Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu

Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu

24.05.2024 17:26

John Maynard Keynes hovořil o soutěži krásy, v níž se chování účastníků může podobat tomu, jak se chovají investoři a spekulanti na finančních trzích. Dnes o ní a čtvrtletních výsledcích firem.

Ona soutěž krásy nespočívá v soupeření samotných krásek, ale ve snaze uhodnout, která z nich dostane nejvíce hlasů. Pan Keynes přitom poukazoval na to, že v takovém případě nemusí být ideální strategií založit svůj odhad na osobním pohledu na krásu jednotlivých slečen. Ale na názoru na to, co si myslí ostatní. To znamená, že soutěžící si třeba může myslet, že nejhezčí je slečna A. Ale zároveň se může domnívat, že pro ostatní bude nejhezčí slečna B. A právě na tu by měl tudíž vsadit.

Jenže uvedeným krokem vše končit nemusí. Lze totiž uvažovat o tom, že i ostatní se nebudou držet svého pohledu na krásu, ale budou odhadovat, co si myslí ti druzí. Pokud by se pro názornou jednoduchost soutěže účastnili pouze dva hráči, tak první bude odhadovat, co si myslí ten druhý. Ovšem s tím, že ten druhý zase odhaduje myšlenky toho prvního, který ale odhaduje preference toho druhého… Teoreticky tu tedy máme nekonečný počet interakcí. A pointa tohoto myšlenkového experimentu je v tom, že takto nastavená „soutěž“ se může úplně odtrhnout od „skutečné“ krásy slečen a plně se koncentruje na odhady toho, co odhadují druzí. Na jakousi stínohru.

Pan Keynes tento příklad používal pro popis dění na akciovém trhu. Zde investoři z tohoto pohledu mohou mít svůj názor na hodnotu nějaké akcie (poměr hodnoty k ceně). Nicméně mohou dát přednost spekulacím o tom, co si o hodnotě myslí ostatní. V extrému by tak činili všichni oním zacykleným způsobem. A ceny by se mohly úplně odtrhnout od toho, čemu říkáme fundament.

Nyní se podívejme na následující graf, který ukazuje, jak ceny akcií na americkém trhu reagují na dvojité (zisky i tržby) negativní a pozitivní překvapení při zveřejňování čtvrtletních výsledků firem:

xx
Zdroj: X

Na pozitivní překvapení trh reaguje v naprosté většině případů růstem ceny dané akcie a na negativní překvapení poklesem. To není překvapivé. K tomu v grafu vidíme, že růst je v průměru o něco nižší, než reakce na překvapení negativní (méně než 2 % vs. více než 2 %). A čtvrtletí od čtvrtletí se síla reakcí může i výrazně lišit. Máme tu hodnoty cca +/- 5 %, ale také cca nulové.

Na onu soutěž krásy jsem si při pohledu na graf vzpomněl proto, že její rysy se dají možná vysledovat i na této úrovni. V první řadě proto, že ona překvapení jsou měřena relativně k takzvanému konsenzu, který ale fakticky žádným konsenzem není. Jde o průměr, či medián různých očekávání. Nicméně akcie se evidentně chovají, jako kdyby nějaký konsenzus – názor „ostatních“, existoval. Ve výsledku si tak investoři/spekulanti/tradeři o výsledcích mohou myslet své, ale reagují podle toho, jaks e liší od domnělého názoru většiny.

Současně se tu ale může projevovat subjektivní pohled, který hodnotí, jak moc je onen konsenzus optimistický, či naopak. Nyní je například podle grafu reakce na pozitivní překvapení hodně umírněná, zatímco překvapení negativní je notně „odměněno“. Já bych to neinterpretoval jako známku našponovaných očekávání, smysl mi dává opačné vysvětlení: Pokud někdo na konsenzus dosáhne, je to bráno jako žádný velký výkon. Pokud někdo nedosáhne ani na (umírněný vnímaný) konsenzus, je to bráno jako velké zklamání.

 

Čtěte více:

Dopadne AI jako ESG?
21.05.2024 17:37
O umělé inteligenci hovoří stále více firem a investorů. Podobná korpo...
Extrémem světových trhů jsou stále Spojené státy na straně jedné a UK na straně druhé
22.05.2024 17:57
Na světových trzích nyní pozorujeme téměř plošnou větší či menší valua...
Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
23.05.2024 17:25
Na trhu i mimo něj se docela často hovoří o vracení se k průměru. Patř...

Váš názor
  • Drechsler
    27.05.2024 10:57

    Je jistě obtížné neustále nás překvapovat novými souvislostmi. Keynes byl úspěšným investorem na burze. Možná by bylo zajímavé všimnout si, jak obchodoval. a v souvislosti s vaším jménem by mě zajímalo, kam až do minulosti jste ho vysledoval. Já jsem se setkával spíše s německou verzí Drechsler. S českou méně.
    Pracovitý Prosecký
    •  
      28.05.2024 16:56

      Myslím, že by mohlo být zajímavé vynést do toho grafu také volotilitu trhu (akciového). Jinak nevím, ta poslední věta článku "Já bych to neinterpretoval jako známku našponovaných očekávání, smysl mi dává opačné vysvětlení: Pokud někdo na konsenzus dosáhne, je to bráno jako žádný velký výkon. Pokud někdo nedosáhne ani na (umírněný vnímaný) konsenzus, je to bráno jako velké zklamání." mi nějak nesedí, z pohledu vnitřní logické konzistence. Ale možná jsem jen moc staromódní a málo flexibilní.
      Cuppy
Aktuální komentáře
16.06.2024
13:47Výletní plavby levnější než dovolená v hotelu. Porostou akcie jejich provozovatelů?  
8:02Víkendář: Přišel vlastně Apple s něčím převratným?
15.06.2024
15:33Bloomberg: Slabé prodeje elektromobilů stáčí svět dál od čisté nuly
8:06Víkendář: Mladí lidé volají po socialismu, protože neviděli fungující kapitalismus
14.06.2024
22:02Wall Street dál favorizuje AI tituly: ADBE + 14 %  
17:44Co se děje ve firmách?
17:13Reuters: Rusko v květnu zvýšilo vývoz ropných produktů po moři o deset procent
16:59Výprodeje v Evropě nabírají otáčky, americké techy se snaží vzdorovat  
15:58Perly týdne: Na býčím trhu se platí prémie za příběhy o budoucnosti, na medvědím trhu existuje diskont za současnost
14:32Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14:14Téma cel na čínská elektroauta rozhýbalo Evropu. Německo chce zastavit ztráty pro všechny
13:13Než otevře Wall Street: Adobe, RH  
12:53Výsledky Adobe: Akcie prudce rostou díky AI a zlepšenému výhledu  
12:13Evropské akcie si mohou zapsat nejhorší týden od ledna. Dolů je stahují obavy z politických turbulencí ve Francii
11:26RMS Mezzanine, a.s.: Vnitřní informace
11:20Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace
11:05BoJ mluví o vyšších sazbách a podstatném zmenšení QE, ale jenu to nestačí  
10:35Japonská centrální banka úroky nezměnila, hodlá však omezit nákupy dluhopisů
9:23Akcionáři automobilky Tesla schválili rekordní balík odměn pro Elona Muska
9:08Rozbřesk: Aleš Michl nechává pro červen ve hře 50 bps snížení sazeb, koruna pod lehkým tlakem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data