Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zkušenosti s každoročním snižováním nákladů na informační technologie

30.06.2005 12:20
Autor: 

Přemýšlíte, jak se vymanit z každoročního kolotoče nákupu nových počítačů, jak se připravit na přechod na nová Windows? Chci se s vámi podělit o jeden z příkladů, že to jde.

„Uvolníme vám sice méně peněz než minulý rok, ale předpokládáme, že vaše výkony porostou. Vůbec nejlepší by bylo, kdybyste přímo přispívali k rozvoji našeho podnikání.“ To jsou věty, které často slýchají vedoucí informačních oddělení od manažerů společností. Investoři, podnikatelé a manažeři vyžadují více muziky za méně peněz: tedy aby informační technologie (IT) stále méně zatěžovaly rozpočet organizace, ale aby zároveň pomáhaly rozšiřovat podnikání a zvyšovat výkonnost podniku.

S jedním možným řešením tohoto „rozporu“ jsem se setkal při práci na případové studii v HVB Bank Czech Republic, a. s. Zadání managementu banky bylo podobné: snižte každoroční investice do IT, ale zároveň se připravte na to, že budete muset podporovat naše nové klientské služby, zavedete nové aplikace a novou verzi Windows. Více muziky za méně peněz.

IT oddělení HVB Bank nemělo lehkou úlohu – muselo vybrat řešení a najít partnera, který by měl zkušenosti s realizací podobného zadání ve velkých institucích a disponoval pobočkami po celém Česku. Jaroslav Vašek z oddělení technické podpory a rozvoje HVB Bank mi při našem rozhovoru ukázal, jak byla banka při rozhodování o novém řešení opatrná a velmi pečlivě zvažovala a vybírala. Nakonec se rozhodla pro řešení založené na provozování aplikací na serverech, kdy jsou aplikace instalovány na jednom místě a uživatelé se k nim pouze připojují ze svých pracovišť (terminálový režim).

Banka si chtěla řešení i řešitele nejdříve důkladně vyzkoušet. Pověřila tedy společnost OrBit, nejlepšího partnera společnosti Citrix Systems v ČR, aby v jedné z pražských poboček banky vybudoval vzorové řešení a na něm ukázal, jaké služby je schopen zaručit. Teprve na základě kladných výsledků těchto zkoušek potom OrBit dostal zelenou a mohl celý projekt dokončit i v ostatních pobočkách HVB Bank po celé republice.

Je důležité, že pro zaměstnance banky byly všechny změny „neviditelné“. „Uživatelé se zabývali více novými Windows 2000 a hledáním ikon svých oblíbených aplikací. Vůbec se nestarali o to, co všechno se změnilo za hranicí jejich počítače. Chtěl bych být někdy v jejich kůži,“ usmál se při našem rozhovoru pan Vašek. Ale pak zvážněl: „Ale to je naprosto v pořádku, změny se nesmí dotknout uživatelů ani jejich produktivity.“

Celý projekt byl úspěšně dokončen na začátku března 2005 a již v prvním roce se potvrdilo, že pomohl zastavit kolotoč každoročního investování do počítačů. Pan Vašek to vyjádřil na názorném příkladu: „Pokud jsme v minulosti obměňovali na pobočkách velké množství počítačů z důvodu rostoucích nároků na hardware, teď to dělat nemusíme a úspora času je markantní. Managementu banky jsme byli schopni vyčíslit první úspory už při našem přechodu na Windows 2000.“

Přínosy

– úspory bylo možné doložit vedení banky již v prvním roce,
– banka není nucena nakupovat každý rok tolik nových počítačů jako dříve,
– zaměstnanců se změny vůbec nedotkly,
– banka nemusí tolik platit za softwarové licence,
– zvýšila se bezpečnost dat a dostupnost zálohovaných dat.

Chci vědět o řešení v HVB Bank více .



HVB Bank vstoupila na český trh v říjnu 2001. Vznikla integrací dvou dosud samostatně působících úspěšných bankovních domů BankAustria/Creditanstalt Czech Republic, a. s., a HypoVereinsbank CZ, a. s. 4. banka českého trhu.

Martin Kamín

Komerční prezentace


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů