Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S větší hotovostí přes hranice EU pouze po předchozím oznámení

S větší hotovostí přes hranice EU pouze po předchozím oznámení

28.02.2005 12:42
Autor: 

Tak zní společné stanovisko Rady Evropské unie z poloviny února k návrhu nařízení, které by mělo regulovat pohyb peněz v hotovosti přes vnější hranice Evropské unie. Návrh nařízení se netýká pohybu peněz v rámci EU.

Navrhovaná úprava by měla zavést jednotný režim monitorování pohybu peněz přes vnější hranice EU jako další nástroj boje s praním špinavých peněz. V současné době monitorují pohyb peněz v hotovosti celní orgány pouze některých členských států EU (např. Francie, Německo, Řecko, Itálie, Portugalsko, Španělsko), přičemž prahové hodnoty pro oznamovací povinnost si tyto státy stanovují samostatně a pohybují se od 7 600 euro do 15 000 euro.

Každá osoba opouštějící prostor EU nebo do něj vstupující bude dle navrhované úpravy povinna nahlásit převoz peněz v hotovosti v hodnotě nad 10 000 euro. Pojem peníze by měl zastřešovat bankovky, mince, cestovní šeky a peněžní poukázky. Cestující osoby podléhající oznamovací povinnosti budou povinny nahlásit svoje identifikační údaje, množství převážených peněz, adresáta a účel určení peněz, vlastníka, způsob přepravy a konečnou destinaci. Příslušný formulář odevzdají celním orgánům členského státu, do kterého budou vstupovat nebo který budou opouštět. Návrh Evropské komise počítá s jednotným formulářem, avšak Rada EU ve svém stanovisku navrhuje umožnit i flexibilnější formu ústní či elektronickou. V případě porušení oznamovací povinnosti by měl být celní orgán oprávněn uložit pokutu, která by ale dle návrhu nařízení nepřesahovala čtvrtinu hodnoty převážené částky.

Celní orgány by měly mít pravomoc klást cestujícím převážejícím nadlimitní částky dotazy týkající se převážené hotovosti a zadržet peníze po dobu tří dnů s možností rozšíření lhůty až na jeden měsíc, nabudou-li podezření z praní špinavých peněz. V případě odůvodněného podezření z praní špinavých peněz je pak tato kompetence celních orgánů navrhována i ohledně peněz v hodnotě nižší než 10 000 euro. Monitorovány by tak měly být např. i osoby, u kterých se zjistí, že převáží částky pod hranicí 10 000 euro, avšak opakovaně.

Původní návrh nařízení Evropské komise počítal s hranicí pro oznamovací povinnost ve výši 15 000 euro v souladu s úpravou ve směrnici o předcházení zneužití finančního systému k praní peněz. (Tato směrnice již byla do českého právního řádu implementována novelou zákona č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti.) Rada Evropské unie však ve svém stanovisku zaujala přísnější přístup a navrhuje částku snížit na výše uváděných 10 000 euro.

Návrh nařízení zatím není konečný, a jelikož jeho přijetí spadá pod režim tzv. spolurozhodovací procedury, bude nyní diskutován ve druhém čtení v Evropském parlamentu. Pokud by úprava byla přijata v navrhované formě nařízení, pak by ve všech členských státech platila v této jednotné podobě přímo a automaticky, tj. bez další implementace. Poslanci Evropského parlamentu se však nechali slyšet, že by úpravu raději viděli ve formě směrnice s určitým prostorem pro vlastní úpravu jednotlivých členských států a současně s delším časovým obdobím pro nabytí účinnosti navrhovaných pravidel. Budeme tedy dále sledovat, jak se legislativní postup v této záležitosti bude vyvíjet.

Monika Feigerlová

Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data