Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České odbory: zase špatně

České odbory: zase špatně

25.05.2004 12:50
Autor: 

Čeští odboráři stále lépe plní neocenitelnou funkci identifikátoru špatných nápadů – ostatně již profesor Parkinson psal o tom, jak důležité je míti takového člověka ve firmě, už jenom proto, aby se vedení mohlo vyvarovat chyb.

V loňském roce se odboráři zastávali ochranářských praktik některých zemí EU na trhu práce a argumentovali tím, že v EU přece klesá nezaměstnanost (z 10,6 % v roce 1999 na 7,8 % v roce 2002). Jak už to tak bývá, přesně v ten měsíc, kdy takto argumentoval předseda ČMKOS pan Milan Štěch, začala v EU nezaměstnanost zase růst a nyní je na úrovni 8,8 %.

To samo o sobě, pravda, mnoho nevypovídá, ale zajímavější je, jak je nezaměstnanost v EU „rozložena“. Nejrychleji roste v zemích našimi odboráři opěvovanými: v Německu je nyní bez práce 10,5 % práceschopného obyvatelstva, v Belgii dokonce 12,4 %. Nezaměstnanost stoupá i v Dánsku, Švédsku a Nizozemí, tam ovšem dosahuje nižších hodnot okolo 6 %.

V jiných státech ovšem nezaměstnanost klesá. A jsou to přesně ty země, které se odborářskými radami neřídí. V Británii je bez práce 4,7 % práceschopného obyvatelstva (tj. méně než před rokem), nezaměstnanost klesá i ve Španělsku (kde je ale stále vysoká, především díky zděděným neefektivnostem po socialistických vládách 80. let minulého století).

Čeští odboráři jsou ale neoblomní a přicházejí s dalšími nápady. Firmám by se podle nich měly zcela zakázat přesčasy (které jsou dnes, pokud jste to nevěděli, možné jen 8 hodin týdně a více jen po zvláštním ujednání se zaměstnanci …) S odzbrojující logikou odbory tvrdí, že je to skvělý nápad, neboť jediná země, která toto pravidlo nemá, je Velká Británie … No právě! A téměř jediná Británie má v Evropě nezaměstnanost pod 5 %. Nestálo by to za úvahu?

Ať se to odborářům líbí, či ne, úspěšné jsou ty země, které mají pracovní trh co nejflexibilnější. To samozřejmě neznamená, že by zaměstnanci neměli právo na jakoukoliv ochranu, nebo že by bylo vhodné zcela eliminovat sociální dialog. Jak ví každá slušná firma, zaměstnance se vyplácí informovat a diskutovat s nimi. Nelze však ve jménu „sociálního smíru“ bránit tomu, že prodělávající firma propouští zaměstnance, jak to žádala francouzská vláda. Stejně tak je škodlivé, získají-li odbory moc nad firmami, jako v Německu, protože zájmy odborářů jsou nutně krátkodobé a soustřeďují se na udržení míst a zvyšování mezd pro stávající zaměstnance a nikoliv na dlouhodobou perspektivu firmy.

Ondřej Schneider
Institut ekonomických studií FSV UK a Leadership Forum Praha
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Přesčasy
    26.05.2004 8:20

    S článkem jako celkem souhlasím, ale neodpustím si poznámku k odstavci o pravidlech pro přesčasy. O maximálně 8 hodinách přesčasů týdně a více jen po zvláštním ujednání se zaměstnanci se pěkně píše člověku u kafíčka z tepla kanceláře s pevnou pracovní dobou. Realita naší roklinky je však úplně jiná. Zákoník práce se prakticky nikde nedodržuje. Čím je nezaměstnanost v dané oblasti vyšší, tím jsou přesčasy větší (zaměstnanec samozřejmě nemusí pracovat přesčas - tedy nemusí také další den přijít do práce). O neproplácení přesčasů v soukromých firmám nemluvě - ne nadarmo se někteří naši rádoby podnikatelé obávali možnosti kontrol na tuto oblast z EU po 1. květnu ...
    PaulC
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data