Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky na rozcestí ?

Banky na rozcestí ?

04.05.2004 13:22
Autor: 

Dnešní dopoledne bylo alespoň ve Švýcarsku kromě jiného ve znamení bank. UBS AG trhům představila vynikající sadu hospodářských výsledků, podpořených zejména zisky v divizích správy majetku a investičního bankovnictví. Její zisk se za první čtvrtletí skoro zdvojnásobil, banka však jedním dechem varovala, že tento stav pravděpodobně nebude trvat celý rok. Čistý zisk za první tři měsíce končící 31. březnem dosáhl 2.42 miliardy švýcarských franků proti 1.21 miliardy franků v roce 2003. Provozní zisk dosáhl 10.3 miliardy franků proti 7.77 miliardám ve stejném období loňského roku. Poplatky ze služeb v divizi správy majetku rostly více, než se čekalo.

Na základě těchto výsledků si banka dovolila tvrdit, že je z komerčního pohledu na rok 2004 připravena dobře - velmi dobrá kombinace faktorů, která tyto výsledky umožnila dosáhnout se však po zbytek roku nejspíše nebude opakovat. Nový CFO Clive Standish doslova řekl - "je velmi nepravděpodobné, že podmínky budou po zbytek roku tak příznivé jako nyní". Divizi investičního bankovnictví se dařilo především díky sezónně vyšším poplatkům za obchodování s tím, jak fyzické osoby a institucionální investoři aktivně vstupovali na akciový trh. Privátní bankovnictví - ve slovníku UBS jako "wealth management" - získalo nová aktiva v objemu 16.2 miliardy švýcarských franků, taženo především přílivem z Asie a západní a východní Evropy. Jinými slovy - výsledky dobré, ale …. a) co když to příští čtvrtletí už tak dobré nebude, b) co když půjdou hlavní úrokové sazby nahoru, c) co když se oslabí zájem o akciové trhy a klienti budu méně obchodovat.

Podobné dilema - byť v malém - řešila minulý týden Komerční banka (spojení v malém není možná na místě, 8% propad ceny akcie za jeden den je cokoliv jen ne malý). Její výsledky zklamaly v podstatě na všech úrovních - růst úvěrového portfolia mírně zaostal za naším očekáváním, banka zaznamenala ztrátu na derivátech a klesly výnosy z FX, došlo k opětovnému růstu provozních nákladů. Jednorázový výnos ve výší 770 milionů korun, způsobený prodejem podílu ve firmě Muzo, byl v podstatě jednou z mála záchranných brzd. Každý z těchto důvodů by sám o sobě velmi pravděpodobně dokázal srazit cenu akcie signifikantně níže - podle mého skromného názoru však ne o 8 %. Důvod, proč cena klesla o tolik byl úplně jiný - hrubý rozdíl mezi tím, co si investoři mysleli, že banka vykáže, a tím, co byla reálně schopna vykázat. Pominu-li fakt, že jsem zcela nechápal racio investorů, jež tlačilo cenu KB nad 3 400 (opravdu by jste si koupili v zásadě lokální banku, jejíž cena přesahuje 100 euro za akcii a obchoduje se s P/B okolo 3, zatímco taková Deutsche Bank je na 70 eurech za akcii a P/B 1.41 ?), připadá mi logické, že kterákoliv banka v budoucnu musí zaznamenat pokles minimálně v těchto oblastech:

* FX - se vstupem ČR do EU a postupným přechodem na euro (věřte nebo nevěřte, už dnes si některé firmy v ČR fakturují v euro) dojde k zákonitému poklesu zájmu o konverze. Nehledě na to, že klienti se stávají více a více informovaní, takže doba nestoudně vysokých marží na tak bezmyšlenkovém produktu jakým obyčejné konverze jsou jistě skončí.

* Poplatky - zde si dovolím zahájit příběhem, který mi říkal jeden z mých kolegů. Jeho kamarád si vzhledem k relokaci do Německa otevíral u jedné nejmenované banky v Německu účet - jednalo se o fyzickou osobu, příchozí de facto "z ulice". Jaké bylo jeho překvapení, když mu bylo sděleno, že a) měsíční náklady na vedení účtu jsou fixních 5 euro, b) všechny platební příkazy v eurozóně jsou zdarma, c) všechny výběry z bankomatů v Německu jsou zdarma. Je třeba něco dodávat ?

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Srovnání růstu poplatků
    04.05.2004 15:54

    Patria by mohla zveřejnit analýzu růstu bankovních poplatků od roku 1990 (zejména ČSOB po pohlcení IPB, pokud na to bude mít odvahu ;-) Jinak banky se snaží vydělat každý rok více, tedy v době "nízkých" úroků (slovo nízkých se snad na české poměry ani nehodí - viz. úrokové sazby půjček) jdou poplatky za cokoliv nahoru. V době vysokých úroků je výběr z bankomatů zdarma stejně jako další služby pro nalákání dalších nešťastníků pro dobu "nízkých" úroků.
    PaulC
    • RE...
      04.05.2004 16:29

      To by byla zbytečná práce - klienti bank u nás platí úplně za všechno tak nehorázné sumy, že zůstává rozum stát. Proti tomu nabídka služeb sestává z jakýchsi typizovaných balíčků které jsou úplně k ničemu, ale prima se prodávají, protože se u toho prodeje nemusí moc přemýšlet.
      Dreamer
      • .
        04.05.2004 21:55

        v bruselu u ING platime rocne 15 eur a je v tom internetove bankovnictvi, 2 (ano, dve) karty maestro, vybery v ramci eurozony zdarma stejne jako platby v ramci eurozony. v cechach mam ucet u KB a s tim, ze mesicne delam cca 5-6 plateb a mam jednu kartu, me ten ucet stoji ~ 130 korun/mesic (~ 4 eur/mesic neboli 48 eur/rok) - tomu rikam odirat klienta.
        petr
        • Zahraniční banky u nás
          05.05.2004 8:13

          Ještě zajímavější zjištění je, že po prodeji našich bank zahraničním se noví majitelé rychle přizpůsobili "zdejším zvyklostem" a služby zdražují a zdražují. Jsem zvědav, jestli se po našem vstupu do EU začnou zahraniční banky u nás chovat jako ve svých domovských zemích a tedy začne i u nás fungovat "neviditelná ruka trhu" (když jí to tunelování tak dobře šlo :-)
          PaulC
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Iveco Group NV (03/24 Q1)
    8:00UK - HDP, q/q
    9:00CZ - Nezaměstnanost
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university