

Ve druhém čtvrtletí Tesla dodala svým zákazníkům 466.000 vozů a vyrobila jich bezmála 480.000. V obou případech se jednalo o meziroční růst o více než 80 procent. Automobilka potvrdila, že v letošním roce chce dodat 1,8 milionu vozů.

Kvůli snížení cen však automobilce klesla hrubá marže. Ta se snížila ve srovnání s prvním čtvrtletím o zhruba jeden procentní bod na 18,2 procenta, což byl nejnižší údaj za předchozích 16 kvartálů.

Tesla také investuje peníze do dalších investic, včetně svého vlastního projektu, nejnovějšího modelu Cybertruck a Dojo. Musk uvedl, že společnost do konce příštího roku na tomto projektu utratí nejméně 1 miliardu dolarů. Tesla je sice stále na cestě k výrobě přibližně 1,8 milionu vozů v roce 2023, ale v tomto čtvrtletí dojde k poklesu výroby kvůli modernizaci továrny.

Generální ředitel označil nižší zisky za zpomalovací prahy v širším růstovém příběhu a prohlásil, že Tesla by jednou mohla být desetkrát větší než v současnosti. Investoři přesto reagovali negativně a akcie ve středu v 19:45 v New Yorku klesly o 4 % poté, co se v letošním roce více než zdvojnásobily.

"Má smysl obětovat marže ve prospěch výroby většího počtu vozidel, protože si myslíme, že v nepříliš vzdálené budoucnosti dojde k dramatickému nárůstu jejich ocenění," řekl Musk.

Strategie společnosti Tesla snižovat ceny za účelem zvýšení objemu prodeje - reakce na napjaté rozpočty domácností a nové konkurence - se osvědčila. Společnost ve druhém čtvrtletí překonala očekávání v oblasti zisku i tržeb a již dříve oznámila rekordní dodávky vozů za toto období.

"Vzhledem k dosavadnímu raketovému vzestupu akcií v roce 2023 byla očekávání investorů před zveřejněním zjevně vysoká." uvedl Garrett Nelson ze společnosti CFRA Research v poznámce pro klienty. Zisk automobilky bez zahrnutí některých položek dosáhl 91 centů na akcii, což je více než 81 centů, které odhadovali analytici. Tržby vzrostly o 47 % na 24,9 miliardy dolarů, což je lepší výsledek, než konsenzuálně očekávaných 24,5 miliardy dolarů.

Společnost nezveřejnila svou automobilovou marži, která je ostře sledovaným ukazatelem ziskovosti společnosti Tesla, a která činila více než 30 % na začátku loňského roku. Analytik Barclays Dan Levy vypočítal marži za čtvrtletí na 18,1 %, bez započtení regulačních úvěrů.

V lednu finanční ředitel společnosti Tesla, Zachary Kirkhorn prohlásil, že pro letošní rok plánuje 20% automobilovou marži bez započtení regulačních úvěrů. To bylo v souvislosti se zpomalením nákupu elektromobilů a rostoucími zásobami obtížné udržet a Kirkhorn v dubnu tuto prognózu odvolal.

 

Nárůst zásob

K problémům automobilky z Austinu přispívají i stále větší zásoby vozů. Musk neposkytl žádné bližší informace o zpomalení výroby ve třetím čtvrtletí, ale označil ho za důsledek "letních odstávek". Na začátku tohoto roku uvedl, že společnost má "šanci" vyrobit 2 miliony vozů.

Analytici sice tvrdí, že nové modely, jako je Cybertruck, by mohly Tesle pomoci udržet tempo růstu prodejů, ale dlouho očekávaný truck bude k dispozici ve velkých objemech až v příštím roce. První Cybertruck sjel z linky ve společnosti Tesla Austin teprve nedavno, uvedla společnost o víkendu.

Společnost Tesla upřesnila, že kybernetické vozy, které se nyní vyrábějí - se zhruba dvouletým zpožděním - jsou ve skutečnosti "kandidáty na vydání" a nejsou určeny k prodeji. Společnost nenabídla žádné aktuální informace o cenách a uvedla, že dodávky zahájí ještě letos.

Musk se také pochlubil softwarem Tesla pro asistenci řidičům, který společnost možná poskytne i dalším výrobcům automobilů. Generální ředitel uvedl, že Tesla vede počáteční jednání o možném poskytnutí licence na svůj systém velkému výrobci, jehož jméno neuvedl.

Zdroj: ČTK, Bloomberg


Čtěte více:

Rošáda u Gucci posílá akcie Keringu výše na sázkách na oživení značky
19.07.2023 16:25
Akcie Kering SA vzrostly nejvíce za osm měsíců díky optimismu, že odch...
Indická Tata investuje čtyři miliardy liber do továrny na baterie v Británii
19.07.2023 16:38
Indická společnost Tata, která je majitelem automobilky Jaguar Land Ro...
Provozní zisky obchodovaných firem jdou proti čisté ziskovosti. A to nejdůležitější je téměř bez pozornosti
20.07.2023 6:53
Pohled na očekávaný vývoj čistých ziskových marží obchodovaných firem ...
Platformě Netflix přibylo ve druhém čtvrtletí více předplatitelů, než se čekalo
20.07.2023 8:04
Platformě Netflix v druhém čtvrtletí přibylo výrazně více předplatitel...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách