Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z deníku fiktivního penzisty aneb důchody v roce 2030

Z deníku fiktivního penzisty aneb důchody v roce 2030

19.11.2003 12:29
Autor: 

Následující řádky představují útržky z deníku fiktivního důchodce. Pokusme se skrz ně nahlédnout do naší budoucnosti.

Listopad 2003

Píše se datum 19. listopadu 2003 a přední strany denního tisku plní informace o chystané reformě důchodového systému. Věková hranice pro odchod do starobního důchodu bude posunuta na 63 let. Důchody, které dnes v průměru dosahují 42% průměrné hrubé mzdy, by se měly valorizovat jen o inflaci a třetinu reálného růstu mezd, nicméně poměr důchod/mzda by neměl klesnout pod 40%. S velkou pompou je projektován přechod na systém zdánlivě definovaných příspěvků (NDC). Celkové příjmy pojistného sociálního zabezpečení určené na důchody loni dosáhly 197,7 mld. Na důchody bylo vyplaceno 213,7 mld. Kč (9,4% HDP) a schodek na důchodovém účtu dosáhl 16 mld. Kč, se správními výdaji 19,7 mld. Kč (0,9% HDP). Tak to ještě není tak hrozné, když už jsme si zvykli na schodky státních rozpočtů vyšší než sto miliard. Na další stránce nás ovšem demografové straší stárnutím a vymíráním. Prý se do roku 2030 počet osob starších 60 let zvýší o polovinu na téměř 3 mil. Osob. Počet osob v produktivním věku (15-59 let) se naopak sníží o téměř 1,2 mil. To vypadá na pováženou. Asi si budu muset zkusit spočítat, jak to všechno může dopadnout a rozmyslet se, jestli si na stáří radši nenašetřím něco sám. Co kdyby …

Listopad 2030

Venku fouká stejně jako před lety. Je devatenáctého. To už by měl přijít důchod. Po cestě na poštu potkávám souseda - bývalého odboráře. Tenkrát před lety jsem se kvůli jejich stávce proti reformě důchodového systému nedostal včas do práce. Jde si stejně jako já vyzvednout svou penzi. Oba si za podpis a úsměv paní u přepážky odneseme 900 euro (kdyby existovala koruna, bylo by to asi 23 500 Kč, euro se tenkrát, když rušili korunu, prodávalo za 26 korun). Na nátlak odborů tehdy sice vláda na chvíli valorizovala důchody podle růstu mezd. Schodky v desítkách miliard korun a snaha konečně splnit kritéria pro vstup do eurozóny jí ale přinutili přistoupit jen k částečné valorizaci penzí. Důchody se tak každý rok zvyšovaly jen o inflaci a polovinu reálného růstu mezd. NDC očekávání nenaplnil. Ani nemohl, vždyť byl jen modifikací průběžně financovaného systému. Rozdíly v penzích jsou nyní větší, ale s deficity důchodového účtu si NDC neporadil. Prvních deset let to ještě šlo, protože si vláda pomohla zvýšením odvodů na důchodové pojištění na úkor příspěvku na politiku zaměstnanosti. Potom to šlo ovšem s důchodovým účtem zase s kopce. Proto musela vláda pokračovat v parametrických změnách systému, díky nimž průměrná penze dnes dosahuje jen 29% průměrné mzdy.

Nákup potravin, který před třiceti lety stál tisícovku (v korunách) dnes přijde bratru na 100 euro (v korunách by to bylo asi 2600). Dvě třetiny důchodu od státu padnou jenom na jídlo. Ještě, že jsem jim tenkrát nevěřil a něco si našetřil. Jinak bych už ani nemohl občas vytáhnout své staré auto a dojet za vnoučaty. Ještě jsem si jich moc neužil. Do důchodu jsme totiž nakonec nešli v třiašedesáti, jak nám tenkrát slibovali, ale o dva roky později.

Palcové titulky novin už ale zase hlásají: „Další reforma penzí neodkladná.“ Píší, že loni, tj. v roce 2029, byl důchodový účet zhruba vyrovnaný, ale asi za deset let naše řady, jestli tady ještě budu, rozšíří nová početná vlna důchodců narozená v polovině sedmdesátých let minulého století. Tak nevím, kde tohle jednou skončí. Mluví se o tom, že by se mohlo chodit do důchodu až v sedmdesáti. Ale toho už se ve zdraví, asi málokdo dožije.

Až na předpoklad existence pošty, novin a automobilů se bohužel nejedná o bezuzdnou fikci, ale poněkud volněji popsaný odhad vývoje důchodového systému při reformování prostřednictvím parametrických úprav průběžně financovaného systému.

David Marek


Váš názor
  • Když vize, tak vize
    19.11.2003 14:25

    Nefouká jen venku, fouká taky vevnitř, ten panelák fakt stojí zadvěvěci. Já to věděl, že jsem ho měl střelit v tom roce 2003. Tenkrát bych si za něj koupil domeček někde za městem, jak by mi bylo. Ale to stará za to může, ta mi říkala: "Pepo tuhle dojnou krávu nikomu nedáme. Sem nám bude každej režim pěkně sypat." Sypal, ale už nesype. Barák je plný chamradě, nejhorší je to večer, kdy se houfujou. Všude se válej odpadky, výtah nejezdí, kolchozní náčelníci už dvakrát zmizeli v karibiku i s našima prachama. Bojím se, ale nemám kam jít. Vlastně kam by bylo, ale prachy nejsou. A děti? Tenhle luxus jsme si nepořídili, místo toho jsme všechny prachy naflákali do penzijního připojištění s krtkem tunelářem. A co z toho máme? Před patnácti rokama začala nějaká turbulence na kapitálových trzích, to co bylo ve fondu začalo ubývat a nezodpovědní jedinci začali penzijka rušit. Moudrý stát zasáhnul, něco málo přisypal a hlavně zakázal z fondů vybírat, krom penzí. Dost jsme se uklidnili a s důvěrou očekávali další vývoj. Nás optimismus se naplnil, přišla korekce. Bohužel netrvala dlouho a po ní následoval pokles. Když šly ceny dolů, fondy prodávaly a tlačily ceny dolů ještě víc. Před pár rokama po protestech a poté, co se třetina fondů položila, převzal celý systém zpátky stát a sanuje to z daní. Hmm, daně. Mladý nechtěj dělat, většina imigrantů jsou "politický" ty taky makat nebudou. Schopný lidi mizej pryč, zůstávají jen vychcánkové, jako jsme byly my. Jo, zapoměl jsem říct, že stát má za sebou dvě kalády a město prodalo všechno silnic. Ještě, že nám funguje TV, dávají "Chcípárnu na kraji slumu", už se těším, koho zase vodkráglujou.
    Kozina
  • Stát je největší zloděj
    19.11.2003 13:30

    Kdyby mi stát měsíčně neukradl x tisíc na odvodech, našetřil bych si a nic bych po nikom v důchodu nechtěl. ( Takhle si musím šetřit také, takže žádné "pojištění" vlastně není jen máme daně asi 60 % !!! :o(((( ). Není lepší být nezaměstnaný vyžírka :o).( Apropo kurz 1 Euro za 26 je taky trochu fikce ne, spíš to vypadá, že nám to převedou tak za 32 - 34, abychom příliš nezbohatli )
    Michal
  • hruba/cista
    19.11.2003 13:00

    Vubec nechapu, proc se neudava pomer duchodu k ciste mzde - k hrube to prece nema zadnou vypovidaci hodnotu - leda pro lidi, pro nez cista = hruba ;-)))
    Vasek
    • o rozložení nemluvě
      20.11.2003 15:34

      samozřejmě že to nemá žádný smysl, tím spíše, že medián důchodů je takřka u průměru, zatímco prům. mzda je o dost níž než střední - takže při zohlednění zdanění a rozložení příjmů, resp. důchodů, je v současnosti průměrná čistá penze k průměrné čisté mzdě někde kolem 55% (a to není málo)
      mlékař Dan
      • oprava
        20.11.2003 15:36

        oprava: střední čistá penze ke střední čisté mzdě, tedy to co platí pro většinu (prve jsem se trochu zamotal)
        mlékař Dan
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data