Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co brzdí českou ekonomiku? Že by malé schodky?

Co brzdí českou ekonomiku? Že by malé schodky?

18.11.2005 12:09

Poprvé publikováno v červenci 2003, zde jen aktualizováno
Vláda uspěla (v červnu 2003) v prvním čtení v Parlamentu se svým balíkem „reformních“ zákonů, nicméně výhled zůstává nepříznivý. Řada levicových (nebo „cenově elastičtějších“?) poslanců ČSSD dává najevo, že takhle si to vládnutí nepředstavovali a že spořit jejich vláda nebude. Je otázka s čím počítali, když odhlasovávali zvyšování výdajů v minulém parlamentu, ale finanční předvídavost není nejsilnější stránkou českých poslanců již řadu let.

Váhajícím poslancům se nyní ovšem dostává i „odborné“ pomoci. V celé řadě deníků vychází články bývalého místopředsedy československé vlády Valtra Komárka, který se snaží dokázat, že rozpočtový schodek je skvělá věc, bez které se růst neobejde a že Česká republika má schodek naopak malý a měla by ho zvyšovat. Pan profesor politické ekonomie (sic!) používá argumenty absurdně poskládané z nesourodých zdrojů. Například upozorňuje na prospěšnost Reaganových schodků začátkem 80. let, která byla motivována teorií strany nabídky a snižovala daně především bohatším Američanům a americkým firmám. Což o to, o úspěchu Reaganovy politiky lze vést debatu, ale pak by profesor Komárek musel požadovat snižování daní a ne zvyšování výdajů, jak následně činí.

Profesor Komárek totiž okamžitě přeskakuje na téma „dovoleného dluhu“ v rámci EU (myslí tím zřejmě maastrichtské kritérium státního dluhu ve výši maximálně 60 % HDP) a argumentuje, že jsme hluboce pod ním, a tedy bychom se měli dále zadlužovat. A dokonce i navrhuje, že mezi učitele, vědce, profesory (sic podruhé!), lékaře a další je možné rozdělit 1 bilion korun do roku 2009. To je věru prognostický výkon par excellence!

Pokud je dluh tak výborný stimulátor růstu, proč se zastavovat u hladiny 60 % HDP? Proč nejít na 100 %? Nebo na 200 %? Itálie má dluh 106 % HDP a podle „Komárkova pravidla“ by tak asi měla být výrazně bohatší než Španělsko s dluhem „pouhých“ 52 % HDP. Belgie má dluh 103 % HDP a Dánsko 42 % HDP, takže Belgie je bohatší? Úplným zoufalcem by pak asi mělo být Irsko s dluhem 33 % HDP, o Lucembursku s dluhem ve výši 4 % HDP (čtyř procent!) ani nemluvě.

Samozřejmě, že ve skutečnosti je to složitější a záleží především na velikosti vládních výdajů a jejich efektivnosti. Pokud však jsme schopni vystopovat nějakou souvislost mezi dluhem vlády a ekonomickým růstem, pak je to závislost negativní. Neexistuje na světě země, která by k bohatství přišla zadlužováním, existuje však řada příkladů zemí, které zbohatly (kromě jiného) i díky opatrné rozpočtové politice. Takové „jemnosti“ ovšem prognostiky, bohužel, většinou nezajímají, oni mají své vize. Bohužel, takto nekompetentní vize dovedly české rozpočty tam, kde jsou dnes. Argumentace ve prospěch vyššího zadlužení sice může poskytnout „alibi“ některým poslancům v parlamentě, ale odborně je na neakceptovatelné úrovni.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Ach jo...
    18.11.2005 14:30

    Samozřejmě... Je zásadní rozdíl zadlužit se kvůli investicím nebo kvůli spotřebě... Vláda ČSSD nás zadlužuje kvůli spotřebě... A to je to nejhorší, co může dělat... Kvaziinvestice typu Hyundai moc efektivní nejsou... Nepotřebujeme se totiž industrializovat... My potřebujeme vybudovat informační společnost založenou na vědění a ne dělání za minimální mzdu !!!
    QEntity
    • 21.11.2005 10:13

      Máte plnou pravdu, jenomže potřebujeme taky zaměstnat takové lidi, kteří na IT nebudou mít nikdy, proto jsou i ty Hyudaie nezbytné. Chtít dát kvalitní základní vzdělání všem je nezbytné. Chtít však z většiny nadělat inženýry , doktory a pod. by bylo absurdní. Komárek by si měl vzpomenout jak radil Kubě.
      ronaldo
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data