Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Polská cesta k nové vládě a zablokovaným penězům z EU bude trnitá

Rozbřesk: Polská cesta k nové vládě a zablokovaným penězům z EU bude trnitá

19.10.2023 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Počáteční oslavy výsledků víkendových parlamentních voleb ze strany polských aktiv se pomalu chýlí ke konci. Za povolebními zisky akciového trhu i zlotého stály a dosud stojí naděje, že bude postavena nová pro-evropská vláda, která rychle znormalizuje vztahy s Evropskou unií a bude provádět více technokraticky orientovanou politiku.

Připomeňme, že v nedělních volbách získaly tři opoziční strany (Občanská platforma, Třetí cesta a Nová levice) komfortní většinu nejen v dolní komoře tj. v Sejmu (248 vs. 231 potřebných křesel), ale také ukořistily většinu v horní komoře - tedy v Senátu. Teoreticky vzato by mohla být postavena nová vláda, která by rychle získala důvěru v Sejmu a skrze obě komory parlamentu podnikla kroky, které by upravily poměry v soudnictví tak, aby instituce v Bruselu byly (opět) spokojeny. V důsledku toho by např. mohla být již letos odblokována pomoc v podobě grantů a levných půjček z evropských fondů Obnovy a rozvoje ve výši 8 mld. euro (celkem má Polsko alokováno až 110 mld. eur).

Existuje však nemalé riziko, že povolební progres v Polsku nebude tak rychlý, jak by mohly naznačovat přesvědčivé volební výsledky. Za prvé, proces jmenování nové vlády může trvat minimálně několik týdnů. Nyní je totiž na prezidentovi Dudovi (který je z dosud vládnoucí strany Právo a spravedlnost - PiS), aby do 30 dnů od voleb svolal parlament. Následně má dalších 14 dní na to, aby jmenoval nového premiéra. Je přitom možné, že Duda bude ignorovat většinu vzniklou z víkendových voleb a premiérem pověří zástupce strany, která ve volbách dostala nejvíce hlasů - tj. PiS. Tím se může celý proces ustavení nové vlády v Polsku protáhnout (možná až do Vánoc), přičemž další pokus pro jmenování nového premiéra, který by dokázal postavit vládu s potřebnou důvěrou, má již v rukou Sejm.

Navíc je třeba dodat, že vidina silného zlotého, jež je postavena na rychlém přísunu nových transferů z fondů, se ani po ustanovení nové vlády nemusí rychle naplnit. Nově schválenou (soudní) legislativu totiž může svým vetem brzdit současný prezident (přehlasováno musí být ? většinou a to budoucí koalice nemá).

Nicméně, bez ohledu na politické problémy se sestavením nové vlády a na hrozbu pozdějšího odblokování transferů z fondů EU, lze stále výsledky nedělních voleb částečně chápat jako býčí signál pro zlotý. Očekáváme totiž, že po volbách bude NBP daleko opatrnější, pokud jde o další snižování oficiálních úrokových sazeb, neboť ochota většiny členů Výboru pro měnovou politiku kooperovat s hospodářskou politikou nové vlády bude daleko menší. První takovou záminkou pro obezřetnější postoj NBP by mohl být příslib nové vlády navýšit mzdy ve veřejném sektoru o 20 %, jak slibovala voličům Občanská platforma a Nová levice před volbami.


*** TRHY ***

Koruna

Pokračující růst amerických výnosů a zhoršující se sentiment na hlavních trzích drží riziková aktiva pod tlakem a výjimkou není ani koruna. Ta včera opět testovala hranici 24,70 EUR/CZK a zatím nic nenaznačuje, že by měla koruna korigovat ztráty posledních týdnů. Včerejší komentář člena bankovní rady Tomáše Holuba ostatně koruně také nepomohl. T. Holub zopakoval, že první mírný pokles úrokových sazeb může přijít ještě do konce letošního roku.

Eurodolar

Výnos desetiletého amerického vládního dluhopisu atakuje neuvěřitelných 5 %, což jsou nejvyšší hodnoty od roku 2007 - tedy těsně před finanční krizí. Trh zjevně není schopen absorbovat valící se nabídku dluhopisů, což se projevuje zejména ve dnech, kdy jsou na pořadu aukce (což bylo včera a bude i dnes). Tentokrát na dramatický růst amerických delších sazeb reagoval i eurodolar, který směřuje zpátky k hodnotě 1,05.
Dnes bude jak trh s dluhopisy, tak eurodolar sledovat nejenom příchozí týdenní statistiky z trhu práce, ale především vystoupení šéfa Fedu J. Powella. To by mohlo naznačit, zdali současné nastavení trhu pro listopadové zasedání FOMC je správné (aktuálně se podle futures na 93 % počítá s tím, že se sazby nezmění, pro prosinec platí, že 61 % pro scénář “sazby beze změny”).

 

Čtěte více:

Pád amerických dluhopisů se blíží splasknutí dot-com bubliny, jedinou šancí na obrat je krach akcií
05.10.2023 13:18
Ztráty na amerických státních dluhopisech (Treasuries) s delší splatno...
Fisher: Trhy nyní dělají práci za Fed, ten by měl vyčkávat, výnosy desetiletých dluhopisů mohou jít k 6 %
18.10.2023 10:40
Bývalý prezident Fedu v Dallasu Richard Fisher se domnívá, že i přes p...
V Polsku je sečteno a trhy slaví. Na očekávání investic a prozápadní vlády rostou akcie i zlotý
17.10.2023 11:52
Nedělní volby do polského Sejmu vyhrála se ziskem 35,38 procenta hlasů...
Inflace v EU v září klesla na 4,9 procenta, nejvyšší je v Maďarsku
18.10.2023 12:00
Míra inflace v Evropské unii v září klesla na 4,9 procenta. Ve své zp...
Pilulka - Není se čím kasat. Aktualizace doporučení a cílové ceny Patria Finance
19.10.2023 8:15
První polovina roku nedopadla pro Pilulku nejlépe. Neúspěšný sekundárn...

Váš názor
  • Extrapolace
    19.10.2023 19:12

    Na Slovensku zvítězil Fico, kterému neí prodemokratická prezidentka nakolněna. V Polsku zvítězila opozice, které není prezident příznivcem. Prezidenti nemají skoro žádné pravomoce, jsou dle ústavy daného státu. V Polsku jsou nejvyšší, které jsou dány ústavou v demokratických zemích. Pan Biden sice má právo veta, ale taky nic moc. Jiný kraj jiný mrav jak se říká. /// Nechápu osvětová média, že čtenářům nevysvětlí rozdíly mezi Slovenskem, Polskem, Českem a USA, když všechny ty země mají stejný ZAHRANIČNÍ kurz.
    Mudr.c
  • EU je děsivá totalita
    19.10.2023 9:45

    EU psycho vrahům v Palestině okamžitě pošle peníze třikrát navýšené poté co měli velké náklady s vražděním a Polsko jako člen a dodavatel pocitu velikosti bruselským maniakům má zablokované miliardy protože nešíří stejné nesmysly. Palestinci taky nešíří práva LGBTXY + a manželství pro všechny a prachy se sypou a nejsou ani v EU.
    HenryFord
    • Re: EU je děsivá totalita
      19.10.2023 10:01

      Zbývá si položit a odpovědět na otázku, co může proti bruselské zvůli učinit občan ČR.
      kat
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university