Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké akcie jsou ve skvělé kondici … jenom nerostou (aneb chodí to dobře, ale neseje to …)

Americké akcie jsou ve skvělé kondici … jenom nerostou (aneb chodí to dobře, ale neseje to …)

27.04.2004 14:21
Autor: 

Je jasné, že výše uvedený nadpis je možná ve svém významu protichůdný, zcela pregnantně ale vyjadřuje aktuální situaci na akciových trzích ve Spojených státech. Počítejte se mnou - dnes je 27. dubna 2004, tj. máme za sebou skoro třetinu letošního roku. V prudkém kontrastu s mnoha odhady však hlavní akciové indexy (otázku jak moc dobrým měřítkem výkonnosti trhu tyto indexy jsou nechme stranou) zatím moc radosti svým investorům nepřinesly - Dow Jones Industrial Average -0.09 % Y-T-D (Year-To-Date), Nasdaq Composite +1.67 % YTD a S&P500 +2.12 % YTD. Ve světle kontinuálně se valících informací o vynikajícím stavu americké ekonomiky se tedy nabízí otázka, proč tomu tak je. Podívejme se, s čím se investoři museli za posledních několik týdnů poprat:

Výsledková sezóna - po relativně málo optimistickém začátku se hrnou výsledky, které z valné většiny překonávají očekávání. V případě indexu S&P500 to bylo zatím v 77 % případů.

* 1.4.2004 - Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu (ISM Manufacturing) … 62.5 bodů proti 59,5 očekávaným. Příslušný ISM cenový index (ISM Prices Paid) … 86 bodů proti 82 očekávaným
* 2.4.2004 - Změna počtu pracovních míst v segmentu služeb … růst o 308 tisíc proti očekávaným 120 tisícům
* 5.4.2004 - Index aktivity ve službách (ISM Non-Manufacturing) … 65.8 bodů proti očekávaným 61.5
* 13.4.2004 - Maloobchodní prodeje … +1.2 % proti očekávaným +0.7 %
* 16.4.2004 - Nově započaté stavby domů (Housing starts) … 2.007 mil. proti oček. 1.9 mil.
* 26.4.2004 - Prodeje nových domů (New Home Sales) … 1.228 mil. proti oček. 1.173 mil.

Jistě, byla zde i nějaká zklamání, finanční trhy ale jejich význam nijak nepřeceňovaly:

* 22.4.2004 - Počet dlouhodobých žádostí o podporu v nezaměstnanosti … 3.019 mil. proti očekávaným 2.988 mil.
* 16.4.2004 - Index spotřebitelské důvěry (University of Michigan Confidence) … 93.2 bodu proti očekávaným 97.0 bodům.

Téměř by se tedy zdálo, že americký akciový trh vědomě ignoruje dobré zprávy a hledá jakoukoliv příležitost když ne k poklesu, tak alespoň k tomu jak nerůst. Skoro každý komentář posledních dvou týdnu začíná slovy - ".. akcie jsou ve skvělé kondici, výsledky nás příjemně překvapily, ale hrozba vyšších úrokových sazeb tlačí nákupní příkazy ke dnu".

Pro mnoho investorů to možná bude špatná zpráva, ale sazby jsou na cestě vzhůru již poměrně dlouho - od začátku dubna se výnos 10letého státního dluhopisu Treasury dostal z 3.89 % na 4.41 %, což v ceně dluhopisu představuje pokles o 3.5 %. 30letý Treasury ve výnosu přidal dokonce necelého půl procenta, v ceně to představuje propad o 4 %. Zvýšení "FED funds" ze strany A. Greenspana a FEDu by jenom potvrdilo trend, který je na trhu patrný již nějakou dobu - jenom v sazbách to tedy asi nebude.

Zde si dovolím skončit a přenechám fórum našim ctěným čtenářům - nejlepší vysvětlení výše uvedené dichotomie chování trhů bude odměněno.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Nejlepsi cas
    10.05.2004 2:07

    Nejlepsi cas prodat vsechny US akcie. Relativne silnejsi dolar, blizici se volby, totalitni politika, umely rust na dluh, ktery nemusi fungovat, kdyz budou vyssi urokove sazby. A nakonec- vzdy kdyz byla ropa dlouhodobe vysoko, coz se prave ted deje zkoncilo to hospspodarskou kr.. Co budete delat s nadhodnocenymi US akciemi, kdyz odejde trumf cislo jedna a to je zadluzeny amer. spotrebitel. Zrejme si tento stav nekteri investori plne uvedomuji a proto to neroste. Plus nebezpeci dalsi ztraty hodnoty dolaru.
    J. Baltazar
  • Po volbách
    30.04.2004 11:53

    Současná situace je podobná době před začátkem Clintnovy éry (protagonisté i válčiště se jmenují úplně stejně :-). Po nástupu demokrata Clintona se akciová bublina pěkně nafoukla. Kombinace současného hloupého prezidenta a chorobně ctižádostivé mladé bezpečnostní poradkyně nemůže prospět klidu žádných investic. Jejich nekonečná prohlášení o tom, že jsme ve válce (s terorismem a bůh ví s čím příště), za všechno může Al Kajda (i kdyby to tam měl někdo dodatečně naaranžovat) jsou zralé tak k analýze dle Sigmunda Freuda a myslím si, že i průměrně hloupý (chytrý) Američan (záleží na tom, jak se na jejich společnost díváte ...) už toho má dost. Čili věřím, že po nástupu demokratů lze očekávat vzestup trhů.
    PaulC
    • No ne
      30.04.2004 12:08

      K tehle reakci se snad ani neslusi cokoliv dodavat. Clovek by tak zkazil jedinecný nadech debility, omezenosti a rasizmu, který zde autor prezentuje
      Pokryvac
      • No jo
        30.04.2004 12:37

        Ne nedarmo se podepisujete tak, jak se podepisujete.
        PaulC
  • Bullish
    28.04.2004 15:49

    Za poslední rok se S&P zhodnotil o 22%. V prostředí očekávání růstu sazeb není stagnace trhu tak překvapivá. Až ke zvýšení sazeb dojde, bude to již započtené v ceně a trh to spíše vezme jako pozitivní signál potvrzující růst. Dolar jde nahoru, bondy klesají, o nemovitostech se už otevřeně mluví jako o bublině (Austrálie, UK). Dobrá chvíle na nákup amerických akcií.
    David
  • ?
    28.04.2004 13:24

    A jaka to bude odmena? Za tu myslenkovou namahu by to chtelo alespon flasku
    PANDA
  • ..
    28.04.2004 13:23

    Ukazuje se ze drzet urokove sazby okolo nuly po dlouhou dobu muze mit take negativni důsledky. Jedním je že to vede k prekapitalizovani akcioveho trhu protoze chybí konkurence od klasickych CDs. Je tedy mozne ze se vytvorila urcita bublina, která sice snad nepraskne ale spise se pomalu vypousti. Prasknout by mohla az kdyby doslo k realnemu poklesu hospodarstvi. Doufejme tedy ze americka ekonomika bude rust dostatecne dlouho a rychle aby vyplnila prostor v bubline, ktery po mizivých urokovych mirach zbyl.
    ondraa
  • Za vším je opět davová psychóza.
    27.04.2004 23:57

    Její ztělesnění lze do jisté míry hledat v grafech už jenom proto, že jejich analýzami se zabývá většina úspěšných investorů. Minulý týden jsem si dovolil zanalyzovat americký index Nasdaq, který mimo jiné považuji za jeden z vůdčích usměrňovatelů celého technologického světa (viz Radiokomunikace za 2400 před čtyřmi lety). Výsledkem této mé analýzy je pokles o 20-25% k cca 1600 bodům v horizontu 2-3 měsíců. Přemýšlel jsem i nad důvodem tohoto pro mnohé neočekávaného poklesu, a došel jsem k závěru, že za ním bude stát jednoduše očekávání zvýšení úrokových sazeb. Tento „strašák“ působí podvědomě v hlavě každého investora a způsobuje pokles i při jinak příznivých zprávách, neboť ty indikují rychlejší spuštění tohoto akciového chmuru. Jednoduše řečeno akcie putují ode zdi ke zdi: špatná zpráva=rovnou dolů; dobrá zpráva=sazby půjdou dříve nahoru takže nakonec taky pokles. Velkou roli zde hraje taky nejistota kdy a v jaké razanci výše zmiňované přijde. A víme, co nejistota u investorů způsobuje… To mě přivedlo na myšlenku, že až se sazby zvýší, může opět paradoxně dojít k obratu nahoru a tím by se tento sestup stal vlastně jen spravedlivou korekcí předešlého více než rok trvajícího býčího trendu. Jestli k tomuto obratu opravdu dojde lze v současné chvíli jen spekulovat, bude hodně záležet na aktuálním stavu americké ekonomiky. Já pouze predikuji 2 až 3 měsíce trvající pokles, a jestli po této době doznají změnu i sazby, to je snad jen ve hvězdách (nebo možná i v Greenspanově hlavě:-)). Proto jsem taky všechny ofenzivní akcie držené na Nasdaqu sestřelil a počkám si na příznivější konstelaci. Jinak nelze než souhlasit se zdejším přispěvatelem Zendenem, přičemž bych uvítal jeho reakci na tento příspěvek buď sem, nebo na mail altruista@email.cz. K jeho názoru bych přidal konstatování, že Nasdaq díky davové psychóze před několika týdny viditelně přestřelil svou adekvátní hodnotu (já ji odhaduji někde kolem 1800), a vytáhlá guma směrem k 2100 nám způsobí reakci v podobě podstřelení k 1600…
  • Re
    27.04.2004 16:30

    ....a dolu jste se divali? To byste se museli vohnout co? Kde je spodni dno indexu v pripade, ze ke zvyseni sazeb dojde (coz muzeme brat jako roztomilou vymluvu pro vybrani zisku) ? Vlastne ve skutecnosti nevim, protoze pozitivni vysledky muzou byt pouze produktem slabeho dolaru. A kdyz to ted nevim vyberu zisk pri prvni prilezitosti. A to je ten jejich upside limit. Akcie jsou obaleny stop ordery na rust.
    Skeeter
  • US akcie
    27.04.2004 15:08

    US akcie nerostou, protoze jejich ekonomicke uspechy jsou jenom imperialisticke pozlatko, ktere zastira skutecny zalostny stav ekonomiky. A pokud tomu tak neni ted, tak tomu tak urcite bude v budoucnu a ceny akcii uz to ted diskontuji. At zije Rusko, Turecko, Cina a Japonsko !!!
    AG
    • At zije Banglades
      27.04.2004 15:50

      :o))))))
      Ladino
      • At zije severni Korea a Kuba
        29.04.2004 10:25

        I kdyz soudruh Castro v posledni dobe polevuje a nechava do sve zeme cim dal tim vice proudit imperialisticke zlozvyky. Severni Korea! To je pravý komunizmus. Tam se maji lide nejlepe!!
        PANDA
  • Podle me
    27.04.2004 14:48

    americke akcie rustem v lonskem roce zahrnuly ocekavani dobrych vysledku, ktere ted skutecne prichazi. Momentalne nemaji silu dale stoupat, nicmene s casem ziskaji rustove momentum a ve druhe polovine roku se snad dockame dalsiho vzestupu cen akcii.
    Zenden
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
      Nejčtenější zprávy týdne
      Nejdiskutovanější zprávy týdne
      Kalendář událostí
      ČasUdálost
      14:30USA - HDP, q/q a
      14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.