Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská unie – výhry v zahraničních loteriích bez dalšího zdanění

Evropská unie – výhry v zahraničních loteriích bez dalšího zdanění

26.11.2003 12:47
Autor: 

Evropský soudní dvůr („ESD“) odsoudil Finsko za diskriminační zdanění výher z loterií, které Finové mohou vyhrát v jiném členském státu EU. ESD takové zdanění prohlásil za diskriminaci a za překážku volnému poskytování služeb v EU.

Paní Lindmann žijící ve Finsku v roce 1998 vyhrála ve švédské loterii 1 milion švédských korun (cca 3,5 mil. Kč), načež zjistila, že z této částky musí ve Finsku zaplatit státní, místní a církevní daň a příplatek ke zdravotnímu pojištění. S tímto zdaněním paní Lindmann nesouhlasila. Kdyby žila ve Švédsku anebo vyhrála ve finské loterii, tyto daně by platit nemusela, protože ani finské, ani švédské zákonodárství výherce lokální loterie daněmi nezatěžují – daně platí pořadatel.

Finsko, Belgie, Dánsko a Norsko podpořily Finsko tvrzením, že finská daňová úprava je slučitelná s ustanovením Smlouvy o Evropských společenstvích o svobodě poskytování služeb na společném trhu, protože sleduje povolený cíl veřejného zájmu – odradit veřejnost od účasti v hazardních hrách. Finsko navíc uvedlo, že sporná úprava je legitimní, protože v takovýchto případech Finsko nemá možnost zdanit pořadatele loterie, neboť jde o subjekt jiného státu. S těmito argumenty se však neztotožnila ani Evropská komise, ani Dozorčí úřad Evropského sdružení volného obchodu a v závěru ani ESD.

ESD ve svém rozhodnutí zdůraznil, že i když ukládání přímých daní patří do pravomoci členských států EU, je třeba respektovat i právo EU, tedy i svobodu poskytování služeb. Proto označil finský argument o tom, že Finsko nemůže zdaňovat pořadatele loterií jiného členského státu jako irelevantní a neodůvodňující daňovou diskriminaci. K argumentu o odrazování veřejnosti od účasti v hazardních hrách podotkl, že neexistuje žádný statistický nebo jiný důkaz, který by ve prospěch tohoto argumentu svědčil.

Komise toto rozhodnutí ESD přivítala s tím, že jeho obsah zapracuje do chystaného návrhu směrnice o odstranění zbývajících překážek svobodě poskytování služeb na společném trhu.

ESD o svobodě poskytování služeb v oblasti loterií a hazardních her rozhodoval v nedávné době vícekrát. Například ve věci Gambelli versus Itálie ESD posuzoval případ trestního stíhání mnoha osob za to, že v Itálii bez státní licence přijímaly prostřednictvím Internetu sportovní sázky pro anglického provozovatele. Itálie se v tomto případě dovolávala ochrany veřejného pořádku – potlačování hazardních her (přestože ve skutečnosti hazardní hry aktivně podporovala, neboť jejich výnosy jsou státním příjmem). ESD konstatoval porušení svobody poskytování služeb a argumenty Itálie odmítl. Na druhou stranu v jiném případě ESD projevil souhlas s portugalskou úpravou, která umožňuje provozování herních automatů jen v úředně povolených prostorách, právě z důvodu veřejného zájmu na jejich omezování a kontrole.

Z judikatury ESD tedy plyne, že členské státy mohou v oblasti loterií a hazardních her uplatňovat určitá omezující opatření, avšak takováto opatření, nesmí být diskriminační a nepřiměřená a nesmí být zneužívána k narušování svobody poskytování služeb na společném trhu. Rozhodnutí ESD budou mít již brzy přímý dopad i na ČR - po vstupu do EU bude regulace svobody poskytování služeb včetně judikatury ESD platit též pro české subjekty poskytující služby v EU i příjemce zahraničních služeb v ČR.

Pavel Svoboda
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data