Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kterým směrem se vydá slovenská koruna a dluhopisy?

Kterým směrem se vydá slovenská koruna a dluhopisy?

20.01.2005 12:52
Autor: 

Predchádzajúci rok bol pre slovenskú korunu mimoriadne úspešný. Nominálne posilnila voči euru o 6,2 %, napriek úsiliu centrálnej banky, spomaliť tempo jej zhodnocovania. Apreciačný trend je naštartovaný už dva roky. Bude pokračovať i v tomto roku? Všeobecne sa dá povedať, že sa dá len ťažko hľadať dôvod prečo by nemala koruna posilňovať. Naše predpoklady sú založené na viacerých faktoroch.

Čo podporí korunu? Prvým faktorom, ktorý by mal podporiť zhodnocovanie koruny je priaznivý makroekonomický vývoj. Tempo rastu hrubého domáceho produktu by podľa našich odhadov malo dosiahnuť 5 % hlavne pod vplyvom akcelerujúcej domácej spotreby a investícií. Bude to výrazne viac, než v eurozóne či v krajinách regiónu. Podstatný bude i výrazný predstih rastu produktivity práce v SR pred starými krajinami EÚ. Za posledné dva roky vzrástla reálna produktivita v priemysle priemerne o 7,5 % medziročne. Vyšší rast produktivity práce bude pokračovať naďalej a zvyšovať konkurencieschopnosť domácich exportérov. Hoci by malo pokračovať prehlbovanie jej deficitu i deficitu bežného účtu, nepovažujeme to za hrozbu pre korunu. Zhoršovanie obchodnej bilancie pôjde na vrub najmä dovozom investičných celkov a technológií, ktoré sa v budúcnosti premietnú do vyššej exportnej výkonnosti Slovenska. Je však nepochybné, že i časť rastúcej spotreby bude tlačiť na rast dovozu do SR. Podiel deficitu bežného účtu na HDP by mal dosiahnuť 4,5 %, čo nehodnotíme negatívne, keďže bude s veľkou pravdepodobnosťou pokrytý prílevom zahraničných investícií.

Práve investície predstavujú druhý faktor, ktorý by mal prispieť k silnejšej úrovni kurzu. Očakávame, že ich objem by v tomto roku mal dosiahnuť takmer 90 mld. Sk. Pôjde o investície najmä v súvislosti s rozvojom automobilového priemyslu, a to nielen o výstavbu dvoch automobiliek (PSA a Kia), ale i o investície do odvetví, ktoré s nimi úzko súvisia. Už v minulom roku bolo ohlásených viacero projektov, príchod veľkých investorov, k ich reálnemu uskutočneniu však príde pravdepdoobne až v tomto roku.

Prílev investícií podporuje i proreformný kurz vlády. Ten by mal byť tretím faktorom posilňovania kurzu. Vláde sa v minulom roku podarilo do úspešného konca dotiahnuť dôležité reformy – daňovú, sociálneho systému, dôchodkovú či zdravotníctva. To ocenila i Svetová banka, keď vo svojej štúdii Doing Business označila Slovensko za krajinu s najväčším zlepšením podnikateľského prostredia. Domáca politická scéna je relatívne stabilná a napriek tomu, že vláda je stále menšinová, nemá problém presadiť v parlamente dôležité zákony. Do volieb v roku 2006 určite vydrží v pôvodnej zostave.

Ďalším faktorom a nie menej významným je i stále dobrý úrokový diferenciál. ECB zrejme zvýši úrokové sadzby najskôr až na prelome roka (alebo v roku 2006) a pri predpoklade, že sadzby na Slovensku sa meniť nebudú, zostanú korunové výnosy stále atraktívne. Dá si NBS time-out?

Pri úvahách o ďalšom zhodnocovaní koruny treba brať do úvahy silného hráča na trhu – Národnú banku Slovenska.

Pokračování analýzy naleznete v Makroekonomickém přehledu s tématem "Kterým směrem se vydá slovenská koruna a dluhopisy?", ke stažení ve formátu pdf ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data