Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
M&A v roce 2004 - uhlí a televize

M&A v roce 2004 - uhlí a televize

05.01.2005 16:14
Autor: Petr Kováč

Rok 2004 dospěl ke svému konci, a to svádí k drobnému postřehu a zhodnocení. Rozhodně šlo o rok, který nebyl nudný. Převážná část roku se vedla ve znamení malých a středně velkých transakcí (o velkých, především privatizačních projektech se hlavně bouřlivě diskutovalo). Počet zrealizovaných transakcí byl ve srovnání s předchozími roky vysoký a struktura transakcí poměrně pestrá. Listopad a prosinec však přinesly transakce z kategorie velkých a ty se jednoznačně staly transakcemi roku. Přestože si odkup skupiny Karbon Invest finančními investory a akvizice TV Nova staronovým americkým investorem CME nejsou na první pohled příliš podobné, je zajímavé se zamyslet nad tím, co je spojuje. Nechme stranou to, že obě transakce patří co do velikosti do zhruba stejné kategorie - TV Nova stála cca. 15 miliard a u Karbon Investu se také hovoří o miliardách.

Co je u obou transakcí společné je odvaha investorů a překvapení, které oznámení transakcí způsobilo. Američtí investoři z CME se jistě museli oprostit od mnohých vzpomínek na to, co si v České republice v uplynulých letech zažili a oznámením transakce způsobili opravdický šok (a nejen u zaměstnanců TV Nova). Bylo by velice nefér, pokud bychom na tomto místě opomněli zmínit skupinu PPF, která v transakci TV Nova sehrála neméně důležitou roli jako američtí investoři ze CME. PPF odchází z TV Nova s krásným výnosem, který si za svoje angažmá při očištění televize zaslouží. PPF sice odchází z TV Nova, ale zároveň se stává jedním z velkých akcionářů CME, což je krok, který si taktéž zaslouží naši pozornost.

Finanční investoři vstupující do Karbon Investu zas prokázali obdivuhodnou přímočarost při realizaci svého cíle, neboť museli v relativně krátkém čase řešit hned několik mnohorozměrných výzev. Skupina Karbon Invest je přece jen jeden z největších zaměstnavatelů v České republice a struktura skupiny v sobě zahrnuje pěknou řádku společností a rozdílných podnikatelských aktivit.

Je vhodné zdůraznit, že obě zmíněné transakce byly připraveny ve velkém utajení a informace o nich pronikly na veřejnost až v okamžiku, kdy si to účastníci transakce přáli. To jednoznačně zvedá české standardy o mnoho úrovní výše a posunuje nás směrem k civilizovanému světu.

V rámci obou transakcí dochází i ke dvěma comebackům. Do České republiky se vrací CME a na scénu se po krátkém odpočinku vrací Zdeněk Bakala. Zdeněk Bakala se vrací na investorskou scénu, a to přímo do OKD, pro které organizoval (to bylo ještě v dresu Patria Finance) v polovině devadesátých let emisi dluhopisů. Byla to jedna z prvních transakcí tehdy čerstvě založené Patrie, přičemž v polovině devadesátých let byla emise dluhopisů OKD odvážným pionýrským kouskem, ač se to z dnešního pohledu možná nezdá. Lze tedy těžko posoudit, který z návratů je zajímavější, nicméně oba přinášejí pestrost do investorského pelotonu v České republice. Domnívám se, že ani jeden z výše jmenovaných nebude mít zájem se jen tak vézt v závětří skupiny, ale že se bude snažit o dosažení „Le Maillot Jaune” (žlutý trikot).

Těžko si představit, že dvě, byť velké transakce definitivně změní svět M&A v České republice. Nicméně představují nový trend a inspiraci pro další následovníky. Vzhůru tedy do roku 2005, kde doufám na nás čekají nové a smělé transakce.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university