Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pro aktivaci “Sahmova pravidla” pro recesi v USA netřeba chodit daleko

Rozbřesk: Pro aktivaci “Sahmova pravidla” pro recesi v USA netřeba chodit daleko

28.11.2023 9:22
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

S blížícím se koncem roku zpravidla makroekonomičtí analytici brousí tužky, aby mohli narýsovat výhled na rok příští a tím ohromili svoje čtenáře. Ne jinak je tomu i letos, když jedno z kontroverzních témat, které rozhodne o úspěchu výhledu pro 2024 bude přesnost odhadu americké ekonomiky. Zde se názory přitom stále dosti liší, když ve hře je jak silná konjunktura, tak recese. 

Samozřejmě, připomeneme-li si poslední tempo růstu HDP či dokonce říjnové maloobchodní tržby, tak to na recesi v USA ani náhodou nevypadá. Ne vše však vypadá tak růžově, přičemž ve hře je několik indikátorů, které recesi opatrně avizují. Může to být například invertovaná výnosová křivka, jejíž negativní sklon se opět prohlubuje či například index podnikatelské nálady ISM (resp. PMI), který bude v USA zveřejněn tento pátek, a jehož hodnota pod 50 body rovněž volá po recesi.

Dalším varovně vyvíjejícím se indikátorem recese, který v poslední době vyplaval na mediální povrch, je pak tzv. Sahmovo pravidlo. Toto pravidlo, jež odvodila americká ekonomka a bývalá výzkumnice Fedu Claudia Sahm, jednoduše říká, že recese přichází, pokud rozdíl tříměsíčního klouzavého průměru míry nezaměstnanosti a minima tohoto ukazatele za posledních dvanáct měsíců překročí hodnotu 0,5 (resp. půl procentního bodu). Aktuálně se Sahmovo pravidlo nachází na hodnotě 0,33 (viz link: https://fred.stlouisfed.org/series/SAHMCURRENT), nicméně pokud by například listopadová míra nezaměstnanosti v listopadu setrvala na hodnotě 3,9 % a o měsíc později jen o desetinku vzrostla na 4,0 %, tak by se hodnota pravidla dostala na 0,53. A v tomto makro-scénáři, který je podle nás docela pravděpodobný, již zvony ve Washingtonu začnou bít na poplach recese. 

Nabízí se otázka, zdali eventuální naplnění podmínky Sahmova pravidla na přelomu roku musí nutně přivolat recesi v roce 2024. Ne nevyhnutelně. Jak sama Claudia Sahm uvádí - jednou z motivací zkonstruovat takové pravidlo bylo dát tvůrcům hospodářské politiky do ruky jednoduché vodítko rozpoznat, že horší časy nastávají a je tudíž třeba reagovat. A jak víme, reálné dolarové úrokové sazby jsou na patnáctiletých maximech, takže prostor pro uvolnění měnové politiky je obrovský. Půjde jen o to rozpoznat nebezpečí včas…


*** TRHY ***

Koruna

Koruna během včerejšího obchodování dále posilovala až pod úroveň 24,30 EUR/CZK. Při absenci významnějších makro impulsů se jen těžko hledá bezprostřední příčina apreciačního trendu. Zčásti jde ale zřejmě o reakci na zlepšený výhled od ratingové agentury Moody’s (z negativního na stabilní), který byl oznámen v pátek večer. Na důležitá makro čísla si korunový trh bude muset počkat až na konec týdne, kdy přijde na řadu detailní odhad tuzemského HDP za třetí kvartál, výsledek listopadových PMI a také plnění státního rozpočtu.

Eurodolar
Eurodolar na počátku týdne beze změn, když úrokové sazby na obou stranách Atlantiku poklesly (k čemuž přispěla i slabá americká data).
Dnes budou ve hře sice jen data druhé kategorie, avšak vystoupí řada centrálních bankéřů z Fedu, resp. ECB (včetně Ch. Lagardeové).

Akcie
Hlavní americké indexy uzavřely včera bez větších změn. Pomyslným vítězem obchodní seance z akcií v indexu S&P 500 byla společnost Dominos´s Pizza (DPZ), jejíž akcie si připsaly bezmála 5 %. Akcie reagovaly kladně na analytický report od analytiků z Cowen, kteří zvýšili cílovou cenu na 430 USD z předchozích 410 USD. V komentáři pak uvádějí, že analytický model indikuje v letech 2024 a 2025 nadprůměrné tržby. Hlavní akciové indexy končily včerejší den následovně: S&P 500 -0,20 %, Nasdaq 100 -0,13 % a Dow Jones -0,16 %.

 

Čtěte více:

Už dnes od 15:00 online konference Kam pro výnosy při padajících sazbách + extra téma Dlouhodobý investiční produkt
29.11.2023 13:05
Dlouhé období boje s inflací a vysokých úrokových sazeb je u konce ...
Čínský oděvní řetězec Shein chce v USA vstoupit na akciovou burzu
28.11.2023 9:08
Čínský prodejce módního oblečení Shein podal ve Spojených státech v ut...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y