Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňová unie podle Sarkozyho aneb příliš žhavé léto ve Francii

Daňová unie podle Sarkozyho aneb příliš žhavé léto ve Francii

07.09.2004 17:33
Autor: 

Už se zdálo, že idea přinutit (relativně) chudé země východní části Evropské unie zvýšit daně vzala za své. Jako většina nesmyslných výplodů okurkové sezóny. Jenže letos bylo léto ve Francii delší a žhavější. Ministr financí země galského kohouta včera polozapomenuté téma znovu otevřel a řádně přitvrdil. Podle něj by všechny nové země, které mají sazbu daně z firemních zisků nižší než evropský průměr, měly přijít o možnost čerpat prostředky ze strukturálních fondů.

Není jasné, co francouzský průmysl myslel unijním průměrem. Pokud měl na mysli průměr celé EU 25, potom dotažení jeho nápadu končí daňovou unií. Spíše ale nadále dělí EU na „starou“ a „novou“ část. Ve své arogantní přezíravosti se zřejmě učil u svého velkého vzoru Jacquese Chiraca. Ostatně v citaci jeho projevu, se kterou přišly tiskové agentury, vyhrožuje pouze novým členům EU. Ve Francii a na východ od Německa by zřejmě měly být firemní zisky zdaněny 35 až 40 procenty, zatímco Irsko by zůstalo daňovým rájem s 12,5procentní sazbou. Mluvit do daňové politiky Švédsku, Finsku či Portugalsku, které daní firemní zisky méně než 30 procenty, by se francouzský ministr patrně neodvážil.

V čem je vlastně jeho nápad nesmyslný? Především v tom, že rozpočtové politiky jednotlivých zemí jsou značně rozdílné. Některé vlády rády rozdávají hodně (to co se seberou na daní), jiné méně. Míra přerozdělování, a tedy i náročnost na financování inkasem daní se značně liší. Zatímco v Irsku je skrze veřejné rozpočty přerozděleno 36 % HDP a ve Španělsku 39 % HDP, švédský stát blahobytu si žádá přerozdělení 58 % HDP. Dále záleží na zvolené struktuře daní. Například právě Švédové hojně využívají ekologických daní a nemusí tedy tolik danit firemní zisky. Vzhledem k existenci jednotného trhu EU je logická harmonizace celních sazeb, harmonizace DPH a spotřebních daní ve formě určitých minimálních sazeb. Sjednocení přímých daní je ale úzce svázáno s vytvořením politické unie, k čemuž má EU stále daleko a je otázka, zda je to cílem evropské integrace.

Zbývá otázka, jak může ministr financí přijít s takovou myšlenkou? V červenci rezignoval Alain Juppé, šéf UMP (Union pour un movement populaire), politické strany s většinou (369 z 577 křesel) v Národním shromáždění (dolní komora parlamentu). Nicolas Sarkozy je pasován do role žhavého kandidáta na nového šéfa nejsilnější politické strany ve Francii. Možná proto se chce blýsknout před svými stranickými kolegy tím, že zabrání „delokalizaci“ firem, jak kulantně nazývá ztrátu konkurenceschopnosti Francie a přesun firem za nižšími náklady. Možná chce francouzským občanům alespoň částečně osladit život, když na ně jinak čeká řada nepříjemných reforem. Nutno uznat, že francouzský ministr financí je velmi kreativní. Připomeňme ještě nápad regulovat ceny zboží v hypermarketech a touhu stavět a sanovat národní „šampiony“.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data