Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

H1 výsledky Unipetrolu - co je zajímavé dodat

06.08.2004 10:04
Autor: 

HI výsledky jsou relevantní zejména pro ty, kteří váhají zda využít budoucího odkupu, či si ponechat/zakoupit akcii jako sázku na úspěšnou vlastnicko-operačně-finanční restrukturalizaci holdingu. Její razance a komplexnost bude ale zřejmě veliká, pro odhad stavu společnosti po její implementaci - tj. ve středně-dlouhém období, jsou tedy současná pololetní, respektive QII čísla, omezeného významu. Ta navíc nebyla, až na výjimky, překvapivá, výrazným rozhodovacím impulsem asi proto skutečně nebudou.

Konsolidovaný hospodářský výsledek skupiny Unipetrol za účetní období končící 30. červnem 2004 činí podle CAS 1.143,9 milionu Kč. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, kdy skupina vykázala kladný hospodářský výsledek 727,3 mil. Kč. Celkové tržby skupiny za sledované období přesáhly 34 miliard Kč (z toho tržby za prodej vlastních výrobků a služeb činily téměř 30 miliard Kč, tržby za prodej zboží dosáhly hodnoty 4,1 miliardy Kč). Celková aktiva skupiny Unipetrol činila 72,6 miliardy Kč.

Uvedené je samozřejmě odrazem hospodaření dceřiných společností. Jeho výsek - marže na úrovni přidané hodnoty, je shrnut v následujících grafech. Je patrné, že ani u Čraf, ani u Benziny, nepřineslo druhé čtvrtletí zlepšení oproti prvnímu, naopak. Paramu se díky jeho produktovému portfoliu a restrukturalizaci daří marže dále zlepšovat. Pokles je znatelný i v petrochemii, výjimkou je restrukturalizující se Spolana, která se výrazně zlepšuje, ale má ještě co dohánět.


Zdroj: Unipetrol, Patria Finance

Ne samotné marže, ale zisky (tj. marže a velikost tržeb) jsou tím, co determinuje návratnost aktiv a spolu s investicemi volné cash flow (respektive CFROIC). Rostoucí ceny vstupů (vázaných zde přímo, či nepřímo na ropu) sice často tlačí marže poněkud dolů tak, jak výstupní ceny (např. díky ostré konkurenci, či nedostatečnému oživení poptávky během cyklu) ne plně kopírují ceny vstupní. Nárůst cen výstupních a následně tržeb ale i přes pokles marže může být dostatečný pro nárůst zisků; do hry pak dále vstupují zejména změny v prodaných objemech a restrukturalizace společností.

Růst/pokles tržeb y-o-y je vyznačen v následujícím grafu, při jeho interpretaci nutno brát v úvahu nový model provozu České rafinérské a jeho vliv na zbytek holdingu, u Spolany pak divestici LAO technologie.


Zdroj: Unipetrol, Patria Finance

Upozorněme na vcelku pozitivní výsledky Chemopetrolu, který výrazně investoval do svých kapacit a přes možné počáteční komplikace se zdá, že tyto mohou mít potenciál pokrýt své náklady kapitálu (ROIC je ovšem u většiny společností na úrovni hluboko pod WACC).

Detailnější popis výsledků přináší následující, pramenem je tisková zpráva Unipetrolu:

Petrochemie

V prvním pololetí roku 2004 Chemopetrol, a.s. dosáhl zisku před zdaněním ve výši 651 mil. Kč, což v porovnání se ziskem 183 mil. Kč za stejné období loňského roku představuje zlepšení o 468 mil. Kč. V oblasti provozního hospodářského výsledku došlo k významnému nárůstu výkonnosti proti 1 pololetí 2003. Provozní hospodářský výsledek se za srovnatelné období zvýšil ze 496,4 mil. Kč v loňském roce na 1 209,2 mil. Kč, tj. o 712,8 mil. Kč. Tržby za vlastní výrobky oproti prvnímu pololetí roku 2003 vzrostly na 12,4 mld. Kč. Na výsledku prvního pololetí se pozitivně projevily příznivé petrochemické marže a vysoký objem výroby a prodeje.

Ke 30. 6. 2004 vytvořil Kaučuk zisk před zdaněním 118 mil. Kč, při provozním výsledku hospodaření ve výši 225 mil. Kč. Za první pololetí loňského roku činil zisk před zdaněním 141 mil. Kč. Tržby za vlastní výrobky a služby dosáhly výše 4 857 mil. Kč a jsou o 16,5% vyšší než za stejné období předchozího roku. V obou oblastech hlavní činnosti, na trzích polystyrenů i SBR pokračoval silný růst cen vstupních surovin. U SBR se jej podařilo díky vysoké poptávce po gumárenských směsích částečně promítnout i do cen produktů, v polystyrenech však marže stagnovaly.

V prvním pololetí roku 2004 Spolana vykázala zisk před zdaněním ve výši 50,6 milionu Kč (srovnatelné období roku 2003 – ztráta 313,6 milionu Kč). Příznivě se vyvíjecí situace na trhu s plasty je odrazem ve vyšších tržbách za chemickou výrobu (zejména prodej PVC a síranu amonného). V letošním prvním pololetí Spolana utržila za vlastní výrobky a služby 2,5 miliardy Kč, v loňském prvním pololetí to bylo 2,65 miliardy Kč (na obratu se ještě podílely lineární alfaolefiny - výroba byla koncem července 2003 zastavena).

Rafinerie, velkoobchod a detail

Benzina dosáhla z a 1. pololetí 2004 objem tržeb ve výši 9, 0 mld. Kč t.j. proti stejnému období r. 2003 nárůst tržeb o 30%. Z celkového objemu prodaných motorových paliv za 1. pololetí 2004 bylo 55% v sortimentu dieselových paliv a 45 % v sortimentu automobilových benzinů. U skupiny automobilových benzinů se zvýšená poptávka za hodnocené období projevila u nosného druhu BA 95 Naturál, který dosáhl na čerpacích stanicích nárůst s indexem 102,1 %proti r.2003. V celkovém prodeji motorové nafty byl za 1. pololetí t.r. proti srovnatelnému období r.2003 zaznamenán nárůst prodeje s indexem 120%. Negativní výsledek hospodaření ve výši 261,7 mil. Kč je ovlivněn především růstovým vývojem cen ropy v 1. pololetí i souvisejícím vývojem cen pohonných hmot. V ostrém konkurenčním prostředí maloobchodního trhu čerpacích stanic nebyl tento nárůst v potřebném rozsahu aplikován do konečných prodejních cen. Nepodařilo se naplnit za hodnocené období plánovaný objem obchodní marže.

Paramo vytvořilo v prvním pololetí roku 2004 zisk před zdaněním ve výši 100,3 mil. Kč, což v porovnání se stejným obdobím loňského roku představuje zlepšení o téměř 74 mil. Kč. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb dosáhly výše 2,9 miliardy Kč ( 2,1 miliardy Kč v prvním pololetí 2003). Aktiva společnosti dosáhla hodnoty 4,1 miliardy Kč. Ve srovnání s pololetím loňského roku se jedná o nárůst přesahující 1 miliardu Kč. Hospodaření společnosti pozitivně ovlivnila řada faktorů, z nichž stojí za zmínku zejména příznivý vývoj marží na komoditních trzích, posilování české koruny vůči americkému dolaru při nákupu ropy či rostoucí prodej asfaltů a topných olejů v rámci přepracovací rafinérie. Společnost pokračovala v restrukturalizaci po fúzi s Koramem, zahájila marketingové akce na podporu značky Mogul a získala velké zakázky v rámci obchodních soutěží. Na druhé straně se společnost musela vyrovnat s vysokou a nestabilní cenou ropy, jako i se sílící konkurencí na trhu, která tlačí na ceny především v oblasti topných i mazacích olejů a asfaltů. Poměrně vysokým fixním nákladům Paramo čelilo přijatými úspornými opatřeními.

Hospodářský výsledek společnosti Unipetrol Rafinerie za první pololetí dosáhl výše 119,8 mil. Kč. Překročení je způsobeno především vyšší průměrnou rafinérskou marží, její pozitivní vliv byl částečně omezen nižším zpracováním ropy. Vzhledem k zahájení činnosti Unipetrol Rafinérie v loňském roce, nelze srovnávat dosaženou výši tržeb, které za I. pololetí dosáhly 26,1 mld. Kč.

Česká rafinérská v prvním pololetí roku 2004 zpracovala více než 2,7 miliónu tun ropy. V porovnání s loňskem se snížila produkce finálních produktů, na druhé straně vzrostla výroba surovin pro petrochemický průmysl. Produkce společnosti byla v letošním prvním pololetí ovlivněna plánovanou odstávkou obou jejích rafinérií v Kralupech nad Vltavou (spojenou s údržbou technického zařízení) a v Litvínově (spojenou s dokončením realizace projektu Čistých paliv). Nižší odbyt pohonných hmot, především v počátečním období roku, byl mj. ovlivněn vyšším předzásobením prodejců před změnou spotřební daně k začátku tohoto roku. Ve finančním hospodaření Česká rafinérská podle neauditovaných výsledků dosáhla v prvním pololetí 2004 zisku před zdaněním 232 miliónů Kč. Obrat za toto období činil 4,5 mld. Kč. Ve stejném období roku 2003 společnost zaznamenala zisk 372 miliónů Kč při obratu 22,4 miliardy Kč. Výsledky těchto dvou období však nejsou srovnatelné, neboť Česká rafinérská v jejich průběhu působila v rozdílných režimech – v prvním pololetí roku 2003 jako výrobně obchodní jednotka a v prvních šesti měsících letošního roku jako přepracovací rafinérie. Česká rafinérská na tento nový režim fungování přešla k 1. srpnu roku 2003. Od tohoto data obchodní činnost - tzn. nákup ropy a prodej hotových produktů – od ní převzaly tuzemské obchodní společnosti jejích akcionářů. Tento změněný režim ovlivňuje jak úroveň zisku České rafinérské, tak výši obratu, ve kterém se již neodráží cena rafinérských produktů, ale pouze přepracovací poplatek za zpracování ropy.

Jiří Soustružník


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.