Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

26.10.2004 14:14
Autor: 

Slovensko
Dlhopisový trh bol po väčšinu týždňa utlmený a ožil až ku koncu pracovného týždňa. Výnosy sa veľmi nemenili a krivka bola stabilná. Zmena nastala až v piatok. Opäť sa prejavilo previazanie na devízový trh. Koruna spočiatku vegetujúca pod hranicou 40,0 SKK/EUR zhodnotila v dôsledku slov člena Bankovej rady NBS Mrvu. Silnejší kurz sa automaticky premietol aj do čulého ruchu na trhu s fixným výnosom. Okamžite bolo badať tlak na pokles sadzieb. Naďalej zastávame názor, že po skončení silnej ponuky štátu na bondovom trhu na dlhom konci krivky môžu výnosy mierne klesnúť.

Polsko
Ceny polských dluhopisů byly v minulém týdnu relativně stabilní. Trh v pondělí otevíral na hodnotách 7,04%, 7,04% a 6,83% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. V pondělí došlo k mírnému růstu výnosů, v úterý však došlo ke korekci v reakci na zveřejnění nižší než očekávaný růst výrobních cen. Ve středu zveřejněná konvergenční zpráva impuls na trh nepřinesla, mírné snížení výnosů na krátkém konci křivky způsobilo prohlášení MMF o tom, že se míra inflace vrátí v roce 2005 na úroveň 2,5%. Ani čtvrteční prohlášení dvou členů výboru pro měnovou politiku, z nichž vyplývala nižší pravděpodobnost růstu sazeb v krátkodobém horizontu, nezpůsobila cenový výkyv. Stejně tomu bylo u pátečních maloobchodních tržeb a jádrové inflace. Trh tak v pátek zavíral na hodnotách 7,02%, 7,04% a 6,80% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

V tomto týdnu bude mít na vývoj cen největší vliv jednání výboru pro měnovou politiku, nikdo však nečeká, že by na zasedání došlo ke zvýšení sazeb. Současný stagnační trend tak podle nás vydrží až do konce tohoto týdne. Maďarsko
Maďarské dluhopisy zažily vynikající týden. Výnosy v průběhu týdne klesaly podél celé výnosové křivky, přičemž jejich pád akceleroval v pátek, kdy prezident MNB připustil, že další snížení oficiální sazby je možné, pokud inflace bude dále klesat (což je velmi pravděpodobné). Nicméně navzdory registrovanému poklesu výnosů, pohled na krátký konec křivky a sazby FRA (sazba 1x4 činí 10,41 %) naznačuje, že trh si další redukcí základní sazby rozhodně jist není (analytici podle konsensu Reuters počítají, že sazby zůstanou nezměněny). Tento týden bude ve znamení akce pěti a desetiletých vládních dluhopisů. Vládní agentura pro řízení státního dluhu (AKK) v aukci nabízí tradiční množství 35 mld. HUF, resp. 25 mld. HUF. Čtvrteční aukce by mohla mít vliv na průběh obchodování v tomto týdnu. Dostaví-li se před aukcí obvyklé zaujímání pozic ze strany investorů, nelze vyloučit mírné oslabení cen v první polovině týdne. Oznámení výsledků aukce by ve čtvrtek mohlo přinést na trh jistou úlevu a tedy i pokles výnosů.

Na závěr dodejme, že trh by mohl rovněž ovlivnit také začátek parlamentního projednávání dodatku zákonu o MNB. Případné schválení dodatku by totiž relativně rychle (již v prosinci?) mohlo ovlivnit rozhodování bankovní rady MNB.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data